reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szukam osób z mutacją MTHFR C 677T

Cześć dziewczyny. Mam 36 lat. Mój chłopak także. Nigdy nie starałam się o dziecko.. Poronilam w listopadzie 2017 w 7 tyg. Potem w styczniu znów byłam w ciąży ale była to ciąża biochemiczna.... Poszłam do kliniki leczenia Niepłodności miałam robione badania czystości pochwy., hormonów,, przeciwciał tarczycy,, witamin D i B. Miałam niedobór D. Homocysteina miałam 8. Hormony mam ok. Lekarka zakładała uszkodzenie genu MTHFR Zrobiłam więcej genów bo dostałam pakiet i się okazało że mam aż 3 uszkodzone Załączam je. Jestem załamana Biorę acard Metafolian Wit B i d oraz prenatal uno . Biorę od około miesiąca. Nie umiem zinterpretować tych wynikow co to hetero co to homozygota Próbowałam na szybko konsultacje z genetykiem znaleźć ale terminy są odległe. Koleżanka dała mi namiar nato forum Możecie mi jakoś doradzić pozdrawiam Agnieszka
PS. Lekarka zaleca mi jeszcze usg 3d to kolejny koszt i nie wiem co tym myśleć....
PSS. Czy b12 metylokobalamine się ssa czy polyka?

Załączniki

• owyniki aga.jpg
    owyniki aga.jpg
    57 KB · Wyświetleń: 97
Ostatnia edycja:
reklama
Czesc:) samopoczucie narazie w miarę spoko, trochę się męczę i boli mnie w krzyżu,ale energia jeszcze jest:) zwłaszcza jak taka pogoda:biggrin2: Dzisiaj mieliśmy wizytę, wszystko dobrze, szyjka się nie skraca i mały ma ok.2,2kg.
Dziewczyny doradzcie czy jest sens brania pod uwagę szpitala, do którego muszę jechać 50minut? Mój lekarz nie pracuje w żadnym szpitalu, ma tylko swoją klinikę,ale współpracuje z tym właśnie szpitalem i zna tam wszystkich lekarzy. Opinie raczej pozytywne i np.maz moze zostac na noc za opłatą. Mam szpital niedaleko domu, ma różne opinie, lezalam tam na patologii, warunki średnie,np. lazienki wyremontowane,ale tylko na korytarzu (gorzej niz ten dalej), ale jednak pod nosem... lekarze tez są rozni, ale w sumie tamtych nie znam w ogóle. Czym byście się sugerowaly na moim miejscu?
Nie pamiętam czy Was pytałam do kiedy acard? Powiedział mi dziś,że do 35tyg. Tez tak mialyscie?

Jak Wasze maluszki? W taką pogodę to pewnie częściej spacerujecie?:)

Przychylam się do zdania hajmal ze najpierw szpital lepszy a dalej a jakby szybko postępowało to jedz tam gdzie najbliżej bo nie ma co ryzykować :) To ile Tobie jeszcze zostało kochana do końca. Który teraz tydzień ?

Cześć dziewczyny!:) jakoś długo nie zaglądałam... ale nadrobilam zaległości:)
Miałam dzisiajz zajęcia w szkole rodzenia o laktacji i położna twierdzi,że można wszystko jeść podczas karmienia byle nie było za dużo smażonego, konserwantów, kawy i ostrego:) Co do specyfików na laktację poleciła ostropest i sód jęczmienny, a koper i te inne podobno nie działają, ale też nie szkodzą:) Oczywiście bardzo zachwalala karmienie piersią,ale to każdy wie...
Dzisiaj wieczorem mam trzecie badania prenatalne. Daj znać co tam:)
Ja nie mam insta, korzystam tylko z facebooka:)
A gdyby któraś z Was już tu nie zagladala do Świąt to życzę wszystkim wszystkiego dobrego, smacznego i zdrowego:)

No niby można wszystko jeść a jednak ja już wiem ze czekolada odpada i nie jem laktozy. Po tym jak młoda wysypało boje się zaryzykować. Na laktację super jest Fe-malti-ker poleca się go już do szpitala zabrać. I to ten waniliowy w razie jakby czekoladowy uczulil malucha. Polecam smarowanie brodawek już przed porodem kremem z lakolina. Najlepszy jest lansionoh taki fioletowy super się sprawdza ;)

wczoraj byłam z Małgosia u neurologa w sprawie ustalenia jakiegos toku szczepien miśka do tej pory nie szczepiona ( tylko zoltaczka w szpitalu ) i co mamy na razie nie szczepić ale ze względów neurologicznych niema zadnych przeciwwskazan wyłącznie nerki kiepskie stale wyniki moczu kiepska waga siatki centylowe i uwaga Moja mutacja jestem w szoku ze kobieta w ogole wiedziała o co chodzi jak wspomnialam o mutacji poronieniach zapytala mnie czemu nie zrobilam Małgosi bsdań Mutacji i Kariotypu kładąc duzy nacisk na Kariotyp pow ze chcieliśmy robić mutacje ale odpuscilismy bo i tak na ta chwile ten wynik nam nic nie daje to pow ze nie prawda bo jest to wazne chociażby ze wzgledu na szczepienie jestem w mega mega szoku

Kurcze każdy lekarz gada co innego idzie oszaleć. Kiedyś nie było tych wszystkich genów kariotypow i ludzie rodzili....Najważniejsze żeby Małgosia nie cierpiała :)

Nasz rodzinny to neurolog dzieciecy, dupa a nie neurolog. Jak mu powiedzialam o mutacjach to mi powiedzial ze on nic o tym nie wie.

@malaczarna82 mam tak jak ty uszkodzone pai 1 homo i mthrf hetero, nie mam czynnika v. Jak bylam u tej mojej lekarki w Krakowie to powtarzala pare razu ze ta mutacja czynnika v jest wazniejsza miz dwie pozostale które masz. Tematu czynnik v nie zglebialam. Ona mi robila zespol antyfosfolipidowy wiec i Tobie polecam to zrobic bo wowczas ma sie potwierdzic czy masz trombofilie. Badania widze ze robilas w Katownicach tam mozesz sie rowniez umowic do genetyka na rozmowę telefoniczną. No i podeszla bym z kompletem badan na twoim miejscu do imunologa, niestety pruwatnie bo w naszym wieku ja tez jestem rocznik 82- nie ma co zwlekac. Czynnik v masz tylko w polowie uszkodzony wiec to i tak nie jest najgorzej. Pamietaj ktores z Twoich rodzicow tez to ma, glowa do gory. Daj znac co u Ciebie.

Nasz rodzinny to neurolog dzieciecy, dupa a nie neurolog. Jak mu powiedzialam o mutacjach to mi powiedzial ze on nic o tym nie wie.

@malaczarna82 mam tak jak ty uszkodzone pai 1 homo i mthrf hetero, nie mam czynnika v. Jak bylam u tej mojej lekarki w Krakowie to powtarzala pare razu ze ta mutacja czynnika v jest wazniejsza miz dwie pozostale które masz. Tematu czynnik v nie zglebialam. Ona mi robila zespol antyfosfolipidowy wiec i Tobie polecam to zrobic bo wowczas ma sie potwierdzic czy masz trombofilie. Badania widze ze robilas w Katownicach tam mozesz sie rowniez umowic do genetyka na rozmowę telefoniczną. No i podeszla bym z kompletem badan na twoim miejscu do imunologa, niestety pruwatnie bo w naszym wieku ja tez jestem rocznik 82- nie ma co zwlekac. Czynnik v masz tylko w polowie uszkodzony wiec to i tak nie jest najgorzej. Pamietaj ktores z Twoich rodzicow tez to ma, glowa do gory. Daj znac co u Ciebie.
Hej. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Badania w Poznaniu robiłam online przez stronę. Mam uszkodzony ten v - R2 on bez tego głównego v Leiden jest mniej groźny. Jeśli sam występuje to podobno tragedii nie ma. U mnie w rodzinie zarówno od strony mamy jak i taty były problemy z na ciśnieniem o wylewami itp. Teraz już wiem dlaczego. Ja akurat nie miałem nigdy z tym problemów. Umówiłam się do genetyka. Niestety długie terminy dopiero na maj ale pójdę. Lekarka kazała mi nadal suplementowac wszystko a gdybym zaszła odrazu zastrzyki i duphaston dodać. Na pewno podejdę do próby po raz trzeci. Zobaczymy. Nie rozumiem tylko czemu ta lekarka się upiera na to usg macicy 3g.

Oliwcia podaj nazwisko i gdzie pracuje ta Twoja super neurolog:biggrin2:
Dzięki za rady dziewczyny, umowie się na zwiedzanie obu tych porodowek:) Teraz 33tydzień. Kulamy się;)
Ni_kosia a jak Twoja Sara?

reklama
Do góry