Dziewczyny czy to TSH jest w normie? Jestem w 1 trymestrze (9 tydzień ) pisałam wczoraj do lekarza ale jeszcze nic nie odpisał i jestem jak na szpillach. Bo jak patrzę to wydaje mi się że jest w normie ale jedna Pani powiedziała na grupie że wpadłam w nadczynność
reklama
Najważniejsze to zachować spokój. Ja z kolei miałam w drugim miesiącu wynik TSH 3,5 i wpadłam w panikę bo słyszałam różne historie. Lekarka mnie uspokoiła że taki wynik dla mnie nie był. najlepszy ale dziecko wyciągnie co trzeba dla siebie i nie mam się obawiać (ja czułam się kiepsko ale synek rozwijał się dobrze i podkradał co trzeba dla siebie). Wyniki hormonów tarczycy w ciąży mogą trochę szaleć bo dziecko do trzeciego trymestru korzysta z naszych zasobów gdyż jeszcze nie posiada tego organu i rozwija się on w dalszym ciągu Ważnymi wskaźnikami jest również FT3 oraz FT4. Oczywiście warto poczekać na opinie lekarza i jeśli trzeba to wdrożyć leczenie ale stres to największy wróg w ciąży. Trzymam za Was kciuki 

Klemensa
Fanka BB :)
Bo tak to wygląda jak nadczynność. Bierzesz leki?Dziewczyny czy to TSH jest w normie? Jestem w 1 trymestrze (9 tydzień ) pisałam wczoraj do lekarza ale jeszcze nic nie odpisał i jestem jak na szpillach. Bo jak patrzę to wydaje mi się że jest w normie ale jedna Pani powiedziała na grupie że wpadłam w nadczynność
A ft3 i ft4 robi się dodatkowo? Bo tego nie miałam zleconego:/Najważniejsze to zachować spokój. Ja z kolei miałam w drugim miesiącu wynik TSH 3,5 i wpadłam w panikę bo słyszałam różne historie. Lekarka mnie uspokoiła że taki wynik dla mnie nie był. najlepszy ale dziecko wyciągnie co trzeba dla siebie i nie mam się obawiać (ja czułam się kiepsko ale synek rozwijał się dobrze i podkradał co trzeba dla siebie). Wyniki hormonów tarczycy w ciąży mogą trochę szaleć bo dziecko do trzeciego trymestru korzysta z naszych zasobów gdyż jeszcze nie posiada tego organu i rozwija się on w dalszym ciągu Ważnymi wskaźnikami jest również FT3 oraz FT4. Oczywiście warto poczekać na opinie lekarza i jeśli trzeba to wdrożyć leczenie ale stres to największy wróg w ciąży. Trzymam za Was kciuki![]()
Dziękujemy

Klemensa
najlepiej badać całą trójkęA ft3 i ft4 robi się dodatkowo? Bo tego nie miałam zleconego:/
Dziękujemy![]()
Nie biorę dopiero w piątek robiłam badania. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą. A te normy które są powyżej? Dla pierwszego trymestru jest chyba w normie?Bo tak to wygląda jak nadczynność. Bierzesz leki?
Lady Loka
Ale co to za bzdury, ze tarczyca rozwija sie w 3trym i ze wczesniej jej nie ma? Moje dziecko urodzone w 27tc jakos tarczyce posiadaNajważniejsze to zachować spokój. Ja z kolei miałam w drugim miesiącu wynik TSH 3,5 i wpadłam w panikę bo słyszałam różne historie. Lekarka mnie uspokoiła że taki wynik dla mnie nie był. najlepszy ale dziecko wyciągnie co trzeba dla siebie i nie mam się obawiać (ja czułam się kiepsko ale synek rozwijał się dobrze i podkradał co trzeba dla siebie). Wyniki hormonów tarczycy w ciąży mogą trochę szaleć bo dziecko do trzeciego trymestru korzysta z naszych zasobów gdyż jeszcze nie posiada tego organu i rozwija się on w dalszym ciągu Ważnymi wskaźnikami jest również FT3 oraz FT4. Oczywiście warto poczekać na opinie lekarza i jeśli trzeba to wdrożyć leczenie ale stres to największy wróg w ciąży. Trzymam za Was kciuki![]()

TSH 3,5 w 1trym to jest za duzo i warto troche to zbić.
NO jestes w normie przecież.Nie biorę dopiero w piątek robiłam badania. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą. A te normy które są powyżej? Dla pierwszego trymestru jest chyba w normie?
Czyli jest dobrze ?Ale co to za bzdury, ze tarczyca rozwija sie w 3trym i ze wczesniej jej nie ma? Moje dziecko urodzone w 27tc jakos tarczyce posiada
NO jestes w normie przecież.
Pomiędzy 11 a 12 tygodniem ciąży w surowicy płodu wykrywalne są hormony tarczycy – część tej puli pochodzi od matki. Stężenie hormonów tarczycy zwiększa się proporcjonalnie do wieku ciążowego i stabilizuje pomiędzy 27a 28 tygodniem życia płodowego. Tutaj mowa o 9 tygodniu. Bardzo się cieszę że Twój maluszek miał rozwinięta tarczycę.
Oczywiście przy wyniku 3,5 przyjmowałam odpowiednie leki ale chodzi o niepotrzebny stres jaki się pojawił ponieważ na etapie ciąży na jakim wystąpił wynik nie było to zagrożeniem dla dziecka w związku z dobrymi wynikami pozostałych parametrów. Być może masz rację że źle to ujęłam w słowa i tarczyca występuje w pierwszym trymestrze ale nadal dojrzewa a w pełni dojrzała staje się trymestrze trzecim. Zawsze warto kontrolować TSH. To ważny wskaźnik mówiący o stanie poziomu hormonów które mają ogromny wpływ na samopoczucie i zdrowie.

Ale co to za bzdury, ze tarczyca rozwija sie w 3trym i ze wczesniej jej nie ma? Moje dziecko urodzone w 27tc jakos tarczyce posiada
NO jestes w normie przecież.
reklama
Wynik jest w normie ale dosyć niski więc myślę że warto to skonsultować z lekarzem (warto też powtórzyć na pewno badania żeby móc porównać wyniki i określić w jakim kierunku to się zmienia)Dziewczyny czy to TSH jest w normie? Jestem w 1 trymestrze (9 tydzień ) pisałam wczoraj do lekarza ale jeszcze nic nie odpisał i jestem jak na szpillach. Bo jak patrzę to wydaje mi się że jest w normie ale jedna Pani powiedziała na grupie że wpadłam w nadczynność