reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepionki

Martus nie ejstes sama ja tez nie wiem przeciw czemu dostej Wikunia szczepionki.:zawstydzona/y:.mam wizyte umowiona to poprostu ide ale co i jak to nei pytam bo i tak bym nie skumala o czym ona mowi.Wiem tylko,ze te co ;owinna to dostaje bo tutaj tego przestrzegaja bardzo dokladnie zreszta jak wszedzie napewno...troszke wiecej wiem o tych pneumokokach bo czytalam i kumpela mi mowila....:-)

reklama
No i decyzja padla, zrobimy szczepienie na Penumokoki.
Na stronie pneumokoki.pl znalazlam odpowiedz na moje pytanie:

"Moja córka ma 5 miesięcy i chciałabym ja zaszczepić przeciwko pneumokokom. Od kiedy mogłabym ja zaszczepić oraz w jakich odstępach czasu od daty pierwszej szczepionki należy podawać następne oraz jaką szczepionkę Pan doktor zaleca i czy można szczepionkę łączyć z innymi szczepieniami jeśli termin szczepienia wypadnie tego samego dnia?"

Odp:
Ponieważ jest już pewne opóźnienie, proponuję schemat alternatywny, trzydawkowy w następujących terminach : pierwsza dawka w wieku 5/6 miesięcy, druga w 6-8 tygodni później, a trzecia po ukończeniu 12 miesięcy. Szczepionka zalecana to szczepionka skoniugowana (Prevenar), którą można łączyć z każdą inną szczepionką w polskim kalendarzu szczepień.

Jako, że w styczniu Kaja mialaby trzecia szczepionke 5w1 i wtedy skonczy 5 miesiacy od razu zaszczepimy ja na Pneumokoki Prevenarem.
Zaluje ze wczesniej o tym nie pomyslalam, nie ukrywam ze wiazalo sie to z pieniazkami, ale drugie becikowe jakie dostalismy stwierdzilam ze musi isc na szczepienie!
Jagusiu Wy macie jak widze 2 szczepionki, a czytalam ze w Polsce wg kalendarza szczepien dzieci ktore sa szczepione dopiero po ukonczeniu 1 roku biora 2 szczepionki, a maluszki 3-4. Może skład Waszych szczepionek jest troszke inny. Podobno duzo tych szczepionek wyszlo na rynek.

My przeciwko pneumokokom nie szczepimy.Pytałam sie w 2 ośrodkach zdrowia no i powiedzieli ze jeszcze nie było przypadku zachorowania na ta chorobe.U nas za to często panuje grypa jelitowa więc zaszczepiłam Nadie przeciwko rotawirusom Rotarixem.Spory wydatek bo 280zł ale wokół mnie z 4 domów odwieźli ostatnio ludzi do szpitala.A ponoć takie małe dziecko odwadnia sie dużo szybciej przy biegunce niż dorosły.
A tak normalnie szczepimy 5 w 1 Infarixem.

My też Infarix kupujemy.I przeciw wirusom Rota też zaszczepiliśmy-ale to tak z rozpędu...A o Pneumokoki zapytam 19 grudnia bo wtedy mamy trzecie szczepienie-zobaczę co pediatra powie bo może my jednak też się zaszczepimy...

Kociu i Kaju ta szczepionka przeciw rota wirusom to jest doustna tak? czytalam wlasnie i wyczytalam,ze jest to doustna szczepionka i trzeba ja podac w 2 dawkach w odstepstwie 4-8tygodni i powinna byc przyjeta przed ukonczeniem 24tyg zycia.
Dziewczyny te ktore sie orientuja mniej wiecej w tej szczepionce czy to oznacza,ze jak dziecko ukonczy 24tyg to juz nie szczepia?

WIKI,podobno najbardziej narażóne na ten szczep bakterii są dzieci w wieku od 6-ciu miesięcy do 3 lat więc pewnie i po 24 tygodniu mogą przyjąć szczepionkę...Ale jak już wcześniej pisałam-u nas ta szczepionka podobno nie jest zbyt potrzebna...Zalecana jest raczej w krajach 3-go świata i u dzieci z rodzin patologicznych,tj.niezadbanych...A my tak niechcący,z rozpędu ją daliśmy...

reklama
Do góry