reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szukam osób z mutacją MTHFR C 677T

@Asia2104 witaj słoneczko pewnie ż możesz się dołączyć zapraszamy serdecznie bardzo na miło cie poznać :-) :)
Przykro mi z powodu Twojej straty kurcze najgorsze jest to że wlasnie tu poznajemy się w takich okolicznosciach a nie innych :(
Mam nadzieje że jakoś się trzymasz i walczysz dalej ..
Co do Zespołu Dawna i naszej mutacji to powiedz mi czy sprawdzalas poziom homocysteiny ??? Slyszałam ze zachodząc w ciaze Przy Wysokiem jej Poziomie dziecko może właśnie mieć miedzy innymi takie choroby jak Dawn
Ja również mam 27 lat :D

reklama
Witaj @Asia2104 i się rozgość :) Z mojej wiedzy wynika, że mutacja mthfr nie przyczynia się do trisomii, ale niech wypowie sie reszta dziewczyn...Bardzo mi przykro z powodu Twojej straty :( Mam nadzieję, ze u Nas dojedziesz do siebie:) Zarzywasz jakieś leki? Robiliście z partnerem badanie kariotypów?

Ja dzisiaj odebrałam badanie cytologiczne po 4ech tygodniach i mam zły wynik i jutro jade po receptę. Podobno przy nadżerce to częste ale zdążyłam się zdenerwować, że mam raka:( Jutro się wyjasni. Pytanie tylko czy moge wziąść globulki starająć się o dzidię?? eh

Aaaa dzisiaj jest swiatowy dzień sexu :D Moja kreska owulacyjna wczoraj ściemniała nagle po spadku z dnia poprzedniego więc cały czas działamy, szczególnie dzisiaj:)

@Asia2104 witaj słoneczko pewnie ż możesz się dołączyć zapraszamy serdecznie bardzo na miło cie poznać :-) :)
Przykro mi z powodu Twojej straty kurcze najgorsze jest to że wlasnie tu poznajemy się w takich okolicznosciach a nie innych :(
Mam nadzieje że jakoś się trzymasz i walczysz dalej ..
Co do Zespołu Dawna i naszej mutacji to powiedz mi czy sprawdzalas poziom homocysteiny ??? Slyszałam ze zachodząc w ciaze Przy Wysokiem jej Poziomie dziecko może właśnie mieć miedzy innymi takie choroby jak Dawn
Ja również mam 27 lat :D

Dziękuje!
Wlasnie homocysteina Ok- badana w ciąży dała wynik 6,21 Wiec nie ma co narzekać.
Za 20 minut mam konsultacje z Panią genetyk... jestem bardzo ciekawa co powie.
To badanie kariotypow jest cholernie drogie. Mam nadzieje ze uda mi się jakoś trafić pod opiekę poradni i może NFZ...

Póki co- czekam co powie pani konsultant z testDNa.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Badania kariotypów są bezpłatne dla kobiet, które poroniły dwa razy albo i więcej. To tykle mogę Ci podpowiedzieć. Daj znać jak po wizycie, trzymamy kciuki:)

Badania kariotypów są bezpłatne dla kobiet, które poroniły dwa razy albo i więcej. To tykle mogę Ci podpowiedzieć. Daj znać jak po wizycie, trzymamy kciuki:)

Po rozmowie wiem tyle:
- mutacja MTHFR nie miała wpływu na obumarcie ciąży.
- ciąża obumarła ze względu na trisomie
- koniecznie musimy oboje zrobic kariotyp zeby wiedzieć z czym się mierzymy.
- oczywiście formy metylowane witamin

Wiec teraz jeszcze kariotypu brakuje do kompletnej układanki:)

@Asia2104 powiem ci tak ja nie do końca slucham swojej pani genetyk bo mi powiedziała ze mutacja nie jest przyczyna poronień a juz tym bardziej poronień nawykowych jakie sa u mnie tak samo jak przy tej formie 677hetero homocysteina nie wzrasta ponad norme to.powiem tak brzydki może ale skąd do cholery u mnie 4 poronienia i homocysteina na poziomie 14.50 oni maja swoje utarte schematy i ich sie trzymaja dla.nich czarne to czarne białe to białe a gdzie pośrednie kolory ???

Jeśli chodzi o kariotyp to ja robilam i to jest bardzo wazne badanie wiec musicie je zrobic a ten twój genetyk dal ci chociaż skierowanie na NFZ na ten kariotyp czy nie bardzo ??

@Asia2104 powiem ci tak ja nie do końca slucham swojej pani genetyk bo mi powiedziała ze mutacja nie jest przyczyna poronień a juz tym bardziej poronień nawykowych jakie sa u mnie tak samo jak przy tej formie 677hetero homocysteina nie wzrasta ponad norme to.powiem tak brzydki może ale skąd do cholery u mnie 4 poronienia i homocysteina na poziomie 14.50 oni maja swoje utarte schematy i ich sie trzymaja dla.nich czarne to czarne białe to białe a gdzie pośrednie kolory ???

Jeśli chodzi o kariotyp to ja robilam i to jest bardzo wazne badanie wiec musicie je zrobic a ten twój genetyk dal ci chociaż skierowanie na NFZ na ten kariotyp czy nie bardzo ??

Tez mam zamiar słuchać tylko troszkę. Wolę dmuchać na zimne niż przechodzić to wszystko jeszcze raz.
Mam nadzieje ze lekarz ginekolog którego "wybrałam" ( zmieniam) będzie traktował temat powaznie.

Skierowanie mi się " nie należy" bo to pierwszy raz.

Czy może któraś z was sprawdzić!w swoich badaniach czy to badanie kariotypu to " kariotyp- badanie cytogenetyczne"? Bo załatwię to sama, prywatnie, ale Pani w diagnostyce nie byla pewna:)

@Asia2104 ja na swoim wyniku Kariotypie mam napisane Wynik badania cytogenetycznego
Wiec to jest właśnie to o co pytasz
Moja pani genetyk jak usłyszała ze biorę Clexane od pozytywnego testu ciazowego to nie była tym zachwycona według niej heparyna nie jest mi do niczego potrzebna

reklama
@Asia2104 ja mogę Tobie sprawdzić dopiero wieczorem w domku, bo teraz jestem w pracy.
Jakie leki masz teraz brać przed rozpoczęciem starań? Coś genetyk konkretnie powiedziałą, oprócz sugerowania zmetylowanych form witamin?

@0202oliwcia no właśnie ta heparyna to temat bardzo trudny - szczególnie w ciąży. Każdy mówi coś innego, genetycy nie zgadzają się z ginekologami, a co człowiek to inna teoria.

Cytologię mam II, ale mam jakiś stan zapalny i dostałam crotlimazol w globulkach. Czeka mnie 6 dni udręki, nie znoszę tego.... Ale cieszę się, ze to nic poważnego.
Dzisiaj spotkała mnie taka dziwna sytuacja, otóż miałam uczucie bardzo cieżkich nóg i miałam problem żeby wejść po schodach. Pamiętam, jak któraś z Was jakis czas temu o tym mówiła w nawiązaniu do mutacji, ale dzisiaj to się przeraziłam. Mam nadzieję, że to chwilowe.

Miłego dnia kobietki ;-)

Do góry