Odebrałam dziś wyniki , które postanowiłam wykonać przed poniedziałkową wizytą ( pierwszą wizytą) u ginekologa ,jako że jestem aktualnie w 6 tygodniu ciąży. Jestem w szoku wynik TSH 5,16 nie leczyłam się nigdy na niedoczynność tarczycy,nie miałam pojęcia że w ogóle coś takiego mam. Nie ukrywam jestem trochę załamana bo zdaje sobie sprawę z konsekwencji. Czy któraś z Was kobietki była bądź jest w takiej sytuacji?
reklama
Mam 33 lata,również bedac w ciąży dowiedziałam się ze mam niedoczynnosc tarczycy,otrzymałam leki natomiast wkrótce potem okazało się że dziecko sie nie rozwija,skończyło się łyżeczkowaniem. Jednak juz po pierwszej miesiaczce znow zaszłam w ciaze,biorę leki i teraz jestem w 9 tygodniu a dziecko dobrze się rozwija. Przede wszystkim nie stresuj sie na zapas,to nie pomoże. Wybierz dobrego lekarza,jeśli juz zaszlas w ciaze to wszystko jest możliwe. Ja trzymam kciuki i pozdrawiam.
A wyniki beta HCG miałaś ok? Zanim dowiedziałaś się że się nie rozwijaMam 33 lata,również bedac w ciąży dowiedziałam się ze mam niedoczynnosc tarczycy,otrzymałam leki natomiast wkrótce potem okazało się że dziecko sie nie rozwija,skończyło się łyżeczkowaniem. Jednak juz po pierwszej miesiaczce znow zaszłam w ciaze,biorę leki i teraz jestem w 9 tygodniu a dziecko dobrze się rozwija. Przede wszystkim nie stresuj sie na zapas,to nie pomoże. Wybierz dobrego lekarza,jeśli juz zaszlas w ciaze to wszystko jest możliwe. Ja trzymam kciuki i pozdrawiam.
Tak,hcg mialam w normie,stosunkowo wysokie. Niestety na usg zarodek byl slabo widoczny, od 6 tygodnia do 10 zmieniałam lekarzy,bo nie byli pewni co z tym zrobić. No i w 10 tygodniu mialam lyzeczkowanie,to było poronienie zatrzymane i nic się nie dało zrobic. To nie znaczy jednak ze u Ciebie się tak skonczy. Dobrze ze zrobiłaś badania przed wizytą,od razu moze Ci coś przepiszą.A wyniki beta HCG miałaś ok? Zanim dowiedziałaś się że się nie rozwija
Jak najszybciej idź do endokrynologa!!! W ciąży TSH nie powinno przekraczać 2.5
Którym tygodniu dowiedziałaś się że masz niedoczynność tarczycy? I czy brałaś jakieś leki na to w ciąży zanim nastąpiło poronienie?Tak,hcg mialam w normie,stosunkowo wysokie. Niestety na usg zarodek byl slabo widoczny, od 6 tygodnia do 10 zmieniałam lekarzy,bo nie byli pewni co z tym zrobić. No i w 10 tygodniu mialam lyzeczkowanie,to było poronienie zatrzymane i nic się nie dało zrobic. To nie znaczy jednak ze u Ciebie się tak skonczy. Dobrze ze zrobiłaś badania przed wizytą,od razu moze Ci coś przepiszą.
Pamiętasz jaki miałaś wynik mniej więcej?Tak,hcg mialam w normie,stosunkowo wysokie. Niestety na usg zarodek byl slabo widoczny, od 6 tygodnia do 10 zmieniałam lekarzy,bo nie byli pewni co z tym zrobić. No i w 10 tygodniu mialam lyzeczkowanie,to było poronienie zatrzymane i nic się nie dało zrobic. To nie znaczy jednak ze u Ciebie się tak skonczy. Dobrze ze zrobiłaś badania przed wizytą,od razu moze Ci coś przepiszą.
Na pierwszej wizycie w 6 tygodniu dostalam skierowanie na badania thc, od 7 tygodnia brałam leki Euthyrox 25,od tamtego momentu biorę je caly czas i teraz ponownie mam sprawdzic thc zeby zdecydować czy zwiększamy dawke. Niestety nie pamiętam mojego wyniku. To co Ci polecam to nie porównywać,bo tylko się stresujesz. Idz do lekarza w poniedziałek,na pewno Ci coś przepisze. Ważne zebys udała się do dobrego lekarza jak najszybciej.Którym tygodniu dowiedziałaś się że masz niedoczynność tarczycy? I czy brałaś jakieś leki na to w ciąży zanim nastąpiło poronienie?
Kaamilaaa
Fanka BB :)
Poczekaj te 2 dni do wizyty na spokojnie (wiem, ciężko być spokojnym wiedząc jakie są normy) a w poniedziałek gin na pewno przepisze ci leki i skieruje do endokrynologa a on na dalsze badania. Miałam podobnie, w chyba 9tc dowiedziałam się że tsh mam ponad 5, dostałam leki od razu u gin, umówiłam się do endokrynologa, musiałam powtarzać co około miesiąc wyniki a lekarz dobierał mi dawkę lekuOdebrałam dziś wyniki , które postanowiłam wykonać przed poniedziałkową wizytą ( pierwszą wizytą) u ginekologa ,jako że jestem aktualnie w 6 tygodniu ciąży. Jestem w szoku wynik TSH 5,16 nie leczyłam się nigdy na niedoczynność tarczycy,nie miałam pojęcia że w ogóle coś takiego mam. Nie ukrywam jestem trochę załamana bo zdaje sobie sprawę z konsekwencji. Czy któraś z Was kobietki była bądź jest w takiej sytuacji?
reklama
A jak ciąża się rozwija/ lub rozwijała? Bo nie wiem czy już było rozwiązaniePoczekaj te 2 dni do wizyty na spokojnie (wiem, ciężko być spokojnym wiedząc jakie są normy) a w poniedziałek gin na pewno przepisze ci leki i skieruje do endokrynologa a on na dalsze badania. Miałam podobnie, w chyba 9tc dowiedziałam się że tsh mam ponad 5, dostałam leki od razu u gin, umówiłam się do endokrynologa, musiałam powtarzać co około miesiąc wyniki a lekarz dobierał mi dawkę leku