reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szpitale i prywatne kliniki POZNAN

poród rodzinny kosztuje 150 zł, masz wtedy przy sobie jedną, wskazaną przez Ciebie osobę, która może byc z Toba zarówno przez cały czas porodu na porodówce, jak i na sali poporodowej, gdzo normalnie odwiedzin nie ma. Na oddiale połozniczym obowiązuja juz godziny odwiedzin.
Co do opłacenia położnej, to nie wiem na vczym Ci zalezy. Na pomocy przy porodzie, czy przy opiece nad maluzkiem? To są odrebne oddziały, pietra i części budynku, wiec ta sama osoba sie Tobą nie zajmuje.
Mi nie była potrzebna pomoc większa niz normalna - wykapanie maluszka itp, więc nikomu nie płaciłam a pobyt w szpitalu wspominam ok.

Chodziło mi bardziej o pomoc przy porodzie. Mam jeszcze pytania czy zabrać ze sobą ubranka dla maluszka i od razu jest w nie ubierany czy są szpitalne ciuszki, czy mam mieć swoją koszulkę nocną i jakie rzeczy trzeba mieć ze sobą a co zapewnia szpital. ( pieluchy , podkładu itp)?

reklama
Chodziło mi bardziej o pomoc przy porodzie. Mam jeszcze pytania czy zabrać ze sobą ubranka dla maluszka i od razu jest w nie ubierany czy są szpitalne ciuszki, czy mam mieć swoją koszulkę nocną i jakie rzeczy trzeba mieć ze sobą a co zapewnia szpital. ( pieluchy , podkładu itp)?
przy porodzie miałam cały czas polożną.:tak: lekarz tylko na final i łozysko sobie przyszedł:blink:
możesz wziąć swoje ciuszki, ale jeśli Ci pozwolą je założyć:confused:, to dopiero na oddziale polozniczym. Na porodówce musisz mieć te szmatława szpitalne.:-( Z dzidziusiem tak samo. Pieluszki i kosmetyki dla maluszka są :tak:na salach na położniczym, na porodowych tylko pieluszki (ale i tak nie potrzebujesz kosmetyków, bo to tylko pierwsze kilkanaście godzin tam jesteś.) Dla mam są podkładki na łózki i wkładki (podpaski). Oczywiście nie pozwalają zakładać majtek.:no: Ja nie mialam żadnego szwu i w ciagu dnia zakładałam (wygodniej wstac do posiłku, czy jak sa odwiedziny nic Ci nie wyleci:zawstydzona/y::baffled::szok:) zwykłe bawełniane, potem je wyrzucałam. Nie podobaja mi sie te jednorazowe, bo są takie sztuczne:baffled:

Dotyczy Polnej:
Możesz zabrać dla maluszka ubranka ,szpital nawet da Ci papierek do podpisu czy chcesz aby nosiło ubranka szpitalne czy swoje.A szpitalne ciuszki to tylko czapeczka i kaftanik , rożek i kocyk, polecam zabrać niedrapki bo maleństwa mają bardzo długie pazurki których nie można obcinać w szpitalu.Pieluchy dla maleństwa daje szpital firmy bella tylko musisz zabrać chusteczki nawilżające najlepiej 2 opakowania :-)pamiętam jak moja mała zrobiła kupę (wyglądała jak rozpuszczona czekolada ) to sporo chustek potrzebowałam.Ja miałam smoczek dla małej firmy avent i do dzisiaj go używa jak zasypia.Możesz zabrać laktator aby już pobudzić cycuszki do pokarmu.
Koszule nocną daje szpital ,wygląda jak grube prześcieradło takie krochmalone ;-)ale każdego dnia dają nową koszule jak nie to śmiało proś-szkoda mi było swojej koszuli na pobrudzenie od krwi.Podkłady są ale bardzo cienkie więc ja żałowałam że na pierwszą dobę nie miałam swojego grubszego.Podpaski też dają takie długie i grube.Na 2 dobę lepiej zabierz swoje polecam always ultra sensitive(są z bawełny inne alwaysy mają siatke w którą mogą wchodzić szwy więc odradzam). Można nosic majtki, tylko pamiętaj że rano jest kontrola lekarzy to lepiej później założyć.Zabrałam też ręcznik papierowy kuchenny do osuszania krocza( papier toaletowy jest ale szary ).Łazienki są bardzo małe i nie ma suszarki.Lepiej zabrać swoje sztućce i kubek a jedzenie szpitalne nie jest opracowane dla mam karmiących piersią więc moja miała kolki:-(
W pokojach jest bardzo gorąco więc zabierz dużo wody do picia.Jak wrócisz do domu to maleństwo może płakać z zimna i musisz cieplej ubierać bo w szpitalu jest prawie sauna:-D Polecam kupić octanisept duży do pielęgnacji krocza i pępka. maluszka.
Jak masz jakieś pytania to pisz.

