reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

TSH - grupa wsparcia

reklama
Co sądzisz o tej wypowiedzi tego endykronologa online? ze z takim wysokim tsh mozna zajsc w ciaze bez komplikacji dla dziecka jesli ft3 i ft4 czyli obwodowe (dzialajace) hormony sa ok?

Szczerze to wydaje mi się to troche naciągane. Bo tak: w ciąże owszem można zajść, ale utrzymać i donosić ją w takim wypadku jest bardzo trudno. Ja w swoim pakiecie też mam konsultacje on-line za darmo więc jak mam tylko jakieś pytanie to do danego specjalisty moge w określonych godzinach na czacie napisać lub mailem. I żadne, ale to ŻADEN nie powiedział że przy takim tsh wszytsko będzie ok.
Dziecko może urodzić się zdrowe, ale może też urodzić się w powaznymi wadami. Już nie tylko z problemami tarczycowymi ale ogólnie cała struktura genetyczna może zostać zaburzona. Do 9 czy 10 tyg. ciąży półd korzysta z twoich hormonów żeby się dobrze rozwijać a skoro tarczyca reguluje hormony to jak ono ma z tego korzystać jak ich nie ma..
Chociaż dużo kobiet pisze że urodziły zdrowe dzieci. Więc napewno nie jest to nie możliwe. Ale jak czytałam to znalazłam też kilka wpisów od matek bardzo ciężko chorych dzieci. A skoro decydujesz się na dziecko to chyba chcesz dla niego jak najelpeij a nie od razu po urodzeniu latać od fundacji do fundacji żeby dziecko leczyć. A ono tak naprawde jest już od urodzenia skazane.
W świetle tego co piszą ludzie i lekarze , a zdania sa mocno podzielone, ja jednak przychylam się do opinii że ten doktorek to Ci kase powinien oddać..

No ale lecze ta tarczyce jednak...wiele kobiet oprocz przekroczonego tsh ma wlasnie problemy z ft3 i ft4, ja nie mam zamiaru traktowac tego jak zielone swiatlo juz to pisalam, po prostu uspokoilo mnie to w odniesieniu do zaistnialej sytuacji, ale starania i tak chce odlozyc do czasu unormowania tsh ;)

Doczytalam gdzies ze jesli TSH jest podwyzszone a ft3 i ft4 w normie to mowa jest o subklinicznej niedoczynnosci tarczycy lub tez niejawnej niedoczynnosci i w takim wypadku to tylko niewielki niedobor hormonow i generalnie trzeba byc pod kontrola i caly czas przyjmowac lek i zwiekszac jego dawke

Ft3 i ft4 tak samo jak tsh może mieścić się w laboratoryjnej normie ale na to też trzeba spojrzeć indywidualnie. Bardzo ważna jest korelacja ft3 do ft4. I tak samo Dla wielu osób wynik ft4 poniżej 50% normy jest objawem niedoczynności.

Poza Tym bardzo ważne jest badanie całej trójki tarczycowej bo prawidłowe tsh jak i nawet ft4 nic nie gwarantuje. Może się okazać ze mamy niski poziom ft3 bo organizm nie radzi sobie z przetwarzaniem ft4 do ft3 bo brakuje mu np witaminy d3 b12, żelaza i zapla się czerwone światło dla ciąży. I podkreślę jeszcze raz ze jeżeli coś jest w "normie" nie oznacza że jest akurat Dla nas w porządku. Bo możliwe ze nasz organizm woli ilość hormonu w górnej granicy co jest bardzo częste

Ostatnia edycja:
Wiesz ja tam lekarzem nie jestem więc piszę tylko to co sama przeczytałam albo się do pytałam.
Najważniejsze żebyś była spokojna. Bo nerwy i stres też wypływają na nasz organizm; )
Pamiętaj, że wszystko co pisze Jest w odniesieniu do MOJEJ osoby. Nigdy nie będę poddawać w wątpliwość czy też negować twoich lub czyichś innych działań,myśli czy postanowień; )

Najważniejsze żebyś unormiwala tsh a jeśli już masz to szczęście i jesteś w ciąży to trzeba być spokojnym i pewnym że wszystko będzie dobrze; )

reklama
Nie no marne szanse ze jestem, co to to jeden "strzal" i to 2 dni przed owu, az w takie cuda nie wierze:D ale wolalam sie upewnic wlasnie zeby sie nie stresowac niepotrzebnie i wiedziec jak reagowac jakby co ;)

Do góry