reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Szukam Mam z Niemiec

i tu sie zgadzam lepiej rodzic w De niz w Polsce :))
A z ta ochrona krocza to bym sie nie zgodzila :/ Ja rodzilam Laure i przy jej wadze 4020g musieli mnie naciac, chyba nie bylo wyjscia inaczej by sie udusila w kanale rodnym :(
Jesli Twoj maz madziadk ma obywatelstwo to ja bym postanowila zyc w DE wszyscy razem jak na rodzine przystalo.Jezyka sie nauczysz tym bardziej ze masz podstawy.Ja jak przyjechalam to umialam liczyc do 3 i nic wiecej :)) Dasz sobie rade

Ania jesli rodzilas dlugo i mala nie mogla wyjsc to rozumiem,ze Cie nacieli,tymbardziej ze Twoja mala byla dosyc spora ;) ale mi chodzi o to,ze w PL nacinaja rutynowo zakladajac z gory,ze jest potrzebne a czasami pewnie wcale nie jest potrzebne...
Mnie nie nacieli bo moj porod poszedl w sumie szybko ,urodzilam w 10 minut.Troche pekniec mialam,ale to dwie szwy zalozone szybko 'na zywca' siedziec moglam bez problemu itp.

reklama
Witam nowa mamusie :-)
Ja proponuje rodzic tu w De...Opieka super...nie palcisz za znieczulenia,porody rodzinne i itp.jak to sobie slono w polsce lubia sobie placic...No i prezz urodzenie dziecka mysle ze dla niego poszerza sie horyzonty na przyszlosc...a do polski zawsze mozecie wrocic...tyle ze ja bym wolala tez z cala rodzinka byc...Masz jeszcze duzo czasu zeby podszkolic jezyk... zalatwiaj wszystkie formalnosci i smigaj do DE :-)

Co do nacicnania faktycznie w polsce to prawie kazda ciachaja...a w sumie nie kazda kobieta tego potrzebuje...Ja ani troche nie peklam..mala ale byla mala (2980kg.51cm) mialam tylko obtarty naskorek...ale zalozyli mi na to 2 szwy zeby w przyszlosci nie miala problemow w trakcie sexu-zeby mnie tam nic nie sraznilo.. Moja polozna tlumaczyla mi ze oni nie nacinaja...ze lepiej zeby kobieta pekla sama...w tym miejscu gdzie cialo sugieruje...bo przy nacinaniu przecina sie wszystko jak leci..gleboko i dobitnie...a czasami pekniecia sa male...jesli kobieta sama peknie...wymagajace np.tylko 4-5 szwow..

Blond twoje "ogolnie" niestety tylko tu na tym watku tyczy sie do 4-6 osob...bo tylko tyle nas jest..ale przemilcze... i juz nie bede rozwijala tematu....

My wczoraj od 15 siedzielismy nad nowym znalezionym jeziorkiem...woda czysta,ludzi niezbyt duzo,plytka woda,ciepla w dodatku-no miodzio :-) jeszcze chodzili po plazy z pizzami,prezlami i innymi cudami wiec pojadlam jak sie nasze jedzenie skonczylo :-) Mloda wreszcie odwazyla sie isc plywac na glebsze ...oczywiscie z kolem.,..bo tak to ona tylko nogami po gruncie...a jaka miala radoche z tego odkrycia ze tak mozna i sie nie utopi...ciagle banan na maxa na buzi :-D
A dzis mamy deszczowy dzien..a.le nadal duszno!!! :/

