reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Trzecia dawka szczepionki a ciąża

reklama
Ja drugą dawkę miałam w lutym, więc skierowanie na trzecią dostałam z pierwszą turą skierowań. Czekałam do drugiego trymestru. Szczepienie miałam w pt (14+5tc). Ból ręki i brak werwy w sobotę. Tyle. Paracetamol nie był potrzebny. Leżał w pogotowiu w razie gorączki, ale nie wystąpiła.

Na grypę szczepilam się dużo wcześniej, bo to jest szczepionka inaktywowana i spokojnie można dostać zastrzyk w każdym momencie ciąży.

Jeśli chodzi o zalecany początkowo odstęp, miało to na celu głównie rozdzielenie ewentualnych działań niepożądanych. WHO zależało na tym żeby wiedzieć, które są po której szczepionce. Nie wczytywałam się w powód odstąpienia od tej procedury. Może stwierdzili, że nie warto opóźniać szczepienia, może policzyli, że mają wystarczająco dużo danych - zgaduję...
W każdym razie przyjęcie dwóch dawek jednocześnie nie wpływa na ich skuteczność.

@Kasia_Der to nie jest pokłosie żadnego zdania jednego lekarza, takie są od niedawna oficjalne zalecenia :)
Próbowałam przez chwile znaleźć zalecenia WHO, ale mi się nie udało. A jeśli to zalecenia krajowe, to nasz rząd jak najbardziej mógł się oprzeć na wypowiedzi jednego lekarza 😂. Pewnie wszystkim zależy, żeby szybko rosła wyszczepialnosc na covid, bo dalej jest słabo.
Ale to wszystko właściwie nieistotne - z odstępem czy bez, zgadzamy się, ze warto się szczepić, a to najważniejsze :)

Próbowałam przez chwile znaleźć zalecenia WHO, ale mi się nie udało. A jeśli to zalecenia krajowe, to nasz rząd jak najbardziej mógł się oprzeć na wypowiedzi jednego lekarza 😂. Pewnie wszystkim zależy, żeby szybko rosła wyszczepialnosc na covid, bo dalej jest słabo.
Ale to wszystko właściwie nieistotne - z odstępem czy bez, zgadzamy się, ze warto się szczepić, a to najważniejsze :)

To są oficjalne zalecenia we wszystkich krajach, oparte na badaniach :) Nasz rząd raczej rzadko jest "hej do przodu", wszystkie kraje reagują 100 razy szybciej🤭

Tutaj np możesz znaleźć informacje Link do: 2021-2022 Influenza Season FAQs

proszę: Link do: Coadministration of seasonal inactivated influenza and COVID-19 vaccines

No, czyli dokładnie tak, jak przypuszczałam 😁 udowodniono, że nie ma to negatywnego wpływu, a zalecane jest dlatego, żeby odciążyć system (wizyta jedna, nie dwie), ułatwić przyjęcie obu szczepionek (ponownie, jedna wizyta, nie dwie), no i przyspieszyć szczepienia na covid, bo groźny.

Cytat z recommendations: „However, to allow for more programmatic ease and higher uptake of both vaccines, countries can consider administering COVID-19 vaccines and influenza vaccines during the same visit. Only limited evidence on COVID-19 vaccine coadministration with influenza vaccine exist, but available evidence does not show increased adverse events. Therefore, WHO considers that coadministration of an inactivated seasonal influenza vaccine and any dose of a COVID-19 vaccine is acceptable, given that the known risk of serious illness for adults infected with influenza virus or SARS-CoV-2 is substantial.”

Ja przyjmowałam trzecią dawkę w16 tygodniu ciąży. Czułam się zdecydowanie lepiej niż po 1 i 2 dawce. W zasadzie byłam lekko rozbita przez jeden dzień i bolała mnie ręka. Nic więcej, gorączki nie miałam.

reklama
Przyjęłam 3 dawkę w 17 tygodniu ciąży. Czułam się podobnie jak przy 1 i 2 - lekki ból ręki i przespany dzień. Poza tym wszystko okej :)

Do góry