reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

toksoplazmoza

Dziewczyny ratunku!!! Jestem w 7 tc, dzisiaj mi przyszły wyniki. IgM 0,28, czyli niereaktywny, ale za to IgG 98 - co wskazuje na reaktywny. Poleciałam od razu do lekarza, który stwierdził bardzo obojętnym tonem, że mam przeciwciała bo kiedyś chorowałam i to tyle. Umieram z niepokoju, nie zlecił mi żadnych dodatkowych badań. Czy któraś z Was miała podobne wyniki? Czy ten lekarz miał racje, czy jest ryzyko, że mam toksoplazmozę? Co powinnam jeszcze zbadać, żeby mieć pewność?
Spokojnie ,lekarz ma rację ,masz przeciwciała , ja też tak miałam to dobrze że je masz, bo nawet gdyby się zdarzyło 2 raz zarazić ,to nie jest to zagrożenie ,jak przy 1 razie , przeciwciała mogą się kilka lat utrzymywać ,lub nawet całe życie , ja od ponad 2 lat je mam i jest ok ,bo to stara infekcja

reklama
Spokojnie ,lekarz ma rację ,masz przeciwciała , ja też tak miałam to dobrze że je masz, bo nawet gdyby się zdarzyło 2 raz zarazić ,to nie jest to zagrożenie ,jak przy 1 razie , przeciwciała mogą się kilka lat utrzymywać ,lub nawet całe życie , ja od ponad 2 lat je mam i jest ok ,bo to stara infekcja

a Ty masz jakas wieksze wiedze w tym temacie?
Np. jesli ktos nigdy nie mial toxo to czy przy swiezej infekcji rosna zarówno igg i igm?
Bo wg mojego zakaznika ja jestem zdrowa, a ginekolog uparcie kaze mi brac rove.
Bo awidnosc niska, a to nie jest tak, ze osoba, ktora nigdy nie byla chora na toxo jak ja zawsze bedzie miec niska awidnosc? Bo skad u mnie wysoka jak nie chorowalam?

Ja wiem, ze jesli bym byla chora to te przeciwciala igm, a pozniej igg roslyby co badanie (4 tyg) znacznie.

Np. jesli ktos nigdy nie mial toxo to czy przy swiezej infekcji rosna zarówno igg i igm?
Bo awidnosc niska, a to nie jest tak, ze osoba, ktora nigdy nie byla chora na toxo jak ja zawsze bedzie miec niska awidnosc? Bo skad ma wziac sie u niej wysoka, skoro nie chorowała
hm wiesz co moja koleżanka , nigdy nie chorowała ,nic nie bierze tylko ma to kontrolować ,żeby się teraz nie zarazić , też myślę że skoro nie chorowałaś ,to avidność nie może być wysoka , u mnie była i świadczyła o dawno przebytej toxo ,ale może warto gina słuchać , tak ja z tym paciorkowcem ,wiem że nie wyleczę ale biorę ten antybiotyk bo kazał

Bo awidnosc niska, a to nie jest tak, ze osoba, ktora nigdy nie byla chora na toxo jak ja zawsze bedzie miec niska awidnosc? Bo skad u mnie wysoka jak nie chorowalam?

Ja wiem, ze jesli bym byla chora to te przeciwciala igm, a pozniej igg roslyby co badanie (4 tyg) znacznie.
a i tak oba igm igg miałabyś wysokie ,gdybyś się teraz zaraziła ,ale tak szczerze masz możliwość się zarazić ?

hm wiesz co moja koleżanka , nigdy nie chorowała ,nic nie bierze tylko ma to kontrolować ,żeby się teraz nie zarazić , też myślę że skoro nie chorowałaś ,to avidność nie może być wysoka , u mnie była i świadczyła o dawno przebytej toxo ,ale może warto gina słuchać , tak ja z tym paciorkowcem ,wiem że nie wyleczę ale biorę ten antybiotyk bo kazał

Ale jak mam sluchac ginekologa skoro lekarz chorob zakaznych mowi, ze jestem zdrowa igg (-) igm (-). W innym laboratorium, gdzie nie bylo norm igm bylo (+), ale zakaznik powiedzial, ze to wynik fałszywie dodatni. Zrobilam w diagnostyce i igg i igm ujemne. Oczywiscie kazala kontrolowac, ale nie kazala juz brac rova.
U mnie igg to wynosi 0.14.

Ale jak mam sluchac ginekologa skoro lekarz chorob zakaznych mowi, ze jestem zdrowa igg (-) igm (-). W innym laboratorium, gdzie nie bylo norm igm bylo (+), ale zakaznik powiedzial, ze to wynik fałszywie dodatni. Zrobilam w diagnostyce i igg i igm ujemne. Oczywiscie kazala kontrolowac, ale nie kazala juz brac rova.
U mnie igg to wynosi 0.14.
No to pewnie że nie bierz , bez sensu przecież jesteś zdrowa

No to pewnie że nie bierz , bez sensu przecież jesteś zdrowa

Biore rova ostatni raz do badan krwi. Jesli wyjdzie, ze mam igg i igm ujemne to koncze z ta histeria. Owszem dalej bede uwazac i kontrolowac co 4 tyg. Bardzo zaluje, ze jako dziecko na nic nie chorowałam.

A co do wzrostu to to musialoby znaczaco urosnac a igg jest 0.14, a wiem, ze osoby, ktore chorowaly w przeszlosci to maja jakies 300, 500, 200 (daje przykład) a ja 0.14. A mojej ginekolog to ja juz nie ufam.

Biore rova ostatni raz do badan krwi. Jesli wyjdzie, ze mam igg i igm ujemne to koncze z ta histeria. Owszem dalej bede uwazac i kontrolowac co 4 tyg. Bardzo zaluje, ze jako dziecko na nic nie chorowałam.

A co do wzrostu to to musialoby znaczaco urosnac a igg jest 0.14, a wiem, ze osoby, ktore chorowaly w przeszlosci to maja jakies 300, 500, 200 (daje przykład) a ja 0.14. A mojej ginekolog to ja juz nie ufam.
Ja mojemu trochę też ,przez to że mi nie zlecił tych przeciwciał ,ale zrobiłam sama i nie wykryto więc się uspokoiłam ,będzie dobrze ,no ja właśnie toxo musiałam w dzieciństwie przechodzić

reklama
Do góry