Dotyczy Polnej:
Możesz zabrać dla maluszka ubranka ,szpital nawet da Ci papierek do podpisu czy chcesz aby nosiło ubranka szpitalne czy swoje.A szpitalne ciuszki to tylko czapeczka i kaftanik , rożek i kocyk, polecam zabrać niedrapki bo maleństwa mają bardzo długie pazurki których nie można obcinać w szpitalu.Pieluchy dla maleństwa daje szpital firmy bella tylko musisz zabrać chusteczki nawilżające najlepiej 2 opakowania :-)pamiętam jak moja mała zrobiła kupę (wyglądała jak rozpuszczona czekolada ) to sporo chustek potrzebowałam.Ja miałam smoczek dla małej firmy avent i do dzisiaj go używa jak zasypia.Możesz zabrać laktator aby już pobudzić cycuszki do pokarmu.
Koszule nocną daje szpital ,wygląda jak grube prześcieradło takie krochmalone ;-)ale każdego dnia dają nową koszule jak nie to śmiało proś-szkoda mi było swojej koszuli na pobrudzenie od krwi.Podkłady są ale bardzo cienkie więc ja żałowałam że na pierwszą dobę nie miałam swojego grubszego.Podpaski też dają takie długie i grube.Na 2 dobę lepiej zabierz swoje polecam always ultra sensitive(są z bawełny inne alwaysy mają siatke w którą mogą wchodzić szwy więc odradzam). Można nosic majtki, tylko pamiętaj że rano jest kontrola lekarzy to lepiej później założyć.Zabrałam też ręcznik papierowy kuchenny do osuszania krocza( papier toaletowy jest ale szary ).Łazienki są bardzo małe i nie ma suszarki.Lepiej zabrać swoje sztućce i kubek a jedzenie szpitalne nie jest opracowane dla mam karmiących piersią więc moja miała kolki:-(
W pokojach jest bardzo gorąco więc zabierz dużo wody do picia.Jak wrócisz do domu to maleństwo może płakać z zimna i musisz cieplej ubierać bo w szpitalu jest prawie sauna:-D Polecam kupić octanisept duży do pielęgnacji krocza i pępka. maluszka.
Jak masz jakieś pytania to pisz.
nie można nosić majtek
?? moja córeczka nie miała kolek. jeżeli jestes mama cukrzycową lub na innej diecie zarekomendowanej przez lekarza, to taka diete tez masz w szpitalu. Jeżeli jesteś przewrażliwiona i uważasz, że nie możesz zjeść plastra pomidora lub sałaty ze śmietaną - no to owszem, nie ma diety dla karmiącej mamy - cokolwiek to dla Ciebie oznacza.osobiście nie stosowałam żadnej diety - jadłam normalnie, jak w ciąży i przed nią.
moją córeczke rodziłam w sierpniu i nie miałam tego problemu. Piłam tak dużo jak w domu. ogólnie było bardzo ciepło na dworze, ale w pokojach nie było duchoty.

nie można nosić majtek
?? moja córeczka nie miała kolek. jeżeli jestes mama cukrzycową lub na innej diecie zarekomendowanej przez lekarza, to taka diete tez masz w szpitalu. Jeżeli jesteś przewrażliwiona i uważasz, że nie możesz zjeść plastra pomidora lub sałaty ze śmietaną - no to owszem, nie ma diety dla karmiącej mamy - cokolwiek to dla Ciebie oznacza.osobiście nie stosowałam żadnej diety - jadłam normalnie, jak w ciąży i przed nią.
moją córeczke rodziłam w sierpniu i nie miałam tego problemu. Piłam tak dużo jak w domu. ogólnie było bardzo ciepło na dworze, ale w pokojach nie było duchoty.
no widzisz rodziłaś w sierpniu ,a ja myślałam że teraz urodzisz:-D
co do majtek to ja i inne dziewczyny nosiły, oczywiście lepiej ich nie mieć bo wszystko szybciej i lepiej się goi!
ja rodziłam w listopadzie gdzie był śnieg a to spora różnica. Jak wróciłam do domu to córka była bardzo niespokoja i uważam że dieta powina być inna ale to moja opinia i kilku położnych(i nie jestem przewrażliwiona)

Ostatnia edycja:
no widzisz rodziłaś w sierpniu ,a ja myślałam że teraz urodzisz:-D
co do majtek to ja i inne dziewczyny nosiły, oczywiście lepiej ich nie mieć bo wszystko szybciej i lepiej się goi!
ja rodziłam w listopadzie gdzie był śnieg a to spora różnica. Jak wróciłam do domu to córka była bardzo niespokoja i uważam że dieta powina być inna ale to moja opinia i kilku położnych(i nie jestem przewrażliwiona)
ja też nosiłam, co zresztą pisałam w poście powyżej, ale oficjalnie nie można.

Ja rodziłam na Polnej w 2008r tyle ze cesarka i na obchodzie nic mi nie mówili apropos tego ze mam majtki. Goraco strasznie, to fakt. Były podkłady duże i małe. Ja zapobiegawczo wzięłam z domu ale korzystałam ze szpitalnych. I zabronili mi dawac "domowe" ciuszki dla maluszka.

Ja rodziłam na Polnej w 2008r tyle ze cesarka i na obchodzie nic mi nie mówili apropos tego ze mam majtki. Goraco strasznie, to fakt. Były podkłady duże i małe. Ja zapobiegawczo wzięłam z domu ale korzystałam ze szpitalnych. I zabronili mi dawac "domowe" ciuszki dla maluszka.
a co przeszkadzaja majtki z gojeniu ran poporodowych, skoro mialas cesarkę?

reklama
Ja jak rodziłam w 2007 roku majtek nie można było mieć jak się miało nacięte krocze jak któraś założyłam babki mówiły żeby przed obchodem zdjąć żeby nie opierniczali :tak:

ciuszki miałam szpitalne piżamę też i nie żałuję bo bez tych majtek szkoda swoich piżam wiadomo że krwawi sie mocno a i dziecko da radę te kilka dni w ich kaftaniku :tak: mi się nie pytali czy chce ich czy nie :no:po prostu po zszyciu krocza pojechałam już do opatulonego i ubranego dziecka :tak:
podkłady są i pieluszki też zawsze dają rano a potem jak się pójdzie i poprosi bo zabrakło :tak:

na pewno tak było jak wtedy rodziłam nie wiem jak teraz
bo teraz wybieram się jutro do szpitala i w razie co jak wrócę dam na świeżo znać co i jak ;-)

Do góry