reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szpitale , lekarze, położne w KATOWICACH

Witam Wszystkie przyszłe mamy!

Mam kilka informacji, które mogą być przydatne.

Na Łubinowej cesarka na życzenie kosztuje 4500zł. Jeśli jest wymagane cięcie cesarskie ze względów zdrowotnych płatne jest z funduszu.

Znieczulenie zewnątrzoponowe 500zł z konsultacją anestezjologa- ale nie wiadomo czy zostannie ono podane z różnych względów.( powolnej akcji porodowej, zbyt późnej akcji porodowej, ze wzgledów zdrowotnych pacjętki, a newet z braku koordynacji ruchowej (?) nie moża się ruszyć przy nakłuciu, a takie może być wykonane nawet w momencie skurczów.

Sama konsultacja kosztuje 100zł i myślę, że warto ją zrobic bo tak naprawdę nigdny nie wiadomo czym skończy się poród, a pytania i badania będą przydatne przy zniczuleniu do ciecia cesarskiego.

Badania które sa potrzbene dla anestezjologa :
-aptt
-wskaznik protrombinowy
-inr
-fibrynogen

Koszt wizyty u ginekologa 150 zł

Nie trzeba chodzić do lekarza z Łubinowej żeby móc tam urodzić, ja byłam na 1 wizycie u doktora Wieczorka w 34 tygodniu i dał mi skierowanie do porodu
Pytałam o gwarancję miejsca-ale przy normalnym porodzie nie ma takiej możliwości - nie można przecież dokładnie ustaić daty naturalnego porodu.

Niestety zapomniałam dopytać ile dni zostaje się po porodzie w szpitalu, może ktoś zna odpowiedz, słyszałam że tylko 2 dni ale co wtedy ze szczepieniami lub ewentualna żółtaczką maleństwa?

Czy lepiej umówić się z wybraną położna? Ile to kosztuje? Czy możecie kogoś polecić??

Pozdrawiam

reklama
Dziewczyny, a czy jest gdzieś w Katowicach jakaś bezpłatna szkoła rodzenia? Szukałam, szukałam i nic nie znalazłam, a czas nagli i chciałabym już gdzieś zacząć chodzić. Znalazłam tylko takie prywatne (m.in. na ul.Wojewódzkiej, ale tam koszt takiego"kursu" to ok. 400 zł.). Gdzie Wy chodziłyście i czy w ogóle chodziłyście?
Polecam szkołę rodzenia w szpitalu kolejowym, 100zł teoria +100 zł ćwicznia. Trzeba mieć zezwolenie od lekarza prowadzącego na ćwieczenia. 10 zajęc w każdy poniedziałek 16.00 ćwiczenia 17.00 teoria. Ja wpadłam w środek sesji i mam do wykorzystania 10 zajęć.
Dużo o samym porodzie oraz pielęgnacji, Pani Basia odpowiada nawet na najgłupsze pyatania :))

Witajcie. Czy któraś rodziła może w ostatnim czasie w prywatnym na Łubinowej? Szukam najświeższych wiadomości bo zamierzamy tam rodzic a do planowego porodu zostało 41 dni(chyba, że nasz Fifi zmieni plany:-)).Będę wdzięczna za każde info. Pozdrawiam

Witam.Dopiero co "potknęłam się" o ten wątek a jest dla mnie niesamowice przydatny gdyż też szykuje się do porodu na Łubinowej. Kurczę zaskoczyła mnie cena tej cesarki na życzenie. Liczyłam gdzieś 2500 a nie 4500.To sprawdzone info?No cóż jutro dzwonię umówić się do dr Wieczorka to dokładnie dopytam. Pozdrawiam wszystkie ciężarówki, zwłaszcza majowe:-)

mamamatysia i co dowiedziałaś sie czegoś konkretnie na Łubionowej? Ja mam termin na 18 maja i wszelkie info jest dla mnie cenne.
pozdrawiam :-)

Witam ponownie,
Ja już wróciłam z maleństwem do domu :)) Rodziłam na Łubinowej i bardzo sie ciesze z wyboru tego szpitala. Przez całą ciąże myślałam o cesarskim cięciu (ze strachu przed długim i bolesnym porodem). Dzięki super opiece udało mi się szybko i bezproblemowo urodzić zdrowego chłopczyka. Położna bardzo mi w tym pomogła i udało mi się uniknąć nacinania krocza :))
Ja trafiłam akurat na dzień, w którym byłam jedyną rodzącą więc cały personel porodowy był przy mnie.
Lewatywa nie jest obowiązkiem - ale ja osobiście nie wyobrażam sobie porodu bez tego zabiegu, zalecam także wygolenie miejsc intynych (słyszałam że to nie jest standard) jest to bardziej higieniczne w trakcie porodu a także połogu.

Justi80 ale ja Ci zazdroszczę :) Ja już czekam z utęsknieniem i zarazem strachem, lecz takie wpisy jak Twój podnoszą na duchu.
Napisz ile dni byłaś, jak tam z tymi szczepieniami i badaniami dzieciaczków, bo mnie wszyscy straszą, że brak oddziału noworodkowego pozbawia dzieci należnych badań i opieki. Jak nie chcesz pisać na forum to podam mojego maila, bo naprawdę bardzo mi zależy na wszelkich info. Paniecznie się boję, bo po pierwszym porodzie (a rodziłam w Bytomiu) mam niezłą traumę. I oddałabym wszystko, żeby teraz przeżyć to normalnie.
Pozdrowionka

Widzę że nie ma zbyt dużo forumowiczek które mogłyby się na bieżąco wypowiedzieć o Raciborskiej a miło byłoby gdyby ktoś się wypowiedział.
Może ktoś wie coś o dr Migaczu bo planuję się do niego wybrać ale chciałabym wiedzieć jakie sa opinie o nim, nie tylko ze stron internetowych......

reklama
Rodziłam w szpitalu na Łubinowej i powiem że opieka nad noworodkiem jest rewelacyjna!! Dziecko jest szczepione na żółtaczkę i grużlicę.Ma zrobione USG bioderek i badanie słuchu.Jest kilkakrotnie badane przez pediatrów,przy wypisie również.Przesympatyczne pielęgniarki od noworodów i neonatolodzy to ogromny plus szpitala!Opinie o niedostatecznej opiece nad noworodkiem to BZDURY!!!!

Do góry