reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szukam osób z mutacją MTHFR C 677T

No nie przez szyjke tylko przez mutacje. Ze stresu skoczylo mi jeszcze cisnienie, psychicznie mi ciezko tak sie boje ze bedzie powtorka. W sumie dzis koncze 12,6 tc pierwsza ciaze poronilam w 16,0 wiec zostalo jeszcze niewiele. Przy tym cisnieniu to moge miec gestoze. Wogole strasznie to porabane tyle tego co rusz wychodzi, co chwile niespodzianka. No i to ze musi byc klinika bo maja system ratownictwa dla dziecka i dla mnie lepszy, stacje krwiodawstwa, mowila tak ze tam mam szanse. Bo w zwyklym szpitalu wszystko zależy od szczescia. Mialam w życiu 3 operacje, clexan dodstawalam tylko podczas ostatniej. Tyle jest kobiet co nie wiedza o swoich mutacjach a jakos żyją. @oliwcia czy Twoj lekarz cos o tym wspominal ?

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
@hajmal nie denerwuj się. Jesteś po kontrolą i wszystko jest w porządku. Wiem, że łatwo tak mówić, bo dla mnie czasem nerwów jest 12 a potem 20tc, ale mam dobre przeczucia i wiem, że się Tobie jak i oliwci uda;) No i @limkam i ja niebawem do Was dołączymy :)

@hajmal kiedyś w necie wyczytałam ze właśnie przy mutacji i clexane nie jest wskazaniem cesarka ze wzgledu na ryzyko krwotoku, ale tak jak mówię to wieści z netu niekoniecznie sprawdzone. Jestem pewna, ze lekarze wiedzą co robią i nie dadza zrobić Ci krzywdy.

@oliwcia a Ty będziesz mogła rodzić naturalnie czy też coś lekarz wspominał o cc?

hej dziewczyny!:)

@ni_kusia
nie zatestowalam dzisiaj, zapomnialam:/ Wiec test czeka spokojnie na jutro, ew piatek:)

@hajmal
wyobrazam sobie co przezywasz...ale glowa do gory jestesmy z toba! tyle juz przeszlas, jestes pod opieka dobrych lekarzy...w koncu musialas wyczerpac limit niepowodzen i teraz musi byc juz tylko dobrze!!! wiem, ze latwo sie mowi z boku, ale na pewne rzeczy nie mamy wplywu a stresem dokladasz sobie i maluszkowi....sorobuj pomyslec ze co ma byc to bedzie, a martwic sie bedziesz jesli cos zacznie sie dziac, dopoki wszystko jest ok to odpoczywaj, zajmij sie czyms i redukuj stres. Trzymam kciuki za ciebie mocno, badz dzielna!!!<3
Napisz jeszcze o jakiej klinice mowisz? Prywatnej czy jak to wyglada? Bo jakas nieprzytomna jestem chyba i nie pamietam:( Ja kiedys marzylam o cc teraz chcialabym rodzic naturalnie no i widzisz jak to wyglada. Jak zajde w ciaze to zapytam mojej pani dr co ona mysli o cc:)

A co do cesarki na clexanie to ja z kolei czytalam ze to dobry pomysl i ze wlasnie ciaza na nim jest wskazaniem do cc! Chodzi o to, ze jak umawiasz sie na cesarke to juz dzien-dwa wczesniej odstawiasz clexane; dzieki temu mozna uniknac krwotoku. Gdy czekasz na porod normalnie, to ryzyko krwotoku wzrasta bo nie wiesz kiedy porod sie zacznie. Ja o tym nawet ostatnio myslalam,heparyna mocno rozrzedza krew, i co sie dzieje jak np dziewczyna bierze zastrzyk o 16 a o 19 trafia na porodowke? To jest niebezpieczne dla takiej mamy:(

A więc tak kobietki ja bym chciała rodzić naturalnie wiadomo jakoś panicznie boje się cc nawet bardziej niż SN jeśli chodzi o zastrzyki i sam poród to najlepiej jakby minęło 12 godzin od ostatniego zastrzyku jeszcze nie rozmawiałam z moim ginem na temat ewentualnego porodu bo i tak jest u mnie bardzo duże ryzyko porodu przedwczesnego przed 34 tc ale mam nadzieje że jakoś dotrzymam
8 kwietnia mam wizytę u gina mojego i mam zamiar poruszyć ten temat zobaczymy co mi powie bo w sumie przez was sama jestem ciekawa

@hajmal co do gestozy to ja z córeczka w pierwszej ciąży miałam jej podejrzenia od 30tc miałam białko w moczu oraz obrzęki jedyne co mnie uratowało to właśnie w miare nie skaczące ciśnienie jak będzie teraz nie wiem na prawdę ale jestem w pierwszej grupie ryzyka dodatkowo na minus dla mnie dochodzi to że z dużym brzuszkiem będę się jak ja to mówię bujać w te największe upały a z córeczka rodziłam zimą

Co do szpitala to ja mam zamiar chyba jednak rodzić w normalnym mam do niego jakieś 2 km mam możliwość porodu w centrum zdrowia matki Polki bo tam właśnie pracuje mój ginekolog i on by się mną tam zajął ale jakoś mnie to przeraża bo to prawie 200 km od domu a nie chce być tam sama, tu na miejscu mąż może nawet 5 razy w ciągu dnia dojechać coś mi dowieść czy coś a tam???