Ania jesli rodzilas dlugo i mala nie mogla wyjsc to rozumiem,ze Cie nacieli,tymbardziej ze Twoja mala byla dosyc spora ;) ale mi chodzi o to,ze w PL nacinaja rutynowo zakladajac z gory,ze jest potrzebne a czasami pewnie wcale nie jest potrzebne...
Mnie nie nacieli bo moj porod poszedl w sumie szybko ,urodzilam w 10 minut.Troche pekniec mialam,ale to dwie szwy zalozone szybko 'na zywca' siedziec moglam bez problemu itp.
szybko Ci poszedl ten porod mi w sumie o 8:30 odeszly wody a urodzilam o 11:10 Ja po porodzie odrazu wstalam :)) Gosciowka chcial mnie na drugie lozko przeniesc a ja do niej ze sama pojde.Ta oczy wywalila i jeszcze do mojego -bo razem rodzilismy, gada ze ja to fit jestem :D
Porod dobrze wspominam i pamietam ze jak sie porod skonczyl to powiedzialam mojemu ze teraz moge rodzic drugie :))
Nie mam porownania z Polska bo moja siostra i kumpela mialy cesarke.Zobaczymy jka bedzie teraz bo to juz niedlugo- siostra jest w 34tc
Witam nowa mamusie :-)
Ja proponuje rodzic tu w De...Opieka super...nie palcisz za znieczulenia,porody rodzinne i itp.jak to sobie slono w polsce lubia sobie placic...No i prezz urodzenie dziecka mysle ze dla niego poszerza sie horyzonty na przyszlosc...a do polski zawsze mozecie wrocic...tyle ze ja bym wolala tez z cala rodzinka byc...Masz jeszcze duzo czasu zeby podszkolic jezyk... zalatwiaj wszystkie formalnosci i smigaj do DE :-)

Co do nacicnania faktycznie w polsce to prawie kazda ciachaja...a w sumie nie kazda kobieta tego potrzebuje...Ja ani troche nie peklam..mala ale byla mala (2980kg.51cm) mialam tylko obtarty naskorek...ale zalozyli mi na to 2 szwy zeby w przyszlosci nie miala problemow w trakcie sexu-zeby mnie tam nic nie sraznilo.. Moja polozna tlumaczyla mi ze oni nie nacinaja...ze lepiej zeby kobieta pekla sama...w tym miejscu gdzie cialo sugieruje...bo przy nacinaniu przecina sie wszystko jak leci..gleboko i dobitnie...a czasami pekniecia sa male...jesli kobieta sama peknie...wymagajace np.tylko 4-5 szwow..

Blond twoje "ogolnie" niestety tylko tu na tym watku tyczy sie do 4-6 osob...bo tylko tyle nas jest..ale przemilcze... i juz nie bede rozwijala tematu....

My wczoraj od 15 siedzielismy nad nowym znalezionym jeziorkiem...woda czysta,ludzi niezbyt duzo,plytka woda,ciepla w dodatku-no miodzio :-) jeszcze chodzili po plazy z pizzami,prezlami i innymi cudami wiec pojadlam jak sie nasze jedzenie skonczylo :-) Mloda wreszcie odwazyla sie isc plywac na glebsze ...oczywiscie z kolem.,..bo tak to ona tylko nogami po gruncie...a jaka miala radoche z tego odkrycia ze tak mozna i sie nie utopi...ciagle banan na maxa na buzi :-D
A dzis mamy deszczowy dzien..a.le nadal duszno!!! :/

a to towja faktycznie malutka w porownaniu do mojej :)) bo ogolnie to takj sie rodza dzieci 3-3,5kg :)
Fajne miesjce znalezliscie.

MY dzis idziemy na impreze na dzialki a jutro wybieramy sie do Julich do Brückenkopf-Park Jülich
Brckenkopf-Park Jlich swietne miejsce dla dzieci a ze ma byc jutro cieplo 27st to trzeba to wykorzystac :)
Dzis pochmurno ale na szczescie nie pada :)
A no i sie pochwale ze znow spalysmy do 10:30 :))

U mnie bylo tak ze przy kupowaniu wozka zaczely mi sie saczyc wody :-D i od razu ja panika co to jest bo mokro w majtkach (a ja zawsze sobie wyobrazalam ze wody to chlusna ze mnie) No ale zadzwonilam do mojego gina,ale go nie bylo wiec sekretarka kazala jechac od razu do szpitala...tam oczywsicie poddali mnie badaniom,dostalismy razem z moim A pokoj z malzenskim lozem...i czekalismy...no ale nic sie nie dzialo..na drugi dzien dostalam tabletke...o 10:00 lewatywka..o 11:00 dostalam pierwszego skorcza...wytrzymalam z 15...(myslalam ze wtedy wyrwe oparcie od lozka :-D) powiedzialam ze chce znieczulenie...dostalam od razu...cala akcja ze znieczuleniem troche trwala... bo wszystko musialo byc dopracowane na ostatni guzik zeby sie rowno rozeszlo...no i 13:01 tulilam moja kruszynke... :-) mam wszystko nagrane...najpierw pokoj w ktorym leze,potem jak juz leze na porodowce...a potem jak mala sie urodzila i ma doslownie niecala minutke po zaraz po obcieciu pepowiny A zaczal nagrywac..wspaniala pamiatka :-) mamy tez nagrane pierwsze karmienie...pierwsza zmiana pampersa preztz tatusia,jak byla mierzona itd :-)

