reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Test papp-a i usg

Aleksandra0501

Fanka BB :)
Miasto
Pyskowice
Witam wszystkie mamusie. Piszę z taka sprawa.jestem w 12 tygodniu ciąży i Byłam w piątek na USG prenatalnym i okazało sie, że dzieciątko ma bardzo duże NT 6,5 CM od razu zostałam skierowana do genetyka wizytę mamy w środę i chciałam się dowiedzieć czy któraś z mam miała może robiona aminopunkcje i czy wyniki z testu PAPP-A I WOLNE BHCG wyszły złe, a po aminopunkcji było wszystko dobrze. Wyniki z bety 29,93 odpowiada 0,579 MoM i papp-a 0,230 odpowiada 0,132 MoM
ryzyko podstawowe
Trisomia 21 1:929 skorygowane 1:4
Trisomia 18 podstawowe 1:2142 skorygowane >1:4
Trisomia 13 podstawowe 1:6747 skorygowane 1:9

Załączniki

• 15962768135756503971188871301315.jpg
    15962768135756503971188871301315.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 6 325
reklama
Cześć,
ja przeżywam podobne stresy, chociaż u mnie z USG wyszła trochę mniejsza przezierność NT 2,52 mm.
Wolne ß-hcG 1,561 MoM, PAPP-A 1,506 MoM
Ogólne ryzyko Trisomii 21 1:413
Dodam, że mam prawie 40 lat.
Mój lekarz, który nota bene twierdzi, że w tym wieku nie powinno się w ogóle zachodzić w ciążę, uważa, że wyniki są bardzo złe i chce mnie wysłać na aminopunkcję.
Co myślicie?
To na pewno nie są bardzo złe wyniki. Po chwilowym zastanowieniu raczej nie zrobiłabym amnio. Statystykę powalił Ci na pewno wiek plus te 3 wyniki - beta, białko i NT, ale każdy z nich na dobrą sprawę jest nieznacznie przekroczony.. Nie raz są naprawde z grubej rury przekroczone i mimo wszystko okazuje się być ok. [emoji4]

reklama
Kundlica! Dziękuję!
Zrobię póki co SANCO i zobaczę co wyjdzie
Zwłaszcza, że z samego wieku 40 lat ryzyko podstawowe trisomii 21 jest 1:106. Wiec tak patrząc racjonalnie Twoje wyniki usg 4-krotnie zmniejszyły szanse na tą wadę - tez bym zrobiła Sanco dla świetego spokoju, ale wyniki są naprawdę Ok :)

Kundlica! Dziękuję!
Zrobię póki co SANCO i zobaczę co wyjdzie
Myślę, że dobry wybór i jeśli finansowo masz możliwość to nie zastanawiaj się [emoji4] u mnie wprawdzie amnio przeszło bez problemu, tylko jeden dzień słaba byłam, ale jak ktoś ma takie podstawy jak Ty to moim zdaniem szkoda nawet najmniejszego ryzyka [emoji4]

Witam wszystkie mamusie. Piszę z taka sprawa.jestem w 12 tygodniu ciąży i Byłam w piątek na USG prenatalnym i okazało sie, że dzieciątko ma bardzo duże NT 6,5 CM od razu zostałam skierowana do genetyka wizytę mamy w środę i chciałam się dowiedzieć czy któraś z mam miała może robiona aminopunkcje i czy wyniki z testu PAPP-A I WOLNE BHCG wyszły złe, a po aminopunkcji było wszystko dobrze. Wyniki z bety 29,93 odpowiada 0,579 MoM i papp-a 0,230 odpowiada 0,132 MoM
ryzyko podstawowe
Trisomia 21 1:929 skorygowane 1:4
Trisomia 18 podstawowe 1:2142 skorygowane >1:4
Trisomia 13 podstawowe 1:6747 skorygowane 1:9
[/QUOTE
Dwa miesiące temu byłam w podobnej sytuacji.
Również miałam bardzo niskie pappa i beta hcg wyszło mi ryzyko trisomii 18 : 140. Zrobiłam amniopunkcję i okazało się że kariotyp prawidłowy. Na usg połówkowym też wszystko porządku . Musisz mieć nadzieje że wszystko będzie dobrze . Niskie białko pappa nie zawsze świadczy o wadach genetycznych , może zwiastować problemy z łożyskiem w późniejszym etapie ciąży , porod przedwczesny lub cukrzyce ciążowa .

Przeczytałam wiele wątków z tego forum i chciałam Wam Dziewczyny podziękować!
Jesteście niesamowitym wsparciem w tym trudnym czasie. Każdy post, każda reakcja na mój lęk, jest bezcenna. DZIĘKUJĘ 🥰

Beznadziejne jest to, że zamiast cieszyć się 'budowaniem' nowego człowieka trzeba się tak stresować. Gdzie cholera to radosne oczekiwanie! 😕

Przeczytałam wiele wątków z tego forum i chciałam Wam Dziewczyny podziękować!
Jesteście niesamowitym wsparciem w tym trudnym czasie. Każdy post, każda reakcja na mój lęk, jest bezcenna. DZIĘKUJĘ [emoji3059]

Beznadziejne jest to, że zamiast cieszyć się 'budowaniem' nowego człowieka trzeba się tak stresować. Gdzie cholera to radosne oczekiwanie! [emoji53]
Trzymaj się ciepło i nie dawaj się złamać, bo Twoje maleństwo potrzebuje silnej mamy [emoji4] i koniecznie napisz nam jak już zobaczysz, że w sanco wszystko gra [emoji3590]

reklama
Do góry