reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tomografia komputerowa a ciąża.

Madasja

Początkująca w BB
Miasto
Gdańsk
Witam serdecznie przyszłe mamusie.

Pewna sprawa nie daje mi spokoju :(
8 listopada robiłam tomografię komputerową płuc z kontrastem. W tym dniu rano zrobiłam test płytkowy na mocz, jak też w laboratorium zbadałam poziom beta-hcg (wynik: <1,2).
Owulację pewnie miałam 1 listopada. Badanie krwi już by wykazało ciążę, jak myślicie?

16 listopada miała się zacząć miesiączka, a się nie zaczęła.
Czy może byc tak, że zaszłam w ciążę w drugiej połowie okresu, biorąc pod uwagę wynik hormonu?
Boję się ((((

Dziś byłam u lekarza konowała, wyszłam i poryczałam się po wizycie. Mój kochany lekarz jest na urlopie, a mnie sie niecierpliwiło potwierdzić ciążę.
Stwierdził, że wg. USG ciąża ma 6 tyg. i 5 dni (!!).
A od pierwszego dnia ostatniej miesiączki minęło 6 tyg. i 3 dni.
Pokazałam mu wynik badania beta-hcg z 8 listopada, stwierdził, że nie byłam wtedy w ciąży, skoro tak niski poziom hormonu. No to jak może być prawie 7 tyg??? Ano zakrzyczał, że ja coś z miesiaczkami pokręciłam!
Uff, jaka ja zła jestem.
I się martwię bardzo....:-(

reklama
Nie rozumiem treści pytania :) chcesz byc w ciazy a nie jesteś, nie chcesz być w ciąży a jesteś, czy chcesz być i jesteś i boisz się wpływu tomografu?

k8libby, jestem w ciąży.
Jak napisałam wyżej, prawie 7 tygodni od ostatniej @.

8 listopada robiłam tomografię.

Pytanie - czy nie zaszkodziłam tym dziecku?

Przed tomografią zrobiłam badanie krwi - beta-hcg <1,2.

Pytanie - czy wynik hormonu mówi o tym, ze jeszcze nie byłam w ciąży?

Czy nie zaszkodziłaś, to na tym etapie się nie dowiesz. Powtórz badanie z krwi, będziesz wiedziała czy lekarz się mylił czy nie. Pamiętaj też, że ten wiek, to orientacyjny wiek ciąży, nikt nie jest w stanie co do dnia określić.

Ja miałam bardzo szybko, ok 4 tygodnia.
Zrób kolejne badanie krwi i idź do innego lekarza. Nie czekaj na swojego.

Ale teraz to jakie badanie krwi?
Znowu beta-hcg? Teraz to co mi ono powie, w 7-ym tygodniu ciąży (licząc od miesiączki)?

Juto akurat idę na badania krwi i moczy z rana. Czy b-hcg pomoże mi określić jaki to tydzień od poczęcia?

No beta na potwierdzenie i wysokość określi który tydzień, ale też nie spodziewaj się że co do dnia, tylko to zawsze widełki są.

reklama
Hello
My mieliśmy podobną sytuację. Testy ciążowe nie wykazały stanu *błogosławionego*. Lekarz konował skierował nas na tomografię głowy z kontrastem (została wykonana około 3 miesiąca ciąży). Całą ciąże byliśmy przerażeniu. Lekarze poza pustym stwierdzeniem *co się stało to się nie odstanie* nic byli w stanie nic mądrego powiedzieć. Przeszukaliśmy różne forma i nic mądrego nie znaleźliśmy. Jedynie w obcojęzycznej literaturze natrafiliśmy na badania które mówiły, że nie ma udowodnionego wpływu tomografii na rozwój płodu. Malutka urodziła się o czasie z idealną wagą i wzrostem (10 pkt APGAR) i jest jak na razie wzorem dzieciaka. Ma kilka miesięcy i wygląda na to, że rozwija się idealnie (wszystko wykonuje szybciej niż jest to wymagane w jej wieku). Mamy nadzieję, że to uspokoi pozostałych rodziców którym przyszło zmierzyć z takim problemem i dlatego zamieszczamy ten post. OLE

Do góry