reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tsh 1 trymestr.

ibag0311

Zaangażowana w BB
Dziewczyny czy to TSH jest w normie? Jestem w 1 trymestrze (9 tydzień ) pisałam wczoraj do lekarza ale jeszcze nic nie odpisał i jestem jak na szpillach. Bo jak patrzę to wydaje mi się że jest w normie ale jedna Pani powiedziała na grupie że wpadłam w nadczynność

Załączniki

• Screenshot_20250330-111356.jpg
    Screenshot_20250330-111356.jpg
    216,8 KB · Wyświetleń: 226
reklama
Najważniejsze to zachować spokój. Ja z kolei miałam w drugim miesiącu wynik TSH 3,5 i wpadłam w panikę bo słyszałam różne historie. Lekarka mnie uspokoiła że taki wynik dla mnie nie był. najlepszy ale dziecko wyciągnie co trzeba dla siebie i nie mam się obawiać (ja czułam się kiepsko ale synek rozwijał się dobrze i podkradał co trzeba dla siebie). Wyniki hormonów tarczycy w ciąży mogą trochę szaleć bo dziecko do trzeciego trymestru korzysta z naszych zasobów gdyż jeszcze nie posiada tego organu i rozwija się on w dalszym ciągu Ważnymi wskaźnikami jest również FT3 oraz FT4. Oczywiście warto poczekać na opinie lekarza i jeśli trzeba to wdrożyć leczenie ale stres to największy wróg w ciąży. Trzymam za Was kciuki ❤️🥰

Dziewczyny czy to TSH jest w normie? Jestem w 1 trymestrze (9 tydzień ) pisałam wczoraj do lekarza ale jeszcze nic nie odpisał i jestem jak na szpillach. Bo jak patrzę to wydaje mi się że jest w normie ale jedna Pani powiedziała na grupie że wpadłam w nadczynność
Bo tak to wygląda jak nadczynność. Bierzesz leki?

Najważniejsze to zachować spokój. Ja z kolei miałam w drugim miesiącu wynik TSH 3,5 i wpadłam w panikę bo słyszałam różne historie. Lekarka mnie uspokoiła że taki wynik dla mnie nie był. najlepszy ale dziecko wyciągnie co trzeba dla siebie i nie mam się obawiać (ja czułam się kiepsko ale synek rozwijał się dobrze i podkradał co trzeba dla siebie). Wyniki hormonów tarczycy w ciąży mogą trochę szaleć bo dziecko do trzeciego trymestru korzysta z naszych zasobów gdyż jeszcze nie posiada tego organu i rozwija się on w dalszym ciągu Ważnymi wskaźnikami jest również FT3 oraz FT4. Oczywiście warto poczekać na opinie lekarza i jeśli trzeba to wdrożyć leczenie ale stres to największy wróg w ciąży. Trzymam za Was kciuki ❤️🥰
A ft3 i ft4 robi się dodatkowo? Bo tego nie miałam zleconego:/
Dziękujemy❤️❤️❤️

Ale co to za bzdury, ze tarczyca rozwija sie w 3trym i ze wczesniej jej nie ma? Moje dziecko urodzone w 27tc jakos tarczyce posiada 🙈
TSH 3,5 w 1trym to jest za duzo i warto troche to zbić.

Nie biorę dopiero w piątek robiłam badania. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą. A te normy które są powyżej? Dla pierwszego trymestru jest chyba w normie?
NO jestes w normie przecież.

Pomiędzy 11 a 12 tygodniem ciąży w surowicy płodu wykrywalne są hormony tarczycy – część tej puli pochodzi od matki. Stężenie hormonów tarczycy zwiększa się proporcjonalnie do wieku ciążowego i stabilizuje pomiędzy 27a 28 tygodniem życia płodowego. Tutaj mowa o 9 tygodniu. Bardzo się cieszę że Twój maluszek miał rozwinięta tarczycę. ❤️ Oczywiście przy wyniku 3,5 przyjmowałam odpowiednie leki ale chodzi o niepotrzebny stres jaki się pojawił ponieważ na etapie ciąży na jakim wystąpił wynik nie było to zagrożeniem dla dziecka w związku z dobrymi wynikami pozostałych parametrów. Być może masz rację że źle to ujęłam w słowa i tarczyca występuje w pierwszym trymestrze ale nadal dojrzewa a w pełni dojrzała staje się trymestrze trzecim. Zawsze warto kontrolować TSH. To ważny wskaźnik mówiący o stanie poziomu hormonów które mają ogromny wpływ na samopoczucie i zdrowie.
Ale co to za bzdury, ze tarczyca rozwija sie w 3trym i ze wczesniej jej nie ma? Moje dziecko urodzone w 27tc jakos tarczyce posiada 🙈
TSH 3,5 w 1trym to jest za duzo i warto troche to zbić.

NO jestes w normie przecież.

reklama
Wynik jest w normie ale dosyć niski więc myślę że warto to skonsultować z lekarzem (warto też powtórzyć na pewno badania żeby móc porównać wyniki i określić w jakim kierunku to się zmienia) :)

Do góry