reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

SZTUCZNE MLEKO

Dziewczyny! Te trudności z robieniem kupki w wieku od 1 do 3 m-ca są ponoć naturalne. Nazywa się to dyschezja i występuje właśnie u takich maluszków. Związane jest to z nieumiejętnością wykorzystywania odpowiedzialnych za skuteczne parcie mięśni. Też to przerabialiśmy z moim synkiem. Ustąpiło - sama nie wiem kiedy. Być może przyczyniła się do tego zlecona przez pediatrę zmiana mleczka właśnie na Bebilon Pepti a może kuracja Debridad + Lacid, a może po prostu "wyrósł" z tej dolegliwości. Teraz robi kupki raz lub dwa razy na dobę, raczej bez wysiłku.

reklama
tak tak dziewuszki zatwardzenie jest od mleka widocznie dla jego org .jest zatłuste i dlatego kupka jest twarda jezeli jest barwy zielonkawej a potem juz brazowawej to oki mleko sztuczne daje barwe kupki zielonej -przetestowane u mnie --- ale jak potem jest innego koloru to oki pod wpływem zalegania i powietrza ona zmienia kolor ja tez tym się martwiłam ale lek. mi wytłumaczyła trzeba dziecku dopasować mloko ja kilka rodzajów przetestowałam a jak ma twardą kupkę to dopajać wodą z glukozą jak jest malutki a potem herbatkami ,soczkami chyba ze dopasujesz mleko takie jak jego org bedzie dobrze przyswajał moj ma 15 miesięcy i jest na bebilonie z priobiotykami

ja mojemu maluchowi podaje od poczatku humane i bardzo dobrze ją przyjmuje nie mialam zadnych problemów, natomiast po roczku zmienilam mu mleczko na nestle junior i niestety dostal po nim biegunki ktora trwała ponad tydzień, kiedy wrócilam do humany biegunka po dwóch dniach przeszła

ania_krakow pisze:
Dziewczyny ,
Mam pytanie trochę z innej beczki. Jak długo można przechowywać odciągnięte mleko w lodówce. Chciałam zostawić meża z moim małym jutro na 3,4 godzinki i nie wiem kiedy ściągnać pokarm.
Pozdrawiam
Ania
GosiaS pisze:
ania_krakow
mleczko przechowywać w lodówce do 5 dni
monika25 pisze:
Ania kraków-z tego co ja wiem mleko w lodówce mozna trzymaź max 2 dni
Ja, kiedy jeszcze karmiłam piersią, zauważyłam, że ściągnięte mleko mogę przechowywać góra jedną dobę, bo później robią się w nim grudki...jednym słowem warzy się, być może to zależy od "jakości" pokarmu matki...

Krzyś je już normalne posiłki w ciągu dnia. Na noc do poduszki dostaje cyca. Natomiast ok. 23 podaje mu butelkę z mleczkiem w naszym przypadku jest to Bebilon pepti 2 (jest na receptę) bo mały ma trochę problem ze skaza białkową. Mleko zagęszczam kleikiem ryżowym np. bananowym lub jabłkowym. A gdyz w nocy się przebudzi i jest głodny to cycuś jest w pogotowiu.

czesc ...

Ja karmilam moja corke najpierw piersia (tak gdzies do 3,5 miesiaca) a pozniej w wyniku zaniku pokarmu i refluksu zoladkowo - przelykowego corki - karmie Nutramigenem ... balam sie ze corcia nie bedzie go jesc - ale spozywa te mleko bardzo chetnie... oprocz tego daje jej do picia raz dziennie Vibovit dla niemowlakow i koperek wloski - czasem tez melise (bo obecnie zaczyna zabkowac i jest bardzo niespokojna .... )

Pozdrawiam Mamusie i ich pociechy :laugh:

Hej;)
dziewczyny ja juz sama nie wiem co robic..mala nie przybiera na wadze...kleiki odpadaja...lekarz mi powioedzial o SDinlacu..no ale na opakowaniu jest napisanme ze podaje sie z woda.....nie wiem co robic..doradzcie prosze;) pozdrwiam

Spróbuj Nutriton bodajże (z firmy Nutricia), jest to zagęszczacz do mleka (m.in. mączka z chleba świętojańskiego). Czy twoje dziecko ma alergię? Nutriton z tego co pamiętam nadaje się dla dzieci alergicznych i ze skazą - ale upewnij się na stronie internetowej Nutricii albo w aptece. A tak poza tym, to napisz więcej szczegółów - co się dzieje z twoją córką, czym ją karmisz, czy ma jakieś problemy zdrowotne? Bez tego cięzko coś doradzić. Pozdrawiam!

reklama
hej;)
mala jest karmiona bebilonem pepti 2 je tak 150 ml...5 razy na dobe,,,na sniadanko pije kaszke mleczno-ryzowa nestle..na obiadek je 1 sloiczek..na deserek pol sloiczka....mala ma 7 m-cy mierzy 77cm...waga 9200, ale wedlug lekarza ma niedowage od 2 m-cy nic nie przybrala....moim zdaniem mala nie ma zadnej alergii..nic nie widze zadnej wysypki i bolow brzuszka...wlasnie chce przejsc na zwykle mleko..probowalam nan2 HA..ale mala wypluwa...lekarz powiedzial mi ze sinlak jest kaloryczny...no ale dzwionilam dzis do nestle i jest zabronione dodawanie sinlaku do mleczka...nie wiem czemu stoi z waga...czemu nie przybiera...a tego bebilonu to mam juz po uszy i wiecznie po nim robi zielone kuska..pozdrawiam

Do góry