Dziewczyny u mnie dziś krucho z czasem (dzień prawie jak co dzień ostatnio) więc ja tylko króciutko- podczytałam Was a przepraszam odniosę się tylko do chust.
Coś Wam wkleję:
Jak nosić bezpiecznie swoje dziecko w chuście i tam na stronie też link do pdfa jak nie nosić i info o rodzajach chust.
Jak nosić bezpiecznie i zdrowo - chustowe BHP
Co może się jeszcze przydać, a już kiedyś wklejałam, ale fajnie to zebrać w jednym miejscu - więc:
instrukcja wiązania jednego z podstawowych -
Instructions
wideo
Moby Wrap Demonstration - Video Demonstrations
i jeszcze jedno ciekawe wideo: [ame="http://www.youtube.com/watch?v=Z1GizCtoxTI"]YouTube- Noszenie dzieci w chustach - dlaczego warto?[/ame]
A i mam pytanie
Kaja do Ciebie konkretnie, no chyba, ze ktoś już nosił w chuście malca i sie wypowie - nosiłaś w tej pozycji z filmiku "hug hold" - uścisk? - mnie się ta pozycja widzi fajna, nóżki też malec ma szeroko rozstawione - na żabę- co chyba dobre dla bioderek?, ale w takiej papierowej instrukcji znalazłam że ta pozycja jest od 3 miesiąca- hmmmm?
na filmie mówią że dla noworodka też i niemowlaka tylko trzeba główkę przytrzymać... ktoś wie jak to naprawdę jest?
A nie umiem malca "na kołyskę" włożyć - tzn wkładam ale robi mnie się pozycja jak do C, która ponoć jest nieodpowiednia....
Kaja a próbowałaś pozycji "uścisk noworodka"? - bo u mnie "za chiny" mały nie chce podkurczyć nóg tak jak w pozycji embrionalnej- chyba mu ta pozycja nie pasuje... jakoś dziwnie ma te nogi więc włożyłam go w ten uścisk z filmu a nie uścisk noworodka....
Może napisz kochana jakie pozycje wypróbowałaś i jak masz link do instruktażu będę wdzięczna...
Aha zakupiłam sobie książkę o chustowaniu, może po przeczytaniu będę mądrzejsza...no ale muszę poczekać aż dotrze - wklejam link może się którejś przyda -
empik.com - Noś Swoje Dziecko. Dlaczego, jak i w Czym? O Chustach i Nosidłach Miękkich - Magdalena Sendor- 14.99zł
A i jeszcze Wam napisze, że tak jak C nie chce odbić na ramieniu i rękach tak w pozycji uścisk w chuście "beka" jak stary
Aha i napiszę że też uwielbiam nosić mojego szkraba - ale w nocy śpi albo z nami, albo część nocy z nami, część w łóżeczku - pod materac ma podłożone książki by był kąt bo mały ulewał i jeszcze czasem mu się zdarza, a i kładę go na boczku ale uwaga przeczytałam że kładzenie na boczku nie jest dobre jak ze stawami biodrowymi coś jest nie tak, a wręcz może się przyczynić do jakichś nieprawidłowości i ortopedzi zabraniają... ale jak go nie kłaść skoro ulewa....
i jeszcze szybko napiszę, że C. za łóżeczkiem też nie przepada - w dzień woli wózek, teraz chustę, choć nie chcę stale w niej nosić ze wzg. bezpieczeństwa, by nie ograniczać ruchu - tak mi intuicja podpowiada.
Sel my kładliśmy małego do łóżeczka dopiero jak zasnął - po kąpieli raczej ładnie zasypia i na kilka godzin idzie do łóżeczka co by można było m. trochę ogarnąć....
A jak w nocy nie miałam siły nosić, a bardzo płakał często sprawdzał się wózek,ale my mamy głęboką wersję - tzn. jest też tam spacerówka i żeby nie był całkiem płasko lekko -minimalnie podnieśliśmy i na to włożyliśmy ten gondolowy twardy wkład...
Jeszcze coś Wam szybko napiszę- my z C. uwielbiamy muzykę, piosenki i pioseneczki - Misia i Margolcie, kołysanki Umer i Turnau-do spania, po kąpieli i hity dla dzieci-takie stare zebrane- śpiewamy i ziuizamy się w ich rytm...
wśród nich obowiązkowo Natalia Kukulska
http://www.empik.com/natalia-muzyka,213220,p
i hity o których wspomniałam -
http://www.empik.com/the-best-kids-ever-muzyka,prod1040117,p
a poza tym ja ze wzgl. na "zboczenie" zawodowe mam mnóstwo piosenek dla dzieci - m.in Majkę itd....
No miało byc krótko, ale nie wyszło, Cypi pospał -dał napisać a teraz pozdrawiam i przepraszam za chaotyczność w poście i zmykam chwilowo....