Anka fajny ten Wasz park...z pewnoscia dla dzieciakow radocha na maxa...z rezsta dla rodzicow pewnie tez ciekawie :-)
U nas wlasnie wyszlo slonce...26 stopi mam w cieniu...

witam slonecznie:-) dziekuje za mile przyjecie mnie i za sugestie i podpowiedzi to cenne rady dla mnie.sytuacja konkretnie wyglada tak-moj przyszly maz (w pazdzierniku slub cywilny w polsce)mieszka i pracuje od 5 lat w de.jest polakiem z niemieckim paszportem.nie jestesmy przekonani jeszcze czy bedziemy na stale w de czy tylko pare lat(5 napewno)stad moje dylematy co robic.........wiadomo ze gdy przyjade do de to przejde na ubezpieczenie juz meza ....jak wyglada strona finansowa?tzn.wiadomu tu w polsce dostane becikowe i tyle..............a w de?przepraszam ze tak wypytuje podpytuje moj nie w temacie mimo ze tam jest ale jak to facet....nie kuma bazy:-):-)

Madzi kto pyta nie bladzi... na sto procent dostaniesz wtedy Kindergeld czyli 164 euro to chyba teraz jest...i tak co miesiac az do chyba 25 roku zycia jesli dziecko sie cuzy...ale tu pewna nie jestem... Leki masz tu wszystkie dla dziecka do 18 roku zycia za darmo :-) oczywiscie te przepisane prezz lekarza...wiem ze sa jeszcze dodatkowe pieniadze ktore mozesz dostac od panstwa na dziecko ale to jest zalezne od zarobkow...wiec ja sie nie wpyowiem bo my sie nie zaliczamy... :-)
A w jakim miescie bedziesz mieszkac?

Pati kindergeldu jest teraz 184 € :-)
Ja dodatkowo przez rok ( w tym miesiacu dostane chyba ostatni raz) dostawalam jeszcze 300...wiem jak sie na te pieniadze mowi,ale nie wiem jak sie to pisze,wiecie o co mi chodzi...
Tak to zalezy od zarobkow ,ale kto kombinuje ten ma ;-) kuzyn mojego M studiuje prawo on zajmuje sie naszymi papierami zwiazanymi z firma i tak wykombinowal,ze te 300 € dostalismy...:tak:Bo slyszalam,ze ponoc jak sie jest selbstständig (tylko prosze mnie nie kamieniowac za uzycie niemieckiego slowa) to nie daja tej kasy-nam dali.

Elterngeld ;-)
Ale wiem ze teraz jakos ustawa sie zmienia i nie kazdy komu sie wczesniej to nalezalo dostanie...Teraz jakos tylko ci co pracuja maja dostawac...
No i Jolka masz racje-kto nie kombinuje ten nie ma :-D No i dzieki ze mnie oswiecilas ile teraz kindergeld jest .-D bo ja nawet nie pamietalam :-DTo wchodzi do Adama na konto :p
Lenia mam dzis... na maxa...nie wiem co ze soaba poczac :-D nawet obiadu nie jadlam-bo ja sie odchudzam :-)

To sie niemadrze odchudzasz :-p -zeby schudnac trzeba jesc!! :-D
Nie kazdy ma leki za darmo :-pjak sie jest prywatnie ubezpieczonym to du*a ,za darmo nie dostaniesz...:/
Mi kindergeld wchodzi na moje konto,wiec wiem :-D
Ja tez mam lenia,jeszcze nawet nie odkurzalam dzis,czekam az mala wstanie...na zakupach bylam,z psem i mala na spacerku...a teraz pogoda sie spipczyla i leje :/

reklama
Do góry