reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Trzecie dziecko

Ja też zawsze jak jakas poważna rozmowę miałam z moim przeprowadzić to bałam się jego reakcji, tego, że powie nie i już złudzeń nie będzie. W kwestii trzeciego dziecka u nas na plus poszło, że mamy dwóch synów, jak dla mnie to obojętne jaka płeć, zawsze chciałam mieć troje dzieci, a na męża zadziałało, bo wiem że chciałby mieć córkę☺️
U nas ta metoda się nie sprawdzi, bo mamy parkę...

reklama
Odnośnie płci? Podobno na chłopca to w samą owulację, a na dziewczynkę kilka dni przed. [emoji16]
Mój mąż powiedział, że do moich 34 urodzin możemy się starać. Bo on uważa, że później to jest za duże ryzyko. Trochę się z nim zgadzam. No i my mamy dwie córki, także może się trafi synuś. Chociaż to trudne tak wcelować. Może jakieś rady? [emoji848] [emoji6]

Bardzo się cieszę, że Twoje dziecko się urodziło całe i zdrowe [emoji1303][emoji4] chodzi mi o to, że właśnie po 35 rż wzrasta możliwość urodzenia dzieciątka z wadą genetyczną.
Ejjj. Co do 34 lat i ryzyka się nie zgadzam. Byłam stara jak rodziłam, 39 lat i synuś najśliczniejszy i najmądrzejszy wyszedł. [emoji41] Jedyny podobny do mnie. [emoji23]

reklama
Bo ten czynnik ryzyka nie wychodzi automatyczne źle powyżej 35r.z?
Nie. Jest nieco podwyższony. Mimo to paradoksalnie najwięcej chorych dzieci rodzą kobiety młode. Nawet 20 latki. Starsze się jednak badają, u młodych bywa, że lekarz zbada pobieżnie i potem przy porodzie niespodzianka. Różnie bywa. Grunt to świadomość i badania. I dbanie o siebie. Znajoma mając 45 lat urodziła pierwsze dziecko. Zdrowiutkie. Pulchne. Ponad 4 kg. ;) W dalszym ciągu po 40tce nie jest tak, że każdy malec z automatu chory, a 1:100. Młode osoby miały współczynnik 1:800 jak dobrze pamiętam. Ale nawet mając 1:4 zdarzają się zdrowe dzieciaczki, zerknij temat amniopunkcja robić czy nie. Zdecydowana większość podejrzanych ciąż ma szczęśliwe zakończenie. Pozdrawiam :)

Do góry