reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tardyferon (żelazo) w I trymestrze.

Dmalw

Fanka BB :)
Witajcie.
Na ostatniej wizycie u ginekologa (7tc+3) dostałam żelazo 80mg dziennie z uwagi na hemoglobinę 9,5.
Lekarz zastanawiał się bo powinno się od 2 trymestru brać żelazo no ale ta hemoglobina. Lek mam ale boje się brać.

Macie jakieś doświadczenia ?

reklama
Rozwiązanie
Dziewczyny a czemu nie można brać żelaza od początku ciąży? Ja od początku brałam sumplement omegamed i miał w składzie jod, kwas foliowy i właśnie żelazo .. Co teraz?
Nie że nie można... To jak z wszystkimi lekami, mało które maja badania pod tym kątem(bo kobiety do 3mc to mała grupa odbiorców i się zwyczajnie nie opłaca) lub zwyczajnie nie da się określić ich wpływu w 1trymestrze. Dlatego w ulotkach jest napisane żeby brać wszystko w ciąży pod okiem lekarza, żeby zrzucić odpowiedzialność
reklama
Ale już na tak wczesnym etapie ciąży? Czytam w ulotce że jest zalecane ale od czwartego miesiąca… I to właśnie budzi mój lęk i niepokój
Tak od początku w pierwszej ciąży w drugiej od połowy. Wszystko było ok. Próbowałam 2innych preparatów z zelazem i miałam po nich straszne rewolucję żołądkowe, tardyferon bez zarzutów.

Dziewczyny a czemu nie można brać żelaza od początku ciąży? Ja od początku brałam sumplement omegamed i miał w składzie jod, kwas foliowy i właśnie żelazo .. Co teraz?
Nie że nie można... To jak z wszystkimi lekami, mało które maja badania pod tym kątem(bo kobiety do 3mc to mała grupa odbiorców i się zwyczajnie nie opłaca) lub zwyczajnie nie da się określić ich wpływu w 1trymestrze. Dlatego w ulotkach jest napisane żeby brać wszystko w ciąży pod okiem lekarza, żeby zrzucić odpowiedzialność

Rozwiązanie
Biorę Tardyferon i to 2 tabletki dziennie od 5 tygodnia ciąży. Zaszłam w ciążę dwa miesiące po poronieniu zakończonym ogromnym krwotokiem i miałam od początku anemię. Dzisiaj skończyłam 15 tygodni ciąży, dziecko rośnie zdrowo. Bardziej obawiałabym się anemii niż brania żelaza.
Wiem że minęło sporo czasu... Ale może jeszcze tu zaglądasz?
Jestem w podobnej sytuacji. Też biorę Tardyferon i właśnie się dowiedziałam że jestem w ciąży. Naczytałam się że w I trymestrze nie powinno się suplementowac żelaza i nie wiem co robić. Wizytę u lekarza mam za 2 tyg.

Wiem że minęło sporo czasu... Ale może jeszcze tu zaglądasz?
Jestem w podobnej sytuacji. Też biorę Tardyferon i właśnie się dowiedziałam że jestem w ciąży. Naczytałam się że w I trymestrze nie powinno się suplementowac żelaza i nie wiem co robić. Wizytę u lekarza mam za 2 tyg.
Brałam całą ciążę i dziecko zdrowe jak rydz.
Tak jak poprzedniczka napisała i przyznaje jej rację, niebezpieczna jest bardziej anemia ,aniżeli suplementacja żelazem.

Nie denerwuję się, będzie dobrze

Brałam całą ciążę i dziecko zdrowe jak rydz.
Tak jak poprzedniczka napisała i przyznaje jej rację, niebezpieczna jest bardziej anemia ,aniżeli suplementacja żelazem.

Nie denerwuję się, będzie dobrze
Dziękuję. Ja bardzo się denerwuje bo poroniłam 22 grudnia i potem badania wykazaly że mój organizm jest wyczerpany. Mój lekarz sugerował kilka miesięcy na regenerację... Bardzo niskie żelazo, ferrytyna, kwas foliowy, wit. D. Nie staraliśmy się teraz. W momencie gdy miałam komplet badań bylam już w połowie cyklu... I teraz się okazało że jestem w ciąży.

reklama
Dziękuję. Ja bardzo się denerwuje bo poroniłam 22 grudnia i potem badania wykazaly że mój organizm jest wyczerpany. Mój lekarz sugerował kilka miesięcy na regenerację... Bardzo niskie żelazo, ferrytyna, kwas foliowy, wit. D. Nie staraliśmy się teraz. W momencie gdy miałam komplet badań bylam już w połowie cyklu... I teraz się okazało że jestem w ciąży.
Rozumiem Cię. Ja też straciłam ciąż e dwa razy i w dodatku choruje na białaczkę. Bierz suplementy,dużo odpoczywaj, znajdz dobrego lekarza któremu zaufasz i poddasz się jego wiedzy. Będzie dobrze! Trzymaj kciuki

Do góry