Ja dzisiaj bede tworzyc tarte warzywna z ciasta francuskiego z warzywami. Szybkie danie a pyszne na cieplo i na zimno
Polecam
Składniki:
Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Brokuł i marchew zblanszować w gotującej się wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru przez ok 2 minuty. Odcedzić.
Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć wszystkie warzywa oraz ser feta.
Sos: śmietanę połączyć z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką za pomocą trzepaczki, tak, aby nie było mącznych grudek. Zawartość tarty polać sosem.
Piec ok. 30 minut.
Polecam
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej nie mrożonego)
- 1 mały brokuł, podzielony na różyczki
- 1 duża marchew, pokrojona w plasterki
- 6 większych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w pół-plasterki
- 4 plasterki sera feta o grubości 2cm, pokrojone w kostkę
- 300 ml śmietany 18%
- płaska łyżka mąki pszennej
- 3 jajka
- przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej, łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta cukru
Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Brokuł i marchew zblanszować w gotującej się wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru przez ok 2 minuty. Odcedzić.
Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć wszystkie warzywa oraz ser feta.
Sos: śmietanę połączyć z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką za pomocą trzepaczki, tak, aby nie było mącznych grudek. Zawartość tarty polać sosem.
Piec ok. 30 minut.