Nie wiem jak to jest z clexanem przy porodzie czy cesarce. Ale mialam juz operacje i dawali mi heparyne w zastrzykach na pewno po operacji. Nie pamietam czy tez przed. Na pewno odstawia sie acard i to gdzies w 8 miesiacu chyba.
Wracajac do cc to tu zakrzepica to jedna sprawa a druga jest cisnienie jak podskoczy ponad 160 to sie dziecko moze udusic wiec robią cc od razu nie zaleznie od pory dnia

Zreszta byle dotrwac choc do 34 tc a potem co ma byc to bedzie :) mam nadzieje ze juz nie dlugo wszystkie 3 nikusia, limkam i tanika bedziecie dla was temat porodu bliższy

Ostatnia edycja:
@hajmal kiedyś w necie wyczytałam ze właśnie przy mutacji i clexane nie jest wskazaniem cesarka ze wzgledu na ryzyko krwotoku, ale tak jak mówię to wieści z netu niekoniecznie sprawdzone. Jestem pewna, ze lekarze wiedzą co robią i nie dadza zrobić Ci krzywdy.
Wiem że nie wskazana ale dziecko przy zatruciu ciążowym może umrzeć wiec jak mam wybierać to odstawiam clexan jeśli będzie trzeba i niech mnie tną :)

@hajmal
wyobrazam sobie co przezywasz...ale glowa do gory jestesmy z toba! tyle juz przeszlas, jestes pod opieka dobrych lekarzy...w koncu musialas wyczerpac limit niepowodzen i teraz musi byc juz tylko dobrze!!! wiem, ze latwo sie mowi z boku, ale na pewne rzeczy nie mamy wplywu a stresem dokladasz sobie i maluszkowi....sorobuj pomyslec ze co ma byc to bedzie, a martwic sie bedziesz jesli cos zacznie sie dziac, dopoki wszystko jest ok to odpoczywaj, zajmij sie czyms i redukuj stres. Trzymam kciuki za ciebie mocno, badz dzielna!!!<3
Napisz jeszcze o jakiej klinice mowisz? Prywatnej czy jak to wyglada? Bo jakas nieprzytomna jestem chyba i nie pamietam:( Ja kiedys marzylam o cc teraz chcialabym rodzic naturalnie no i widzisz jak to wyglada. Jak zajde w ciaze to zapytam mojej pani dr co ona mysli o cc:)

A co do cesarki na clexanie to ja z kolei czytalam ze to dobry pomysl i ze wlasnie ciaza na nim jest wskazaniem do cc! Chodzi o to, ze jak umawiasz sie na cesarke to juz dzien-dwa wczesniej odstawiasz clexane; dzieki temu mozna uniknac krwotoku. Gdy czekasz na porod normalnie, to ryzyko krwotoku wzrasta bo nie wiesz kiedy porod sie zacznie. Ja o tym nawet ostatnio myslalam,heparyna mocno rozrzedza krew, i co sie dzieje jak np dziewczyna bierze zastrzyk o 16 a o 19 trafia na porodowke? To jest niebezpieczne dla takiej mamy:(

Klinika to szpital i III stopniu referencyjności, sa takie w duzych miastach zazwyczaj wojewódzkich. p. dr mówiła że tam mam większe szanse, że mają lepszy sprzęt, przeszkolonych ludzi, stacje krwiodawstwa. Specjalistyczne urządzenia do ratowania dzieci i matek. Te to po prostu dla mnie bezpieczniejsze.
Ja myślę ze oni mi nie dadzą robić ze zetną mnie przed czasem jak ciśnienie skoczy albo zanim sie mocne skurcze pojawią.

@hajmal co do gestozy to ja z córeczka w pierwszej ciąży miałam jej podejrzenia od 30tc miałam białko w moczu oraz obrzęki jedyne co mnie uratowało to właśnie w miare nie skaczące ciśnienie jak będzie teraz nie wiem na prawdę ale jestem w pierwszej grupie ryzyka dodatkowo na minus dla mnie dochodzi to że z dużym brzuszkiem będę się jak ja to mówię bujać w te największe upały a z córeczka rodziłam zimą

Co do szpitala to ja mam zamiar chyba jednak rodzić w normalnym mam do niego jakieś 2 km mam możliwość porodu w centrum zdrowia matki Polki bo tam właśnie pracuje mój ginekolog i on by się mną tam zajął ale jakoś mnie to przeraża bo to prawie 200 km od domu a nie chce być tam sama, tu na miejscu mąż może nawet 5 razy w ciągu dnia dojechać coś mi dowieść czy coś a tam???

Ja nie miałam białka aż do ostatniego tygodnia przed cc ale za to ciśnienie mi skoczyło i w tym ostatnim tygodniu spuchłam.
Ja do tego szpitala klinicznego mam prawie 100 km, żadnej rodziny w tym mieście, nikogo. Trudno trzeba wziasc koszule wiecej i butelkę wody :) 2km od domu to na miejscu fajnie,

no to limkam czekamy na Twoje testowanie :)

reklama
Mój profesor powiedział ze zastrzyków nie potrzebuje ze teraz zastrzyki odstawia sie po 12tyg do niedawna byly one przepisywane do ok 30tyg bądź końca ale nie ma takiej potrzeby żebym mu zaufała wiec zostały mi jeszcze 2 i odstawiam... acard narazie do 16 tyg i luteina.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Do góry