ja pierwsze tsh miałam 0,025, potem zlecono zrobienie ft3 i ft4 które były ponad dwukrotnie ponad normę. Badania na przeciwciała różne kosmiczne, teraz dokładnie nie pamiętam a mam wszystko spakowane bo jestem w trakcie przeprowadzki.
reklama
hej
chcialam sie was kochane poradzic....przygotowywujue sie do in vitro, robilam badania tarczycy i pare miesiecy temu wyszlo mi 3,2...potem zrobilam jeszcze raz jakis miesiac temu i wyszlo mi 2,6 anty TPO, anty TG, ft3, ft4 w normie oraz USG robilam tarczycy i tez wszystko bez zmian...myslicie, ze wszystko ze mna ok? czy mam sobie obnizac to TSH? zrobie jeszcze raz badania teraz, dla pewnosci. ale lekarze zapewniaja mnie, ze jest wszystko ok i nie trzeba z tym nic robic. a jak wy uwazacie?
chcialam sie was kochane poradzic....przygotowywujue sie do in vitro, robilam badania tarczycy i pare miesiecy temu wyszlo mi 3,2...potem zrobilam jeszcze raz jakis miesiac temu i wyszlo mi 2,6 anty TPO, anty TG, ft3, ft4 w normie oraz USG robilam tarczycy i tez wszystko bez zmian...myslicie, ze wszystko ze mna ok? czy mam sobie obnizac to TSH? zrobie jeszcze raz badania teraz, dla pewnosci. ale lekarze zapewniaja mnie, ze jest wszystko ok i nie trzeba z tym nic robic. a jak wy uwazacie?
Josi
Zaciekawiona BB
Miliaa zeby TSH nie utrudniało zajścia w ciąże powinno być ponoć poniżej 2. Prozmawiaj o tym najlepiej ze swoim lekarzem, co on sądzi na ten temat. Obniżenie tsh zazwyczaj nie jest trudne (zalezy to oczywiscie do przypadku), ale może zając troche czasu. Powodzenia!
Aniaa_87
Fanka BB :)
Cześć dziewczyny
Rok temu zrobiłam badanie TSH. Lekarka rodzinna stwierdziła, że jest ok, więc zapomniałam o tym badaniu. Ale coś mnie dziś podkusiło i przeczytałam jeszcze raz wyniki. Norma jest 0.27-4.2, ja miałam 3.82.. Już od bardzo dawna mam objawy jak na niedoczynność tarczycy, ale wcześniej nie skojarzyłam tych faktów. Przeczytałam przed chwilą, że jeśli kobieta stara się o dziecko to powinna mieć TSH mniejsze od 2, a ja chciałabym zacząć starania od października. Mam zamiar powtórzyć badanie w tym tygodniu, ale do tego czasu zwariuję :-( Dodam też, że jako 10-latka lekarze dawali mi jakieś tabletki hormonalne na przytycie.. Czy według Was mam się czym martwić..?
Rok temu zrobiłam badanie TSH. Lekarka rodzinna stwierdziła, że jest ok, więc zapomniałam o tym badaniu. Ale coś mnie dziś podkusiło i przeczytałam jeszcze raz wyniki. Norma jest 0.27-4.2, ja miałam 3.82.. Już od bardzo dawna mam objawy jak na niedoczynność tarczycy, ale wcześniej nie skojarzyłam tych faktów. Przeczytałam przed chwilą, że jeśli kobieta stara się o dziecko to powinna mieć TSH mniejsze od 2, a ja chciałabym zacząć starania od października. Mam zamiar powtórzyć badanie w tym tygodniu, ale do tego czasu zwariuję :-( Dodam też, że jako 10-latka lekarze dawali mi jakieś tabletki hormonalne na przytycie.. Czy według Was mam się czym martwić..?
Aniaa_87
Może mi ktoś odpowiedzieć?? :-(
Ani@k
Aniaa jezeli wynik miescił się w granicach normy - po co się martwić? Mówisz że bedziesz powtarzać wynik, zobaczysz jaki wyjdzie, jezeli wynik będzie podwyższony - zapytaj endokrynologa czy może być taki poziom.. dodaj ze zaczynasz starania o dziecko.. narazie nie ma się czym martwić
Josi
Zaciekawiona BB
Sa lekarze ktorzy twierdza, ze aby tsh nie utrudnialo zajscia w ciaze powinno byc ponizej 2, ale oczywiscie norma jest duzo wyzsza, bo tu chodzi o staranie sie o dziecko. Ja bym porozmawialam lepiej z endokrynologiem - ginekologiem, jak wyglada to w Twojej sytuacji.. nie martw sie na zapas. jesli chcialabys przygotowac sie do ciazy, zacznij sledzic swoje cykle i sprawdz czy wszystko jest ok czy owulujesz i czy inne parametry sa w porzadku - polecam ovufriend.pl
Aniaa_87
Dziękuję za odpowiedzi :-) Siedzę dziś cały dzień w necie i szukam różnych informacji na ten temat.. Wcześniej nie przejmowałam się tymi wynikami, bo niby w normie. Ale jak przeczytałam, że taki wynik może powodować trudności w zajściu w ciąże, to zaczęłam się tym martwić.. Jutro rano polecę szybko powtórzyć badanie.
reklama
kok.o
Aniaa wynik tsh 3.8 to juz jest podwyzszony poziom. Faktycznie, dla starających sie o ciąże tsh nie powinno przekraczac 2 . Tego dowiedziałam sie przy ostatniej wizycie u endokrynologa. Ja mam 2.56 i juz lekarz powiedziała, ze to nieco za duzo, musze troche zbić. Dla niestarajacej sie kobiety ten wynik byłby moze OK, chociaz juz trzeba by zbadac ft3 ft4 i przeciwciała, bo jednak to blisko górnej granicy. Norma 0.27-4.2 jest baaardzo szeroka i to,ze wynik w niej sie miesci nie zawsze oznacza, ze jest OK.
Lekarka powiedziała mi, ze jakis rok temu nowe normy zostały wprowadzone i uznano,ze trzeba obnizyć granice tsh dla kobiet starajacych sie o ciaze i własnie u nich tsh nie powinno przekraczac 2.
Wiec na Twoim miejscu pobiegłabym do endokrynologa, bo taki poziom tsh moze byc niebezpieczny dla ciaży (o ile w ogole uda Ci sie zajsc).
pozdrawiam i powodzenia.
Lekarka powiedziała mi, ze jakis rok temu nowe normy zostały wprowadzone i uznano,ze trzeba obnizyć granice tsh dla kobiet starajacych sie o ciaze i własnie u nich tsh nie powinno przekraczac 2.
Wiec na Twoim miejscu pobiegłabym do endokrynologa, bo taki poziom tsh moze byc niebezpieczny dla ciaży (o ile w ogole uda Ci sie zajsc).
pozdrawiam i powodzenia.
Podziel się: