reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szukam Mam z Niemiec

Ania,
nie popadaj w depresje....:-)przeciez jest tak ladnie na swiecie
ale to fakt, troche wiecej slonca by sie przydalo - u nas na szczescie dzisiaj pieknie, deszczyk zapowiedzieli na jutro:rofl2:
dziwne to lato, a tak sie dobrze zapowiadalo jeszcze w kwietniu i w maju

albo jeszcze cos innego cie trapi?:confused:
pozdrawiam serdecznie

reklama
Ania nie zamartwiaj sie.

Bierz witaminki, tran. Popijaj ciepła herbate. Prysznic tez cieplutki. Jak ktos przychodzi do domu i mozesz mala zostawic to wyjdz sama na mały spacerek, nawet na pare minut. Jak mała spi to wtedy tez postaraj sie na chwile zasnac. I nie wolno myslec o depresji, mysl o tym ze jutro bedzie ladnie i bedzie spacerek.

A pogoda koszmarna. Wczoraj upał a dzis nieba nie ma słonca nie ma. No kicha.

Dziekuje dziewczyny, extra ze mnie podtrzymujecie na duchu.
Laura pochlania moj caly czas przykro mi ze nie mam juz tyle czasu dla Mojego wiem ze moze sie czuc odrzucony a ja tego nie chce.Jeszcze troszke to sama zaczne czuc sie osamotniona.
Teraz ide juz spac poprzytulam sie do Mojego i zasne o ile Laura pozwoli:-)

Hej Dziewczyny!
Dzis ostatni dzien naszego pobytu nad morzem. Spedzilysmy tu 2 tygodnie a slonecznych dni bylo cale 2!!!!!!!!!!!!!!:-:)-:)-( Poza tym deszcz, czarne chmury, zimno...Jutro nad ranem powrot do Warszawy, pakowanie i w srode przylatujemy do Dusseldorfu:-):-):-)
Maz juz tam jest, zaczal prace, czeka na nas. Antosia tak teskni za tata, ze bierze moja komorke i krzyczy do niej:TATA!!!!!! Dobrze, ze to juz koniec naszej rozlaki...:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Aniu-serdeczne gratulacje!!!!!!Laura jest taka sliczna!!!! Nie poddawaj sie kochana.Zobaczysz, ze jeszcze troszke i wyspisz sie, bedziesz miala czas dla Twojego i dla siebie.Glowa do gory!!!
Blond - czytalam, ze Twoja Emilka idzie do przedszkola. Mozesz mi napisac jak sie zalatwia przedszkole? W ogole dzieczyny jak mozecie to napiszcie, jak to jest z tymi przedszkolami w Niemczech....bede wdzieczna za info:-)

Dzieczyny, pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie i uciekam, bo mala spi pod opieka dziadkow, a ja w tym czasie korzystam z dobrodziejstwa kawiarenki internetowej.
Pa!

Czesc Malwanka,
z przedszkolem wyglada to tak, ze wybierasz jedno (najczesciej to obok Twojego domu), idziesz i pytasz dyrektorke, czy moze przyjac Twoje dziecko (biora dzieci od 3 roku zycia). Jesli ona powie, ze ma wolne miejsca, wypelniasz formularze i juz gotowe - poda Ci termin kiedy dziecko ma przyjsc, co do przedszkola przyniesc itp.
Sa rozne przedszkola: nalezace do miasta (to tak jak w Polsce rejonowe), nalezace do kosciola (np.katolickie) , prywatne (niestety duzo drozsze od tych innych) i przyzakladowe (najczesciej maja je duze firmy dla swoich pracownikow). I w roznych godzinach sa otwarte: tj.calodzienne lub tylko do 13:00, bez jedzenia lub z.
Nie wiem jak w Düsseldorf, ale u nas nie ma tak duzo wolnych miejsc i powinno sie meldowac dziecko troche wczesniej. ale ja ma juz np.4 latka, to biora go i tak, bo tutaj dzieci zaczynaja szkole juz w wieku 6 lat, wiec do przedszkola musi troche przeciez pochodzic.Najczesciej dzieci zaczynaja od wrzesnia.
Moja Maxio chodzi do naszego rejonowego przedszkola i bardzo jestesmy zadowoleni:-)
jesli masz jeszcze jakies pytania, wal smialo
pozdrawiam
PS: Ania - czujesz sie juz lepiej?

