Zasugerował ze do jakiś celow medycznych mogą użyć materiału który został po badaniu. A w ankiecie jest rubryka, w której godzisz się na oddanie im pozostałości po badaniu. Tam są nasze dane wrażliwe wraz z DNA. To są cenne informacje w dzisiejszych czasach. Podkreślam ze moj lekarz jest normalny i konkretny, nie bawi się w teorie spiskowe poprostu przekazał mi co zostało wypowiedziane na sympozjum.co lekarz ma na mysli z tym, ze w Chinach nie ma etyki? Bo chyba nie rozumiem
reklama
Na twoim miejscu zrobiłabym test papa i dopiero przy wysokim ryzyku myślała o innych testach. Miałam 38 lat jak byłam w ciąży i mimo obciążonego wywiadu wyszło mi niskie ryzyko w teście pappa. Wiek nie determinuje wysokiego ryzyka. Może je zwiększyć, ale nie musi
KasikP
Fanka BB :)
Hej ja tez robiłam Nifty pro polecam zrobić jak najszybciej na wynik czekamy 6 dni.
G
gość _199
Gość
Ojezu sklonują mnie świat sobie nie poradzi z drugą mną .Zasugerował ze do jakiś celow medycznych mogą użyć materiału który został po badaniu. A w ankiecie jest rubryka, w której godzisz się na oddanie im pozostałości po badaniu. Tam są nasze dane wrażliwe wraz z DNA. To są cenne informacje w dzisiejszych czasach. Podkreślam ze moj lekarz jest normalny i konkretny, nie bawi się w teorie spiskowe poprostu przekazał mi co zostało wypowiedziane na sympozjum.
Patrząc na Twoje podejście może sobie nie poradzićOjezu sklonują mnie świat sobie nie poradzi z drugą mną .
G
gość _199
Gość
To oczywiście zart, ale nie patrzyłam na to w ten sposób, nawet sie nie zastanawiałam Co mogą z tym materiałem zrobićPatrząc na Twoje podejście może sobie nie poradzić
Ja tez nie dlatego test wykonałam i mocno wierze w ten wynik! I życzę każdej z nas samych zdrowych maluszkówTo oczywiście zart, ale nie patrzyłam na to w ten sposób, nawet sie nie zastanawiałam Co mogą z tym materiałem zrobić
G
gość _199
Gość
Mój syn już ma.rok, test potwierdził zdrowego syna, mimo że z USG wychodziło duże ryzyko zespołu downa.Ja tez nie dlatego test wykonałam i mocno wierze w ten wynik! I życzę każdej z nas samych zdrowych maluszków
Powodzenia !
aspekt
Dziewczyny terminacji na pewno bym nie zrobiła. Ja chcę zrobić ten test, żeby w razie czego móc się przygotować w takim sensie, żeby np. poszukać właśnie lekarzy jak będzie trzeba, itp. Przeczytałam też, że czasem są takie wady u dziecka, że można leczyć w czasie ciąży albo że dzięki tym badaniom jak dziecko zachoruje np. za poł roku to wiadomo o co chodzi, nie szuka się w ciemno. Nie wiem dokładnie jeszcze jak to jest z tymi badaniami, ale chciałabym zrobić taki test, jeśli to możliwe, który wykrywa nieprawidłowości, które można leczyć.
Amniopunkcji na pewno nie zrobię.
Jednak większość wad genetycznych sprawdzanych przez te testy to w najlepszym razie informacja, która przyspiesza diagnostykę (np. u dziecka wystąpi padaczka i nie traci się czasu na szukanie przyczyny, tylko od razu wiadomo, że to z pewnej delecji). Z leczeniem to nie bardzo, ale może o czymś nie wiem, może ktoś podrzuci jakiś konkret... Wady cewy nerwowej lub serca operacyjne w okresie prenatalnym diagnozuje się na USG II trymestru.
reklama
agata90
Akurat te 2 testy trochę się różnią, ale tak naprawdę nie jest to wcale kolosalna różnica, właściwie oba testy są równie dobre i zależy to od Twoich preferencji. Z tym zakresem tez nie jest tak do końca oba sprawdzają triosmie, analizują liczby chromosomów (autosomalnych oraz chromosomów płci-tutaj chyba SANCO wypad lepiej) oraz zespoły mikrodelecji i mikroduplikacji (tutaj jest pewne różnica miedzy testami i NIFTY PRO wypada lepiej). W każdym razie w OBU przodkach przy wyniku otrzymasz wykluczenie podstawowych triosomi, informację o płci i ogólne informacje : genotyp prawidłowy/nieprawidłowy , liczba chromosomów prawidłowa/nieprawidłowa; delacje /stwierdzono/niestwierdzono.Hej dziewczyny. Czekam na wyniki Pappa, ale lekarz mi już powiedział, że ze względu na wiek (42 l.) zaleca zrobić badanie genetyczne. Amniopunkcji na pewno nie zrobię. I pytanie który Wy test wybrałyście? W szpitalu w którym pracuje mój lekarz robią SANCO. Trochę zaczęłam czytać i chyba NIFTY pro jest lepszy, bo ma większy zakres. Lekarz mówił, że najważniejsze, aby zrobić na podstawowe trisomie, ale jak to i tak tyle kosztuje to chyba lepiej dołożyć trochę i zrobić np. NIFTY pro. W każdym razie nie chodzi o cenę, tylko o to który wg Was jest najlepszy, bo pewnie oproócz tego zakresu badania i ceny są inne różnice pomiędzy tymi testami. Który Wy wybrałyście? Jestem w 13 tc. i mam jeszcze dużo czasu, bo te testy jak czytałam można zrobić w dowolnym momencie ciąży.