reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

szkoła rodzenia

Dziekuję za odpowiedź. Jestem w 18 tygodniu ciązy i czas abym zaczeła się szukać. Mam jeszcze jedno pytanie, czy potrzebne jest skierowanie od lekarza ?

reklama
Oj nie wiem jak to jest u Ciebie. Zależy gdzie mieszkasz pewnie, nie wiem. Ja chodzę do szkoły rodzenia w Bielsku przy szpitalu wojewódzkim i nie jest potrzebne zadne skierowanie. Koszt tej szkoły do której ja chodzę to 280zł za ok.10 spotkań, w tym jedno z pediatrą i jedno z ginekologiem.

Ja poszłam na zajęcia do szkoły rodzenia w 7 miesiącu ciąży. I jestem z tej decyzji zadowolona. Miałam jeszcze wystarczająco dużo siły żeby poćwiczyć poza tym zawarłam na zajęciach znajomości z innymi przyszłymi mamusiami, z którymi spotykam się cały czas pomimo zakończenia kursu. Przynajmniej jest z kim pogadać o ciąży, przyszłym macierzyństwie...

A normalnie to zalecana jest szkoła rodzenia około 8 m-ca.

GIYOSHI - zalecane jest aby zajęcia w szkole rodzenia rozpocząć około 28 tygodnia. Najlepiej zapisz się wcześniej bo może nie byc później miejsca. No i najprościej jeśli dowiesz się w wybranej przez Ciebie szkole kiedy radzą zacząć....Skierowania nie trzeba - przynajmniej pierwszy raz o tym słyszę.....ale zazwyczaj chcą zaświadczenie od gina ze mozna uczestniczyć w zajęciach. Ale tego wszystkiego dowiesz sie pewnie podczas zapisywania sie do szkoly :-)
Pozdrawiam

Jeszcze raz dziękuje.
Wnioski : popytać, pooglądać, dowiedzieć się , ewentualnie zapisać ale czas jeszcze mam.
Jednak muszę przyznać że nie sądziłam że szkoła jest aż tak droga. Ale dla Dzidzi wszytko !

U nas zalecali szkołę od 26 tc. Najważniejsze, żeby skończyć zajęcia mniej więcej na miesiąc przed terminem porodu.
Poszukaj też u siebie szkół refundowanych - u nas płaciło się tylko za dodatkowe zajęcia.

A ja nic nie placilam za szkole rodzenia...byl taki program "Mama i ja" i wszystko bylo za darmo lacznie ze szkola rodzenia jak i wszelkimi badaniami...

reklama
do szkoły rodzenia najlepiej pójść w 7 miesiącu ( ja też tak się wybrałam) i na pewno warto chodzić na zajęcia.Ja uczęszczając do szkoły uspokoiłam się przed porodem bo dowiedziałam się co mnie może spotkać w szpitalu i na sali porodowej, opowiadania koleżanek są zazwyczaj wyolbrzymione. Pielęgnacja maluszka też jest przydatna, zresztą fajnie jest się spotkać z innymi "brzuchatkami"
:-):-):-)

Do góry