reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Trudna sztuka karmienia piersią

ja jeszcze nie mam tego problemu, bo u nas pierś głównie, no i oczywiście wolna amerykanka całą parą :D
a najlepsze jest to ze od kilku dni Paris je rzadziej ::)
jak marudzi to ja ją do cycka a ona w ryk :o ::)

czyli jak potrafiła jeśc co godzine lub 2 to teraz co 3 ::) czasem

reklama
anineczka pisze:
Izis tak mnie korci zeby zapytac.... co z twoim drugim suwaczkiem??
Ja tam widze tylko Moj+synek+Kubus...itp.??

OJ JAK WSTAWIAŁAM SUWACZEK TO MI SIE ZDJĘCIE WYKASOWAŁO i zostały jakieś napisy tylko :p

Gosiczka pisze:
Melanie pisze:
no tak ale jak nie wypija to co zrobić
dobre pytanie, bo Kuba tylko 1 posiłek dziennie wypija większy,ok 180-200ml

a tak to średnio 100-130ml

czy ktoś zna sposób,żeby jadł więcej?

i jak uregulowac takiemu bobasowi posiłki, bo już wymiękam..wogołe nie da się przewidziec,kiedy będzie głodny. wolna amerykanka poprostu

Ja myslę że nie powinnaś zmuszac Kubusia do wypijania więcej, bo widocznie mu to starczy. A jak uregulować??? Powiem Ci na swoim przykładzie ale zrobisz jak uważasz:

Jak Łukasz był całkiem piersiowy, starałam zachowywac około 3 godzin przerwy między posiłkami. Wiadomo na poczatku to się nie udawało tak do końca i czasem dawałam wcześniej. Z butla jest łatwiej bo wiadomo ile dziecko wypija. postaraj się zachowywac około 4 godzin przerwy między karmieniami. W międzyczasie, tak np godzine po mleczku możesz podac Kubusiowi herbatkę do popicia. W ciągu kilku dni zauważysz że karmisz zawsze o tych samych godzinach i Kubus w ciągu kilku dni przyzwyczai sie do takiego karmienia i wtedy będziesz mogła łatwo ustalic p[lan dnia: Na przykład o 8 mleczko, (tak jest u mnie ale ja w dzień karmię pirsią więc te przerwy sa krótsze) około 11 następne mleczko i spanie około godziny. Następne karmienie około 14 ( i tu od kilku dni daję butlę) I spanie po tym karmieniu. Wytrzymuje około 4 godzin. O 18 kapiel i po kąpieli drugoi raz butla tak około 18,30. o 19 Łukasz już śpi i na następne karmienie budzi sie w zalezności ile wypił po kąpieli,średnio około północy lub około 1,30 i dostaje pierś i śpi do rana do godziny 8.

Melanie, Pariska nagle przstała chcieć jeśc? Ja przerabiam ten tmeat odkąd Krzysiek skończył 7 tygodni... I nadal bez zmian, a właściwie coraz gorzej bo jak wam wspominałam, Krzysiek je już tylko przez sen, kiedy nie spi nie da rady wetknąć mu mleko... No a teraz on coraz mniej spi i coraz mniej możliwości nakarmienia go w ciągu dnia.
Lekarze ciągle w takich sytuacjach zwracają uwagę na ewentualność zakażenia układu moczowego. Zróbcie Paris badanie moczu ogólne plus posiew i sie przekonacie. No chyba że już po problemie, czego wam serdecznie życzę.

Aniulka pisze:
Gosiczka pisze:
Melanie pisze:
no tak ale jak nie wypija to co zrobić
dobre pytanie, bo Kuba tylko 1 posiłek dziennie wypija większy,ok 180-200ml

a tak to średnio 100-130ml

czy ktoś zna sposób,żeby jadł więcej?

i jak uregulowac takiemu bobasowi posiłki, bo już wymiękam..wogołe nie da się przewidziec,kiedy będzie głodny. wolna amerykanka poprostu

Ja myslę że nie powinnaś zmuszac Kubusia do wypijania więcej, bo widocznie mu to starczy. A jak uregulować??? Powiem Ci na swoim przykładzie ale zrobisz jak uważasz:

Jak Łukasz był całkiem piersiowy, starałam zachowywac około 3 godzin przerwy między posiłkami. Wiadomo na poczatku to się nie udawało tak do końca i czasem dawałam wcześniej. Z butla jest łatwiej bo wiadomo ile dziecko wypija. postaraj się zachowywac około 4 godzin przerwy między karmieniami. W międzyczasie, tak np godzine po mleczku możesz podac Kubusiowi herbatkę do popicia. W ciągu kilku dni zauważysz że karmisz zawsze o tych samych godzinach i Kubus w ciągu kilku dni przyzwyczai sie do takiego karmienia i wtedy będziesz mogła łatwo ustalic p[lan dnia: Na przykład o 8 mleczko,  (tak jest u mnie ale ja w dzień karmię pirsią więc te przerwy sa krótsze) około 11 następne mleczko i spanie około godziny. Następne karmienie około 14 ( i tu od kilku dni daję butlę) I spanie po tym karmieniu. Wytrzymuje około 4 godzin. O 18 kapiel i po kąpieli drugoi raz butla tak około 18,30. o 19 Łukasz już śpi i na następne karmienie budzi sie w zalezności ile wypił po kąpieli,średnio około północy lub około 1,30 i dostaje pierś i śpi do rana do godziny 8.

Dzięki, Aniulka :D

Izis z tego co pamietam mleko w zamrażarce można orzechowywać około 3 miesięcy w odpowiednio wysokiej temeraturze. A w lodówce 48 godzin, niektórzy mówią, że i 72...ale lepiej mieć pewność. Oczywiście mleka nie można podgrzać i znowu do lodówki wsadzić wtedy je trzeba już wylać. Powodzenia w odciąganiu życzę :) :)

Chyba duzymi krokami odchodzimy od karmienia piersią.. łukasz zastrajkował i pierś tylko w nocy... woli butlę buuuu będe płakać bo mi żal... Mleko jeszcze mam ale z kazdym dniem coraz mniej :( :( :( :( :(

Joanka pisze:
Melanie, Pariska nagle przstała chcieć jeśc? Ja przerabiam ten tmeat odkąd Krzysiek skończył 7 tygodni... I nadal bez zmian, a właściwie coraz gorzej bo jak wam wspominałam, Krzysiek je już tylko przez sen, kiedy nie spi nie da rady wetknąć mu mleko... No a teraz on coraz mniej spi i coraz mniej możliwości nakarmienia go w ciągu dnia.
Lekarze ciągle w takich sytuacjach zwracają uwagę na ewentualność zakażenia układu moczowego. Zróbcie Paris badanie moczu ogólne plus posiew i sie przekonacie. No chyba że już po problemie, czego wam serdecznie życzę.

Dziekuję Joanko za interwencje
myślę, że jeszcze nie jest tak źle
ona je
ale już nie tak często ::)
dzisiaj też je co około 3 godziny
poczekam jeszcze kilka dni
i poobserwuje córcie

buziaki dla Krzysia niejadka :)

reklama
Aniulka pisze:
Chyba duzymi krokami odchodzimy od karmienia piersią.. łukasz zastrajkował i pierś tylko w nocy... woli butlę buuuu będe płakać bo mi żal... Mleko jeszcze mam ale z kazdym dniem coraz mniej :( :( :( :( :(

Aniulka a ja mam ostatnio jakoś więcej mleczka może dlatego że Maciuś ciągle je, jakby czuł że chcę mu zabrać.

Melanie co trzy godziny to wcale nie tak rzadko.

Do góry