Witam,
Pscola dzis czuje sie lepiej biore witaminki i sloneczko dzis swieci wiec jest ok.Zreszta pogadalam z Moim powiedzialam mu ze jest mi zle i ze czuje sie troche samotna. Pocieszal mnie i chyba troszke pomoglo.
Malwanka pogoda Wam nie dopisala ale mam nadzieje ze sie swietnie bawiliscie pomomo ponurej aury.

Wczoraj wyslalam siostre z Laura na spacer a ja sprzatnelam mieszkanie, odprezylam sie przy sprzataniu.

Milego dnia :-)

Dzieki Pscola .Jestem wdzieczna za kazda informacje.Mam jednak pytanie:czy mlodsze dzieci niz 3 lata mozna zapisac na zajecia przedszkolne/do przedszkola?
Gdzies wyczytalam, ze niektore przedszkola przyjmuja dzieci od 1,5 roku.Moja mala ma wlasnie tyle i strasznie bym chciala, zeby miala kontakt z innymi dziecmi zwlaszcza, ze dopiero co sie sprowadzamy, mamy 0 znajomych z dziecmi no i wreszcie nie mam innego pomyslu (moze jeszcze pomijajac plac zabaw).Myslalam, ze moze mozna zapisac dziecko na kilka godzin dziennie, nie na caly dzien.Moze mam bledne informacje, ale jesli tak to prosze wyprowadz mnie z bledu.:zawstydzona/y:
Aniu, masz racje.Mimo paskudnej pogody nie poddalismy sie tak latwo.Zreszta tak naprawde chodzilo o to, zeby Antosia spedzila ten czas z dziadkami i na odwrot.Pojezdzilismy na rowerach, bylismy w lesie na grzybach, na plazy oczywiscie (Tosia skapala sie pare razy w ubraniu-nie moglismy jej utrzymac), czytalismy z mala ksiazeczki, ja latalam na gimnastyke codziennie i wreszcie po ciazy troche sie rozruszalam.Ogolnie calkiem milo:-)
Lece teraz pakowac graty bo nad ranem wyruszamy w droge powrotna.

Hey Malwanka,
odpowiadajac na pytanie: oprocz przedszkola sa tzw.Kinderkrippe- czyli cos w rodzaju zlobka i tutaj biora tez mlodsze dzieci. Moje tam nie chodzily, ale z tego co slyszalam, trudnej sie tam dostac (malo miejsc i trzeba wczesniej sie zameldowac - moze w waszej okolicy jest inaczej) i malo to nie kosztuje.
Oprocz tego sa organizowane grupy Eltern-Kind (przewaznie przy Kosciolach, niekoniecznie polskich,dowiesz sie najlepiej w Parafii w ktorej mieszkasz) i tutaj mozna przyjsc z malym dzieckiem i poznac inne mamy i pociechy. Kosztuje to symbolicznie, kontakt z innymi gwarantowany. Plac zabaw tez jest dobry, ja tez nikogo nie znalam, ale z czasem to sie zmienilo. :-)
u nas tez dzi8siaj byl piekny sloneczny dzien, dzieciaki w baseniku a my na hamaku:-):-):-)

Dziewczyny ja mam do Was pytanie... jak to jest w Niemczech z kapila dzieciatek, bo niedlugo bede rodzic i sama juz nie wiem...
jedni mowia mi ze tu dzidzi przez pierwszy miesiac w ogole sie nie kapie tylko obmywa chusteczkami... inni zas ze kapiel powinna byc po osmiu dniach od porodu a potem raz w tygodniu i tak kapie moja szwagierka, no i ja nie wiem co o tym myslec a wam jak kazano kapac swoje pociechy lub jak kapiecie, prosze o rade...z gory dziekuje

reklama
Czesv Klavell,
co kraj i osoba to inne teorie :O)
mysle, ze mycie zalezy od dziecka (np.te ktoremu sie czesto mleko ulewa powinno sie troche czesciej myc) i od pory roku (jesli jest w lato bardzo goraco, to przeciez maluchy sie poca, a taka kapiel to tez dla nich ochlodzenie).
moje chlopaki byly po raz pierwszy kapane w szpitalu, potem w domu kapalismy co 3-4 dni, buzie i raczki mylam chusteczkami (tzw.katzenwäsche) codziennie. Najlepiej nie sluchaj zbyt wielu opinii i rob, jak sama uwazasz :-)

Do góry