reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tarczyca a ciąża

reklama
Ja najpierw miałam Euthyrox 25 przez miesiąc później 50 kolejny miesiąc.
Teraz poniekąd za radą innego endokrynologa po miesiącu zwiększyłam dawkę o 12,5
więc teraz biorę 62,5. TSH sobie zbadam za jakieś 2 tyg i wtedy wizyta u endo.
Jakoś pod koniec listopada.

Tygrysek ja miałam TSH 7,06 i zaczynałam od dawki 12,5; Podniosła mi endo Euthyrox na N25 Później miałam TSH 3,36 i teraz na dawce 37,5 mam wynik 1,25. I na tym na razie pozostaję.

Kochana po jakim czasie spadnie to indywidualna sprawa każdej z nas :) każdy organizm jest inny no i w różnym stopniu zaawansowania wykryłyśmy nasze problemy z tarczycą. Ja też mam Hashimoto :). sama widzisz np mi spadło momentalnie na niskiej dawce. A Anulce nie drgnęło na 25-tce - a na 50-tce już ruszyło :). Tak więc nie zamartwiaj się i bierz tabletki i najważniejsze żebyś o nich nie zapominała (tak jak moja kumpela :/) no i pamiętaj nie popijaj raczej wodą mineralną(chyba, że już musisz raz na czas) - bo ona zawiera wapń z którym Euthyrox się źle przyswaja więc tak samo od wzięcia tabletki nie powinno się przez co najmniej godzinę, a najlepiej 4 nie jeść nic co zawiera dużo wapnia - produkty mleczne, woda mineralna etc. No i oczywiście na czczo tabletka pół godziny przed śniadaniem (ale to na pewno Ci Twoja endo powiedziała).

Hihi Anulka masz rację my to byśmy już mogły sobie specjalizację zrobić powolutku. A przynajmniej z niedoczynności hehe

Cześć dziewczynki jak samopoczucia ?U mnie ok , czekam na kontrolną wizytę u endokrynologa i potem się przenoszę do innej przychodni do innego lekarza podjęłam już decyzję i jej nie zmienię dobro mojego przyszłego dziecka jest najważniejsze dla mnie:)
Wizytę mam w grudniu ,a w przyszłym roku idę do nowego endokrynologa - ginekologa może on mi podpowie jak to będzie z ciążą czy jeszcze zbijać tsh bo miałam ostatnio 2,25 chyba ,to chyba za wysokie jak na ciążę ,a już w marcu odstawiam leki inne które też biorę i potem staranka będą :)

Tygrysek - każdy inaczej reaguje na leki nie nastawiaj się tak.. Tym bardziej, że zaczynasz od sporej dawki. Nie powiemy Ci jak szybko Ci spadnie ani o ile bo to kwestia indywidualna. Ja się też na początku zamartwiałam ile to mi zejdzie i to i tamto i co? 2 miesiące chyba czy 2,5 i mam dobre TSH :)

Hej Kobietka :*. U mnie akurat coś sie pogorszyło samopoczucie, ale jestem w drugiej fazie cyklu więc zwalam to na okres przedmiesiączkowy... Normalnie bez kija nie podchodź albo bym spała :/. Mam nadzieję, że moja tarczyca sobie nie poszalała znowu.. Bo badania dopiero w grudniu idę robić. I to pod koniec. Bo wizyta dopiero początek stycznia.
No TSH ciuteńkę jeszcze by się mogło obniżyć moim zdaniem. No ale lekarz już Ci lepiej powie :) mam nadzieję, że okaże się dobrym lekarzem :) i nie będziesz musiała znowu zmieniać :) Kochana zleci ani się nie obejrzysz i będziesz się nam chwalić, że nosisz pod serduchem tą maleńką wyczekiwaną długo istotkę :)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
Będzie dobrze zobaczysz, ja też początkowo panikowałam... Że mi nigdy nie spadnie, a to coś innego znowu wymyślałam i tylko się pogrązałam - teraz wiem, że to było głupie. Zleci ani się nie obejrzysz. zajmij myśli czymś innym i będzie ok.

Dziękuję za kciuki i ja też zaciskam za nas Wszystkie :)

Do góry