reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tajny Zakon Toaletowców - czyli pieluchom już dziękujemy!

Takie coś znalazłam. Dziecko jest prawdopodobnie gotowe do nocnikowania, jeśli spełnia te punkty.
1. Każdego dnia jego pieluszka jest sucha przez kilka godzin;
2. Wykazuje zainteresowanie tym, że któreś z rodziców albo starsze rodzeństwo udają się do toalety;
3. Oddaje stolec o regularnych porach, na przykład po śniadaniu, i jest on dobrze uformowany;
4. Pokazuje, kiedy ma miejsce oddawanie stolca (poprzez kucanie czy wydawanie określonych dźwięków, np. stękanie, posapywanie itp.);
5. Daje znać, że chce, aby mu zmienić zabrudzoną pieluszkę;
6. Opróżnia pęcherz, zamiast stale popuszczać niewielkie ilości moczu;
7. Emocje związane ze zdobywaniem nowych ekscytujących umiejętności (chodzenia, biegania) już opadły;
8. Potrafi spokojnie siedzieć i bawić się przez ok. 5 minut;
9. Umie pomóc przy ubieraniu oraz rozbieraniu się;
10. Przejawia zachowania naśladowcze;
11. Chce ustawiać zabawki i inne przedmioty w miejscach do tego właściwych (np. na półkach, w szafkach itp.);
12. Jest w stanie zrozumieć i wykonać proste polecenia;
13. Jest dumne ze swoich umiejętności;
14. Nie znajduje się na etapie negatywizmu;
15. Uświadamia sobie proces wypróżniania się;
16. Ma swoje określenia na mocz i kał.
U nas z punktami 3,5,8 i 14 jest problem.

reklama
u nas z wieksza iloscia punktow jest problem : 3, 4, 5, 15, 16 ... no moze nie jest tak zle jak myslalam :)

rano mala wstala ale ze bylo wczesnie to nie chcialao mi sie biega z nocnikiem wiec mala latala dalej w pampku ... jak jej go zdejmowalam to juz byl nasikany ... ale tak dla formalnosci posadzilam ja na nocnik ... i o dziwo jeszcze nasikala :) wiec moze z punktem 15 nie jest tak zle ... zeby jeszcze tylko zaczela wolac przed a nie po tym jak sie zleje na lozko ... :-)

Ostatnia edycja:
Wczoraj, przez ponad 45 min (1. szok) Jagoda siedziała na nocniku (2. szok) golusieńka (3. szok), ale pod kocem.
Co prawda nie nasikała (tu akurat szoku nie ma), ale za to zjadła pół rogala i wypiła 3 kubki kakao :szok: (4. mega szok)
Obejrzałyśmy całą jedną połowę meczu.
Dodam, że biegała na golasa po kąpieli i sama sobie nocnik wyciągnęła, żeby usiąść.
Kompletnie nic na siłę.

I właśnie przez takie akcje nie kumam mojego dziecka.

joaska no coz.... co by tu powiedziec :) oby tak dalej ... ;-) niech sama siega po nocnik ... ja tylko mam swoje zdanie na temat jedzenia siedzac na nocnik ... ale juz rozmawialismy kiedys na ten temat ... zreszta kto wie co bym byla gotowa zrobic gdybym miala takie problemy jak ty z Jagoda i nocnikiem :) jezeli to moze pomoc .... :-)

a u nas wczoraj (jak zeznaje nasza opiekunka) w nocniku wyladowala nawet kupka i caly dzien byla na jednej pieluszce :) i tu jest moj szok ze cala ta akcja nabrala takiego szybkiego tempa ...

reklama
Do góry