Dziewczyny zwiedzałam dzisiaj porodówkę w szpitalu madurowicza w Łodzi wiec musze powiedzieć ze się bardzo mile zaskoczyłam
wszystko takie oswiezone, czyste po remoncie. Połozne bardzo sympatyczne ( ciekawe jak to wyjdzie w praktyce) sale jedno osobowe spokojnie podczas porodu mozna kozystac z prysznica. Oto odpowiedzi jakie uzyskałam na moje pytania
1. mąż może byc przy porodzie naturalnym ale przy cesarce juz nie. Nie musi być po szkole rodzenia ale musi miec fartuch-20 zł sprzedawany jako zestaw na dole przy wejsciu.
2. znieczulenie z. o. jest juz bezpłatne i dostepne dla każdego o ile nie ma przeciwskazań medycznych w danym momencie dla danej rodzącej
3. Nie mozna zapłacić ( wynajac ) za połozną na wyłacznośc - swoja droga to nie uwazam aby była taka potrzeba - połozne tak jak juz wczesniej pisałam bardzo miłe
4.Nie potrzeba koszuli do rodzenia - oni daja ale wypadałoby miec swoją po porodzie
5. Ze soba do szpitala bierzemy : ostatnie badania, koszulę, dokumenty, ks. ciazowa, mile widziane sa chusteczki nawilzające , pampersy , ubranka i rozek ale nie sa konieczne bo zapewniają
6.Po porodzie odwiedziny sa od 14-go roku zycia.
7.Nie ma juz porodów w wodzie.
8. Nie nacinają krocza , chyba ze jest taka medyczna potrzeba ale i tak pytaja o zgodę.
9. Nie ma rutynowej lewatywy. Sama wybierasz czy chcesz to czy czopki ( to samo było w sterlingu 7 lat temu
Zwiedzanie porodówki w madurowiczu jest co srodę od 12-16 godz o ile w danym dniu bedzie jakaś wolna sala porodowa.
Przy okazji napisze jeszcze ze niedawno w koperniku rodziła koleżanka i brała położna na wyłączność. Kosztowało ja to 600zł.