reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

terminy i wyniki badań/USG

Bulkaasia trudno powiedzieć z tym usg, jedni mówią, że nadmiar szkodzi, inni że to zupełnie nieszkodliwe. Jeden lekarz co wizytę robi, inny 3-4 razy w trakcie całej ciąży
Kasia_s chyba lepiej jeśli dziecko jest jednak te 300 g cięższe, bo większe dzieci mają większą szansę na przeżycie, np. wcześniaki, albo przy jakimś zakażeniu. Możliwe tylko, że większe dzieci się trudniej rodzi, ale to chyba przede wszystkim zależy od naszej budowy, bo jedne się męczą przy dziecku 2,5 kg, inne bez problemu rodzą 4 kg

reklama
bulkaasia ja od początku mam na każdej wizycie tylko nie zawsze pomiarowe. Prywatni ginekolodzy robia z reguły na każdej wizycie (przynajmniej w radomiu) a jak ktoś chodzi na nfz to wtedy ma mniej usg jesli nie ma powiklań, bo nfz nie chce pokrywac kosztów dodatkowych usg jesli nie ma ku temu podstawy...

bulkaasia, ja mam robione usg co wizyta (na początku co 4 tyg, później co 3), choćby na chwilę, ale żeby sprawdzić jak Mała rośnie i czy nic się tam nie dzieje. Generalnie przesadzać chyba nie ma co w żadną stronę, tu jest trochę o tym, czy bezpieczne Jak często USG w ciąży? | parenting.pl

Mi się wydaje, że najważniejsze to nie robić częściej niż co 2 tyg. Ale wszystko zależy od poglądów lekarza i od stanu ciężarnej, tak myślę.

Dzięki dziewczyny, ostatnie miałam robione w 29tc a jak będę w pl to będzie 33tc. Chciałabym aby mnie ginio dobrze przebadał włącznie z usg bo tutaj w uk to niestety nie robią tego:-). A jakie badania co m-c robicie dla ginka?

Ja co dwie wizyty mam mieć na świeżo badanie moczu i morfologię, po drodze była toxo, glukoza, cytologia, a teraz muszę jeszcze zrobić to białko (bo niby mam nadciśnienie, przynajmniej u niego, a trzeba przeciwdziałać zatruciu ciążowemu), kreatyninę (to coś od nerek) i antygen HBs.

Piszecie też o tym paciorkowcu muszę pamiętać o tym na następnej wizycie, przeczytałam, że się to robi głównie w 35-37 tc, a chyba tak jakoś będziemy na następnej. Ale mam nadzieję, że lekarz sam będzie pamiętał, żeby pobrać wymaz ;-)

Bulkasia wszystko zalezy od lekarza i przebiegu ciazy ;-)
ja z corka mialam przez cala ciaze 3albo 4razy,ale z nia to ciaza przebiegala ksiazkowo,z synem byl problem,to mialam tyle,ze ciezko policzyc..obie ciaze prowadzilam na nfz
teraz mimo,ze uk..to usg mam robione duzo razy,jak na ten kraj:-D
za kazdym razem wszystko sprawdzaja ,mierza etc ;-)
moim zdaniem,jesli z ciaza wszystko jest si to nie ma co przesadzac..
a zdania sa rozne..jedni mowia ,ze takie usg nie szkodliwe,inni ze tak..
ale jak bedziesz w PL to sie przebadaj ,bedziesz spokojniejsza :tak:

Lenka bedzie dobrze, trzymam kciuki

Asiu tak jak dziewczyny piszą zdania są podzielone.Moja gin robi mi dokładne usg co 2 miesiące, takie z pomiarami i dłuższe (wtedy też mąż ze mną jest)Jednak na każdej wizycie sprawdza czy serduszko pracuje ale to się nie zalicza do usg bo aparat przykłada mi na pare sekund ;) co 2 miesiące robie badania typu mocz morfologia bo wyniki mam super .

Asiu ja chodze na NFZ i mam USG na kazdej wizycie w tym ze te 3 podstawowe dluzsze. Bedac z Adasiem w ciazy tez mialam na kazdej wizycie USG. Rozmawialam na poczatku tej ciazy o USG z lekarka i ona mi powiedziala ze ona robi na kazdej wizycie bo nie widzi szkodliwosci i przeciwwskazan tego badania. A ja jestem spokojniejsza ze z dzidzia ok.
Co do badan ja robie mniej wiecej co druga wizyte mocz i morfologie ( bo mam ksiazkowe wyniki ) wczesniej byla glukoza, WR i HBs. Teraz mam wizyte 25.10 i mam wykonac PTA. Przede mna pewnie jeszcze do zrobienia mocz,morfologia,HBs.
Tutaj masz co nieco o badaniach w kolejnych trymestrach
http://m.iwoman.pl/artykuly/jakie;badania;wykonac;w;czasie;ciazy,16,0,945168.html?gclid=CNya8fbhiLMCFZHEzAodoUcA_A

Ostatnia edycja:
a jak wygląda to badanie na paciorkowca - pobiera się wymaz tak jak na cytologię?
a tak w ogóle to myślicie, że coś sie stanie jak nie zrobiłam tego badania na obciążenie glukozą - zupełnie wyleciało mi to z głowy :-(
czy każda z was robiła to badanie?

reklama
Asia ja mam usg co wizyta, a teraz jak mi mierzy szyjke co tydzien to tez robi usg, pytalam czy to nie jest szkodliwe powiedzial, ze absolutnie nie:cool2:

Dziewczyny, a czy ktoras zna lacinska nazwe paciorkowca???? Chce zapytac u nas, ale niestety nie wiem jak sie po naszemu nazywa:zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
Do góry