reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczęśliwe dzieciństwo maluszków - zabawki, piosenki, metody wychowawcze itp.

Sel, ten pomysl z rolowanym recznikiem jest sensowny. Lozeczko automatycznie zrobi sie mniejsze!
Moja tez nie chciala na poczatku spac w koszyku. Teraz w nocy spi, dopieo o 6-7 ja biore, ale w dzien woli przespac na rekach. A ze ja lubie jej ciepelko, nie narzekam. Zastanawiam sie nad ta chusta.

reklama
Dziewczyny u mnie dziś krucho z czasem (dzień prawie jak co dzień ostatnio) więc ja tylko króciutko- podczytałam Was a przepraszam odniosę się tylko do chust.
Coś Wam wkleję:
Jak nosić bezpiecznie swoje dziecko w chuście i tam na stronie też link do pdfa jak nie nosić i info o rodzajach chust.
Jak nosić bezpiecznie i zdrowo - chustowe BHP

Co może się jeszcze przydać, a już kiedyś wklejałam, ale fajnie to zebrać w jednym miejscu - więc:
instrukcja wiązania jednego z podstawowych - Instructions

wideo Moby Wrap Demonstration - Video Demonstrations

i jeszcze jedno ciekawe wideo: [ame="http://www.youtube.com/watch?v=Z1GizCtoxTI"]YouTube- Noszenie dzieci w chustach - dlaczego warto?[/ame]

A i mam pytanie Kaja do Ciebie konkretnie, no chyba, ze ktoś już nosił w chuście malca i sie wypowie - nosiłaś w tej pozycji z filmiku "hug hold" - uścisk? - mnie się ta pozycja widzi fajna, nóżki też malec ma szeroko rozstawione - na żabę- co chyba dobre dla bioderek?, ale w takiej papierowej instrukcji znalazłam że ta pozycja jest od 3 miesiąca- hmmmm?
na filmie mówią że dla noworodka też i niemowlaka tylko trzeba główkę przytrzymać... ktoś wie jak to naprawdę jest?
A nie umiem malca "na kołyskę" włożyć - tzn wkładam ale robi mnie się pozycja jak do C, która ponoć jest nieodpowiednia....
Kaja a próbowałaś pozycji "uścisk noworodka"? - bo u mnie "za chiny" mały nie chce podkurczyć nóg tak jak w pozycji embrionalnej- chyba mu ta pozycja nie pasuje... jakoś dziwnie ma te nogi więc włożyłam go w ten uścisk z filmu a nie uścisk noworodka....
Może napisz kochana jakie pozycje wypróbowałaś i jak masz link do instruktażu będę wdzięczna...

Aha zakupiłam sobie książkę o chustowaniu, może po przeczytaniu będę mądrzejsza...no ale muszę poczekać aż dotrze - wklejam link może się którejś przyda - empik.com - Noś Swoje Dziecko. Dlaczego, jak i w Czym? O Chustach i Nosidłach Miękkich - Magdalena Sendor- 14.99zł

A i jeszcze Wam napisze, że tak jak C nie chce odbić na ramieniu i rękach tak w pozycji uścisk w chuście "beka" jak stary :)

Aha i napiszę że też uwielbiam nosić mojego szkraba - ale w nocy śpi albo z nami, albo część nocy z nami, część w łóżeczku - pod materac ma podłożone książki by był kąt bo mały ulewał i jeszcze czasem mu się zdarza, a i kładę go na boczku ale uwaga przeczytałam że kładzenie na boczku nie jest dobre jak ze stawami biodrowymi coś jest nie tak, a wręcz może się przyczynić do jakichś nieprawidłowości i ortopedzi zabraniają... ale jak go nie kłaść skoro ulewa....

i jeszcze szybko napiszę, że C. za łóżeczkiem też nie przepada - w dzień woli wózek, teraz chustę, choć nie chcę stale w niej nosić ze wzg. bezpieczeństwa, by nie ograniczać ruchu - tak mi intuicja podpowiada.
Sel my kładliśmy małego do łóżeczka dopiero jak zasnął - po kąpieli raczej ładnie zasypia i na kilka godzin idzie do łóżeczka co by można było m. trochę ogarnąć....
A jak w nocy nie miałam siły nosić, a bardzo płakał często sprawdzał się wózek,ale my mamy głęboką wersję - tzn. jest też tam spacerówka i żeby nie był całkiem płasko lekko -minimalnie podnieśliśmy i na to włożyliśmy ten gondolowy twardy wkład...

