reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Test PAPPA- USG prenatalne wg FMF a testy typu NIFTY/SANCO

Natka0

Zaciekawiona BB
Hej dziewczyny,
Potrzebuję porady. Jestem kompletnie zielona a czym więcej czytam na ten temat w Internecie tym mniej wiem :)
Byłam dzis u ginekologa, wg jego obliczeń jestem w 8+5 tc, zlecił mi wykonanie testu PAPPA_USG prenatalnego wg FMF, koszt całości z odpisami okolo 1000zł. Kurcze troche dużo zwłaszcza, że skutecznosc około 70% i małą dokladność.
Moje pytanie brzmi czy można zastąpić test Pappa +USG prenatalne wg FMF testami typu NIFTY, które są bardziej dokładne? Czy w tych testach są zawarte te testy PAPPA?
Nie wiem co mam robić, wole chyba dopłacić i mieć 99% pewności i spokojniejsza głowę. Jaka jest wasza opinia/doświadczenie na ten temat? Dziękuje z góry za każdą odpowiedz
:)

reklama
Hej dziewczyny,
Potrzebuję porady. Jestem kompletnie zielona a czym więcej czytam na ten temat w Internecie tym mniej wiem :)
Byłam dzis u ginekologa, wg jego obliczeń jestem w 8+5 tc, zlecił mi wykonanie testu PAPPA_USG prenatalnego wg FMF, koszt całości z odpisami okolo 1000zł. Kurcze troche dużo zwłaszcza, że skutecznosc około 70% i małą dokladność.
Moje pytanie brzmi czy można zastąpić test Pappa +USG prenatalne wg FMF testami typu NIFTY, które są bardziej dokładne? Czy w tych testach są zawarte te testy PAPPA?
Nie wiem co mam robić, wole chyba dopłacić i mieć 99% pewności i spokojniejsza głowę. Jaka jest wasza opinia/doświadczenie na ten temat? Dziękuje z góry za każdą odpowiedz
pappa poza wadami pokazuje też ryzyko przedwczesnego porodu. Tego Nifty Ci nie pokaże.
Przy Nifty nie ma USG, jest tylko badanie krwi, USG i tak jak chcesz to musisz zrobić osobno, a więc i dopłacić.

Generalnie jeżeli Pappa wyjdzie dobrze, a większości wychodzi dobrze, to nie ma potrzeby robienia Nifty.

Hej dziewczyny,
Jeżeli masz fundusze to najlepiej to i to. A jeżeli nie to ja bym zrobiła usg z testem pappa, a ewentualnie później myślała nad nifty. Nifty nie mówi nic o łożysku np, o porodzie przedwczesnym. I nie masz też usg. Moim zdaniem te badania są zupełnie inne, jednym badaniem nie zastąpisz drugiego

1000zł to całkiem sporo.

Z tego, co wiem, większość dziewczyn płaciła za usg + papa w okolicy 500/600zł max.
Na np. NIfty od razu masz pewność płci i zależnie od rodzaju badania bada Ci kilka innych mutacji, nie tylko te 3, które są w Pappa.
No i NIfty jest z krwi, czyli na usg te dokładne w 1 trymestrze i tak musiałabyś podejść.
CO do ryzyka przedwczesnego porodu - wychodzi ono z Pappy, ale mój lekarz w ogóle takiego czegoś mi nie wpisywał. Mówi, że to nic nie zmienia. To jest taka dana " z czapy".

1000zł to całkiem sporo.

Z tego, co wiem, większość dziewczyn płaciła za usg + papa w okolicy 500/600zł max.
Na np. NIfty od razu masz pewność płci i zależnie od rodzaju badania bada Ci kilka innych mutacji, nie tylko te 3, które są w Pappa.
No i NIfty jest z krwi, czyli na usg te dokładne w 1 trymestrze i tak musiałabyś podejść.
CO do ryzyka przedwczesnego porodu - wychodzi ono z Pappy, ale mój lekarz w ogóle takiego czegoś mi nie wpisywał. Mówi, że to nic nie zmienia. To jest taka dana " z czapy".
Ja płaciłam za usg 450 zł plus krew do pappy 300 zł. Pewnie zależy od placówki

1000zł to całkiem sporo.

USG genetyczne 1,2,3 mam w pakiecie enelmed. Nie wiem czym sie rozni od tego zalecanego

Hej dziewczyny,
Absolutnie nie. Przede wszystkim nie zastąpisz USG testem NIPT. USG jest NAJWAZNIEJSZE. No i testy typu nipt nie wszystko badają. Np mozaiki zd nie wyłapią. Tryploidii też nifty nie wyłapie. A USG tak. USG prenatalne jest najważniejsze.

reklama
Do góry