reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczęśliwe dzieciństwo maluszków - zabawki, piosenki, metody wychowawcze itp.

My nie mamy jeszcze stałego planu dnia - wiele zależy od tego, o której jest pierwsza pobudka rano (bywa jakoś między 4 a 7). Oczywiście przewijanie i karmienie, odbijanie, potem zwykle znów przewijanie i mała idzie poleżeć na brzuszku - trochę podźwiga sobie główkę, poobraca raz w jedną raz w drugą stronę, postęka sobie przy tym aż w końcu usypia i tak sobie smacznie na brzuszku chrapie. Następnie tak za 2,5-3,5h budzę na karmienie, przebieram w troszkę grubsze ubranko i zabieram do pokoju, gdzie akurat siedzę ja albo tatuś i tam sobie mała leży na pieluszce na kanapie i czuwa albo drzemie, różnie. Znowu za 2,5-3,5h budzę i karmię, przewijam itp.
Między 13 a 15 mamy spacerek, karmienie jakieś pół godzinki przed i po. Znowu następne karmienie za 2,5-3,5h i potem za jakiś czas kąpiel - staramy się jakoś między 19 a 20 ale to różnie wychodzi jeszcze, czasem później trochę. Po kąpieli znowu cycuś i wieczorne marudzenie, przysypianie na rękach/kolanach - tak do 23-24. Potem jeszcze raz cycuś i do łóżeczka spać.
Oczywiście czasem karmienie częściej jak mała nie doje i chce jeszcze za pół godziny czy godzinę to dostaje oczywiście. Karmienie też trochę trwa, około godzinki trzeba liczyć - wliczam w to jeszcze noszenie na rękach by się odbiło, bo niestety ulewa okropnie nasze dziecko i powietrza łyka dużo przy jedzeniu. A co do kupek i siusiu to losowo się zdarzają w ciągu całego dnia. Na szczęście nie ma ostatnio kupkowych kleksów kilka razy dziennie, tylko taka konkretniejsza kupka ze dwa razy w ciągu dnia - ostatnio zauważam tendencję, że po porannym karmieniu kupa się pojawia. Siusiu za to bardzo często i po każdym oczywiście ryk niemiłosierny i pampersa trzeba ekspresowo zmienić. Najgorzej jak tuż po karmieniu i trzymam, by nie ulało się a tu siusiu i trzeba położyć przewinąć, to oczywiście zawsze się z dziecka uleje jeszcze i nie wiadomo za co się łapać - czy buzię wycierać czy pieluchę zakładać. :p

Co do dziecięcych pomysłów, to ja podobno uwielbiałam w nocy wyłazić ze śpiworka (jak już umiałam siadać, jakoś nauczyłam się go rozpinać) mama się denerwowała, bo zimno w domu mieliśmy, ale widać mi tak pasowało. :p A innym razem rano jak się budziłam, to zwijałam materacyk z pościelą w rulon, z półki nad łóżeczkiem zrzucałam sobie zabawki i tak siedziałam na gołych deskach w łóżeczku grzecznie się bawiąc. Mam nadzieję, że córka nie odziedziczyła po mnie takiej pomysłowości. :p Chociaż pewnie i tak nieraz mnie zaskoczy czymś, bo wydaje mi się, że dziecka nie da się przewidzieć. :p

reklama
;-)
Bardzo podoba mi się ten otulacz, ale zastanawiam się jaki jest duży???
Mój Bartek ma już ok 65-70 cm długości, więc nie wiem czy opłaca mi się kupować coś takiego, czy po prostu nie będzie za krótkie???

ja kupiłam mały się mieści, jak znajdę markę to zmierzę

Czy ma ktoś wózek
? Proszę napiszcie jak się sprawdza i czy jesteście zadowolone. Moja siostra kupuje wózek i właśnie ten sobie upatrzyła.

Dziewczyny zainteresowałam się chustami do noszenia ale są strasznie drogie a ja nie wiem czy w ogóle sie sprawdzą( a raczej czy będę umiała ich uzywać).Zastanawiam się czy możnaby kupic po prostu kawał materiału i zrobić chustę z tego.Jaki skład ma taka kupna chusta?a może czyms sie różni od takiej kombinowanej?

Dziewczyny zainteresowałam się chustami do noszenia ale są strasznie drogie a ja nie wiem czy w ogóle sie sprawdzą( a raczej czy będę umiała ich uzywać).Zastanawiam się czy możnaby kupic po prostu kawał materiału i zrobić chustę z tego.Jaki skład ma taka kupna chusta?a może czyms sie różni od takiej kombinowanej?
Ja bym się bała sama sobie zrobić. Pamiętaj że w takiej chuście nosisz swoje dziecko. A jak będzie materiał kiepskiej jakości? Jak się zerwie? Gotowe chusty zwykle są dobrej jakości i masz przynajmniej pewność, że się nie zerwie.
Ja w klubie kangura kupiłam od pani, która miała chusty od pewnej pani z allegro. Przedmioty użytkownika - Aukcje internetowe Allegro
Nie są to co prawa markowe chusty jak lenny lamb, ale dziewczyny polecały i spokojnie na początek wystarczy. Do tego są niedrogie. Zwłaszcza, że w chuście elastycznej nosi się dziecko i tak do około pół roku. Potem i tak trzeba kupić tkaną (są mocniejsze i bardziej wytrzymałe)

O wiele lepiej nosi się małego w chuście niż na rękach. Mam cały czas wolne ręce i mały też jest zadowolony.

Kubiaczka ...orientuję sie nadal w temacie.Szacunek dla mam które potrafia cokolwiek zawiazać z chusty.Jak juz bede troszkę wiedziała to kupie chustę.Najchętniej wybrałabym się na jakieś nauki wiązania.
Czy nie wiecie czy jest cos takiego organizowane w Warszawie?

reklama
SercaDwa: na pewno jest - u nas na szkole rodzenia można było się dodatkowo zapisać na spotkanie z chustomani właśnie - 100zł kosztowało - nie poszłam, bo ja wtedy leżałam non stop, więc dodatkowe wyjścia sobie darowałam:)
Zgłoś się i zapytaj kiedy coś organizują: chustomania kiedy gdzie

Do góry