Jeszcze coś Wam szybko napiszę- my z C. uwielbiamy muzykę, piosenki i pioseneczki - Misia i Margolcie, kołysanki Umer i Turnau-do spania, po kąpieli i hity dla dzieci-takie stare zebrane- śpiewamy i ziuizamy się w ich rytm...
wśród nich obowiązkowo Natalia Kukulska :)
http://www.empik.com/natalia-muzyka,213220,p
i hity o których wspomniałam - http://www.empik.com/the-best-kids-ever-muzyka,prod1040117,p
a poza tym ja ze wzgl. na "zboczenie" zawodowe mam mnóstwo piosenek dla dzieci - m.in Majkę itd....
No miało byc krótko, ale nie wyszło, Cypi pospał -dał napisać a teraz pozdrawiam i przepraszam za chaotyczność w poście i zmykam chwilowo....

Ostatnia edycja:
Klara mi się to wiązanie właśnie najbardziej podoba - tylko się uczę. Moj mąż włąśnie tak wczoraj nosił Tymka. Nie jestem jeszcze wprawiona bo właśnie o bioderka mi chodzi, żeby dobrze mały siedział w tej chuście.
Mam nadzieje, że kilka dni i będziemy wprawieni.

Klara mi się to wiązanie właśnie najbardziej podoba - tylko się uczę. Moj mąż włąśnie tak wczoraj nosił Tymka. Nie jestem jeszcze wprawiona bo właśnie o bioderka mi chodzi, żeby dobrze mały siedział w tej chuście.
Mam nadzieje, że kilka dni i będziemy wprawieni.
Kaja- to wiązanie- chodzi o to z filmiku instruktażowego z podtrzymaniem nóżek czy podoba Ci się uścisk noworodka z nóżkami w pozycji embrionalnej- bo nie zrozumiałam? :confused:

A tak w ogóle fajna się widzi rozumiem ta konkurencyjna - ta z alegro, z pentelki chusta? Bo jak dojdziemy do szlifu to chciałabym na zmianę jakąś bo ta już "odbeknieta" trochu... trza ją będzie co jakiś czas prać :)

patrysiu a moglabys mi wytlumaczyc jak krowie na rowie jaka gruba ksiazke pod materacyk wlozylas?
ja wymyslilam i podlozylam segregator ale nie wiem czy nie jest teraz za wysoko...

patrysiu a moglabys mi wytlumaczyc jak krowie na rowie jaka gruba ksiazke pod materacyk wlozylas?
ja wymyslilam i podlozylam segregator ale nie wiem czy nie jest teraz za wysoko...
ja zrobiłam taka uciętą piramidke czyli najpierw po dwie książki w rządku jednym a potem po jednej w drugim rządku:tak:i nie sa to za grube książki ale te 1.5 cm jedna ma tak na oko jak patrze na oko i potem na to wszystko połozyłam niuzywane prześcieradło(złózyłam je aby zakrywało te książki)aby tak nie było schodów tylko tak płasko na nich :tak:i to jest taka wysokość właśnie jak w łóżeczku szpitalnym:tak:

dzieki ja narazie mam segregator ale chyba go oproznie bo wydaje mi sie za wysoko, mala marudzi jesli chodzi o sprawe lozeczka ale nie popuszcze.W koncu sie nauczy ze tam trzeba spac.

Kaja- to wiązanie- chodzi o to z filmiku instruktażowego z podtrzymaniem nóżek czy podoba Ci się uścisk noworodka z nóżkami w pozycji embrionalnej- bo nie zrozumiałam? :confused:

A tak w ogóle fajna się widzi rozumiem ta konkurencyjna - ta z alegro, z pentelki chusta? Bo jak dojdziemy do szlifu to chciałabym na zmianę jakąś bo ta już "odbeknieta" trochu... trza ją będzie co jakiś czas prać :)

Podoba mi się to wiązanie z filmu instruktażowego. I chyba się napatrzyłam na tyle by spróbować znów tylko mały dziś mi tak śpi pięknie, że nie mam kiedy :tak::-D
Chusta pentelki wydaje się fajna, elastyczna i chyba na poczatek wystarczy, czytałam, że na pierwsz noszenia jest ok bo do iluś kilogramow spokojnie się sprawdza. Droższe, lepsze chusty są konieczne jak dziecko jest cięższe.

Przy okazji pentelki, kupiłam też u niej kocyk. Matko jaki kochany jest i cieplutki. Ja Tymka trzymam w kocyku zamiast w rożku, wcześniej miałam z H&M też fajny ale ten jest naprawdę superek i tylko 19zl - polecam!

dzieki ja narazie mam segregator ale chyba go oproznie bo wydaje mi sie za wysoko, mala marudzi jesli chodzi o sprawe lozeczka ale nie popuszcze.W koncu sie nauczy ze tam trzeba spac.

z tego co wiem to łożeczko pwoinno byc nachylone pod kątem 30 stopni. moje malnestwo spi narazie w wózeczku ale tez jest nachylony.

reklama
Agatka spi na płasko całkiem w łozeczku... starsza tez chyba do roczku tak spała. Ksiazki podkładałam jak mielismy katarek...

Do góry