Agusia8426
Fanka BB :)
Hej dostałam skierowanie do endokrynologa Na skierowaniu w rozpoznaniu mam napisane tak: niedoczynność tarczycy de nove, co to jest?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Pewnie cos w ten desen. Gdy ja dostalam pierwsze skierowanie do endokrynologa mialam napisane "podejrzenie - niedoczynnosc tarczycy".Myślę, że raczej jest napisane "de novo". Nie jestem pewna ale wydaje mi się, że oznacza to, że objawy rozpoznano u Ciebie po raz pierwszy, wcześniej nie chorowałaś na niedoczynność.
To choroba Hashimoto.
Początkowo powoduje nadczynność ale ostatecznie niedoczynność. Niekontrolowana może mocno wyniszczyć tarczycę a w efekcie powodować poważne zaburzenia hormonalne.
Niedoczynność jest częstą przyczyną problemów z zajściem w ciążę (podnosi poziom prolaktyny, która z kolei blokuje owulację) lub poronień.
Ale nie taki diabeł straszny…
Wystarczy regularnie kontrolować poziom hormonów tarczycy i odpowiednio suplementować ich niedobory.
U mnie zdiagnozowano tą chorobę w 2009roku. Do dziś nie wiem jak długo z tym żyłam wcześniej, niewykluczone że pośrednio była wynikiem porodu w 2007roku (poporodowe zapalenie tarczycy).
Pisałam już wcześniej na tym forum. Zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu kiedy udało mi się w końcu unormować poziom hormonów. Szczęśliwie donosiłam i urodziłam zdrową córeczkę (jest pod stałą kontrolą endokrynologiczną).
(...)