reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

NIFTY czy SANCO?

reklama
Ja dalej czekam na odpowiedź, ale znalazłam bardzo fajny artykuł Mamy ginekolog choć nie obejmuje on SANCO, a obejmuje Maternit Genome, który jak się wydaje, ma największy zakres

Z tego co się "wy wiedziałam" akurat w moim przypadku w grę wchodzi sanco lub sanco plus tylko i wyłącznie, ponieważ jest to badanie ogolnogenowe, ale wykrywa aberracje tylko powyżej 7 milionów zmian, czyli takie konkretniejsze. Nifty bada konkretne 94 choroby, więc SANCO bada genowo, ale teoretycznie nie jest tak bardzo czuły, bo musi to być konkretnie powyżej iluś tam zmian w genie. Także to jest główne co się dowiedziałam jeśli chodzi o te badania. NIFTY jest bardziej czule, ale tylko na konkretne choroby, za to SANCO jest mniej czule, ale bada ogólnie genowo. Tak staram się najprościej jak mogę, nie wiem czy pomogłam 😂😂

I jak wyszły testy?Mam wysokie prawdopodobieństwo zespołu Downa,USG super a papa źle . Chciałam robić Sanko,lekarz zalecił Nifty pro

Do góry