reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Testy alergiczne u niemowlaka - czy jest taka możliwość?

Witam, u mojego synka stwierdzono skazę białkową. Trzymam się diety, a jednak u 4miesięcznego synka wiecznie coś wyskakuje na buzi lub główce. Chciałam się zorientować czy jest jakaś możliwość przeprowadzenia testów u tak małego dziecka na co jest uczulone? Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

reklama
Moja siostra chciała zrobić testy miesiąc temu u 20 miesięcznego synka. Ale alergolog stwierdził że dzieciom do ukończenia 3 roku życia nie robi się testów.

Ja robiłam córce testy z krwi jak miała 9 miesięcy. Wyszło kilka rzeczy i po odstawieniu ich nastąpiła poprawa. Tylko u takich maluchów jest ryzyko, że w testach nic konkretnego nie wyjdzie.

witam u nas jak coreczka miala 3 tygodnie mala dostala skaze białkowa -ostawilismy mleko i mala przeszla na Bebilon Pepti
u nas najgorzej było ze skora twarzy ( głównie policzki i czoło ,oraz za uszami ) na ciele miala pojedyncze wykwity
nam bardzo pomogły produkty z serii Emolium szczegolnie balsam po kapieli , płyn do kapieli ,krem barierowy i krem specjalny niekiedy potrzeba była aby smarowac twarz coreczki kortyzonem a w pozniejszym etapie ok roku dziecko dostało Protopik .
Testy coreczka miała robione jak miala 1,5 roku oczywiscie chodzi o testy skorne i wyszło ze mala ma uczulenie na mleko i kakao .
Wiec to chyba zalezy od lekarza prowadzacego kiedy nalezy robic testy skorne ale napewno nie tak małym dzieciom ,
To tak samo jak ze spirometria u dzieci wszedzie pisze ze dzieci od 6 roku zycia a u nas w poradni pulmonologicznej moje dziecko jest leczone na astme i alergie na kurz i roztocza a pierwsza spirometrie miala zrobiona w połowie grudniu 2013 r wiec miala niecałe 4 lata ( 4 lata konczy dziecko 28 grudnia )
i co ...
spirometria jako badanie wyszła , tylko odpowiednio wczesnie ok 3 tygodnie przed badaniem dostalismy z poradni taki specjalny ustnik aby uczyc dziecko wydechow i wdechow , poinformowano nas jak mamy ja uczyc i wtedy zobaczymy czy wyjdzie czy nie i co

wyszło super badanie chociaz niestety u dziecka stwierdzono astme ( ale przynajmniej mam to na papierze i wiem ze nie lecze dziecka byc moze na astme jak to sie leczy teraz )
obecnie w kwietniu mamy juz 3 spirometrie do wykonania chodzminy srednio co 1,5 miesiaca aby sprawdzic czy sie nie poglebia i czy leki dzialaja .
a jak chcialam zrobic prywatnie spirometrie to tez mi powiedziano ze od 6 roku zycia i co moje dziecko meczyłoby sie jeszcze 2 lata .
wiec co lekarza to inny tok leczenia :-)

Do góry