reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Torba do szpitala!

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dzieki dziewczyny. ja juz sobie kupila pizamke ,ale okazala sie ze rozmiar jakis trafiony i juz teraz jest ona na mnie dobra a co dopiero za pare miesiecy.wiec teraz bede szukala koszuli dlugiej i rozpinanej:-) :-) tylko w koszuli nie umiem spac. zawsze jak spala w takiej koszuli to swiecilam tylkiem a koszula mi sie do cyckow podnosila:-D :-D :-D :-D

reklama
To ja moze zamieszcze liste dla ciezarowek-eksportowek:-)zwyczaje troche sie jednak roznia, np. w uk nie uzywa sie spirytusu do przemywania pepka:confused:
znalazlam taka liste, ale sa oczywiscie rozne wersje:
Hospital bag:
For your baby:
- four pairs of scratch mitts
- three light cardigans
- six cotton bodysuits
- six sleepsuits
- pack of newborn nappies/nappy sacks
- baby toiletries including shampoo, lotion, wipes, cotton wool balls, nappy cream
- outdoor/going home clothes
- infant carrier car seat (wazne, bo podobno nie wypuszczaja ze szpitala bez fotelika samochodowego)
Your hospital case:
- two nightdresses/shirts with front-opening for breastfeeding
- light dressing gown and slippers
- two nursing bras/support bras
- two packs disposable briefs
- 24 maternity towels
- pack of breast pads
- essential toiletries
- books/magazines
- loaded camera
- outdoor/going home clothes
- small change for phone
:-)

Tigger co to sa te" scratch mitts "?:confused: :confused: Dzisja patrzalam za tymi ogromnymi podpaskami i nie widziala ich tutaj w supermarkecie ani w aptece.gdzie je mozna kupic?Moze jeszcze w innych sprubuje

miloku - scratch mitts to sa takie rekawiczki, zeby sie malenstwo nie drapalo jak ma dlugie paznokcie:-)a maternity towels na pewno w bootsie dostaniesz, wydaje mi sie, ze w ktoryms z supermarketow tez widzialam, ale sprawdze jeszcze. A w ogole to jakby ciebie to interesowalo poszukaj sobie takiej gazetki - I'm pregnant - kosztuje kolo 5£ i reklamuje sie :buy it once - it's all you'll ever need. No i rzeczywiscie, jest tam bardzo duzo informacji, m.in. tez na temat zakupow i calej wyprawki. Wszystko jest podzielone na kategorie i sa produkty zroznicowane cenowo, zeby kazdy
mogl cos dla siebie znalezc. Poza tym mnostwo ciekawych artykulow.

cytuje z Fundacja Rodzi� po Ludzku co nasza torba powinna zazwierac :-)

Dokumenty
  • dowód osobisty
  • aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM
  • karta przebiegu ciąży
  • skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć).
Wyniki badań
  • grupa krwi i czynnik Rh
  • przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh
  • zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej
  • odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
  • wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży
  • ostatnia morfologia i badanie moczu.
NA CZAS PORODU
  • ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki)
  • wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie)
  • jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek
  • jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze
  • jednorazowe chusteczki
  • przybory toaletowe
  • mały ręcznik
  • szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka
  • pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów)
  • gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust
  • woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy
  • termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości
  • termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę
  • piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej)
  • lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
  • walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką
  • coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża)
  • kilka jednorazowych kubków
  • notatnik i długopis
  • karta telefoniczna lub żetony
  • dla zwolenników: aparat fotograficzny
PO PORODZIE Rzeczy dla mamy:
  • koszula lub piżama wygodna do karmienia
  • rozpinany sweter
  • skarpetki
  • 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe)
  • przybory toaletowe
  • 2 ręczniki
  • 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek
  • ręczniki papierowe
  • dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza)
  • specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka)
  • 2 staniki do karmienia
  • wkładki laktacyjne
  • ręczny odciągacz do pokarmu
  • karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy
  • drobne pieniądze
Rzeczy dla dziecka (na trzydniowy pobyt w szpitalu):
  • 15-20 pieluch tetrowych albo najmniejszy rozmiar jednorazowych (wygodne do użycia w szpitalu) i odpowiednio mniej tetrowych; jeśli jednorazowe pieluchy nie mają wycięcia na pępek, trzeba to zrobić
  • 3 bawełniane koszulki
  • 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza
  • 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami - wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów
  • skarpetki
  • nie perfumowane mydełko dla niemowląt
  • ręcznik kąpielowy z kapturem
  • zestaw do pielęgnacji pępka (gencjana na spirytusie, spirytus 70 %, jałowe gaziki)
  • oliwka dla niemowląt
  • zasypka
  • delikatny krem do pupy
  • wata bawełniana
  • szczoteczka do włosów
  • kocyk
  • odpowiednie do pogody ubranko na wyjście ze szpitala (dobrze chroniące przed wiatrem i chłodem)
  • krem ochronny.

wydaje mi sie, ze niektore rzeczy mozna sobie darowac ;-)
no ale warto popatrzyc co mozna zabrac do szpitala - te torby to beda wygladac jak na wakacje 2-tygodniowe conajmniej :szok:

Dzieki tiggerku ja nawet nie wiedzialam co to te rekawiczki sa w polsce.:-D :-D A tej gazetki poszukam.dzisiaj znalazlam stanik dla matki karmiacej ale cen mnie zalamala 35 f. bede dalej szukac bo to narazie jedyny jaki wyszukalam.a maternity towels to zastapie zwyklumi duzymi podpaskami i napewno tez przezyje:tak: :tak:

majtki dla karmiącej :confused::szok:

staniki są w boots a widzialam tez fajne bluzki na naramkach z odpinanymi miseczkami w H&M :tak:
no i w mothercare jest nawet pizamka w tym tylu ;-)

miloku, jeszcze mi sie przypomnialo, ze w mothercare sa na pewno te maternity towels, i takie grubasne i ciensze. Poza tym jest tez wszystko ine typu disposable briefs (majtki jednorazowe), breast pads (wkladki laktacyjne)itp. Dzisiaj musialam sie mojej siostry wypytac o polskie odpowiedniki niektorych rzeczy, bo nie mialam pojecia jak sie co nazywa:-Da w ogole to powiedziala mi czego ile i co w ogole jest potrzebne pokrotce(nie tylko do szpitala), wiec z ta lista bede chyba po sklepach chodzic:laugh2:jakbys chciala to chetnie ci ja przesle:-)

reklama
aha, a co do stanikow to ja mam pod nosem sklep z tania bielizna, gdzie widzialam chyba po 4 £ jesli sie nie myle. Ale ze stanikami do karmienia to podobno lepiej troche poczekac i tak pod koniec ciazy zmierzy i kupic o rozmiar wiekszy (no moze nie o rozmiar, ale zeby byl luz jeszcze):-)co na to doswiadczone mamy?Melanie, jak bylo w twoim przypadku?

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry