W listopadzie bylam w szpitalu, zeby popytac o wszystko polozna -pokazala mi rowniez sale do porodow rodzinnych (akurat bylo zupelnie pusto) i tak:
*sale te sa na bloku A (na parterze -po lewej stronie od wejscia)
*jest ich 4szt -maja wanne, sako, w jednej specjalny fotel, na ktorym mozna przyjac rozne pozycje, pobujac sie itp.
*porod rodzinny kosztuje 600zl (dla uczestnikow szkoly rodz Inflancka -500zl)
*pytaja, czy kobieta chce lewatywe, ale czesto ja po prostu zalecaja
*u pierwiastek naciecie krocza jest bardzo czeste
*znieczulenie na prosbe pacjentki, bezplatne
*ostatnia faza porodu (koncowka parcia) w pokoju vis a vis sal rodzinnych -tam jest caly sprzet, waga dla dziecka itp.
-jesli ta sala jest zajeta, to caly porod moze byc dokonczony w sali rodzinnej (mozna tam przystosowac lozko)
*obie fazy porodu prowadzone w sposob aktywny
*nie ma zmuszania do rodzenia na lezaco (fotel ma wiele ustawien, mozna tez przybrac swoja pozycje)
*po urodzeniu dziecko laduje na brzuchu mamy, nastepnie mierzenie, wazenie -w tym czasie mama rodzi lozysko, ew. szycie i na ok 2h rodzice z dzieckiem wracaja na sale rodzinna, by pobyc wspolnie z dzieckiem
*polozna pomaga przystawic do piersi
*sale poporodowe sa 4,3,2,1osob.
*jedynki sa dwie -platne dodatkowo (250zl sala z natryskiem, 300zl sala z wc i natryskiem)
*odwiedziny na wieloosobowych salach w godz. 9-19, w jedynkach do g.22 (nie ma w nich miejsca na lozko dla os. towarzyszacej, typu maz)
*po porodzie, jesli wszystko OK wypis po 1,5-2 dobach (przy cesarce po 3 dobach)
*nie ma OIOMu dla noworodkow -jesli ze zdrowiem dziecka jest jakis problem, jest przewozone do innego szpitala
*REMONT zakonczy sie nie wczesniej, jak w kwietniu 2010r. (tam OIOM bedzie)
Wrazenie bardzo pozytywne, blok A jest kameralny i mysle, ze mozna sie tam swobodnie poczuc.
Przyjazd do porodu jest rekomendowany:
-przy regularnych skurczach co 5min,
-po odejsciu czystych wod –w ciagu 4h,
-po odejsciu wod zielonkawych –bezposrednio
W razie pytan, piszcie –moze cos pominelam, a wiem
Ja mam termin na polowe lutego 2010r.
Pozdrawiam serdecznie