Martus nie ejstes sama ja tez nie wiem przeciw czemu dostej Wikunia szczepionki..mam wizyte umowiona to poprostu ide ale co i jak to nei pytam bo i tak bym nie skumala o czym ona mowi.Wiem tylko,ze te co ;owinna to dostaje bo tutaj tego przestrzegaja bardzo dokladnie zreszta jak wszedzie napewno...troszke wiecej wiem o tych pneumokokach bo czytalam i kumpela mi mowila....:-)
reklama
reamonn
Mama Kaji (lipiec '06)
No i decyzja padla, zrobimy szczepienie na Penumokoki.
Na stronie pneumokoki.pl znalazlam odpowiedz na moje pytanie:
"Moja córka ma 5 miesięcy i chciałabym ja zaszczepić przeciwko pneumokokom. Od kiedy mogłabym ja zaszczepić oraz w jakich odstępach czasu od daty pierwszej szczepionki należy podawać następne oraz jaką szczepionkę Pan doktor zaleca i czy można szczepionkę łączyć z innymi szczepieniami jeśli termin szczepienia wypadnie tego samego dnia?"
Odp:
Ponieważ jest już pewne opóźnienie, proponuję schemat alternatywny, trzydawkowy w następujących terminach : pierwsza dawka w wieku 5/6 miesięcy, druga w 6-8 tygodni później, a trzecia po ukończeniu 12 miesięcy. Szczepionka zalecana to szczepionka skoniugowana (Prevenar), którą można łączyć z każdą inną szczepionką w polskim kalendarzu szczepień.
Jako, że w styczniu Kaja mialaby trzecia szczepionke 5w1 i wtedy skonczy 5 miesiacy od razu zaszczepimy ja na Pneumokoki Prevenarem.
Zaluje ze wczesniej o tym nie pomyslalam, nie ukrywam ze wiazalo sie to z pieniazkami, ale drugie becikowe jakie dostalismy stwierdzilam ze musi isc na szczepienie!
Jagusiu Wy macie jak widze 2 szczepionki, a czytalam ze w Polsce wg kalendarza szczepien dzieci ktore sa szczepione dopiero po ukonczeniu 1 roku biora 2 szczepionki, a maluszki 3-4. Może skład Waszych szczepionek jest troszke inny. Podobno duzo tych szczepionek wyszlo na rynek.
Na stronie pneumokoki.pl znalazlam odpowiedz na moje pytanie:
"Moja córka ma 5 miesięcy i chciałabym ja zaszczepić przeciwko pneumokokom. Od kiedy mogłabym ja zaszczepić oraz w jakich odstępach czasu od daty pierwszej szczepionki należy podawać następne oraz jaką szczepionkę Pan doktor zaleca i czy można szczepionkę łączyć z innymi szczepieniami jeśli termin szczepienia wypadnie tego samego dnia?"
Odp:
Ponieważ jest już pewne opóźnienie, proponuję schemat alternatywny, trzydawkowy w następujących terminach : pierwsza dawka w wieku 5/6 miesięcy, druga w 6-8 tygodni później, a trzecia po ukończeniu 12 miesięcy. Szczepionka zalecana to szczepionka skoniugowana (Prevenar), którą można łączyć z każdą inną szczepionką w polskim kalendarzu szczepień.
Jako, że w styczniu Kaja mialaby trzecia szczepionke 5w1 i wtedy skonczy 5 miesiacy od razu zaszczepimy ja na Pneumokoki Prevenarem.
Zaluje ze wczesniej o tym nie pomyslalam, nie ukrywam ze wiazalo sie to z pieniazkami, ale drugie becikowe jakie dostalismy stwierdzilam ze musi isc na szczepienie!
Jagusiu Wy macie jak widze 2 szczepionki, a czytalam ze w Polsce wg kalendarza szczepien dzieci ktore sa szczepione dopiero po ukonczeniu 1 roku biora 2 szczepionki, a maluszki 3-4. Może skład Waszych szczepionek jest troszke inny. Podobno duzo tych szczepionek wyszlo na rynek.
kaja25
Mama Nadii
My przeciwko pneumokokom nie szczepimy.Pytałam sie w 2 ośrodkach zdrowia no i powiedzieli ze jeszcze nie było przypadku zachorowania na ta chorobe.U nas za to często panuje grypa jelitowa więc zaszczepiłam Nadie przeciwko rotawirusom Rotarixem.Spory wydatek bo 280zł ale wokół mnie z 4 domów odwieźli ostatnio ludzi do szpitala.A ponoć takie małe dziecko odwadnia sie dużo szybciej przy biegunce niż dorosły.
A tak normalnie szczepimy 5 w 1 Infarixem.
A tak normalnie szczepimy 5 w 1 Infarixem.
My też Infarix kupujemy.I przeciw wirusom Rota też zaszczepiliśmy-ale to tak z rozpędu...A o Pneumokoki zapytam 19 grudnia bo wtedy mamy trzecie szczepienie-zobaczę co pediatra powie bo może my jednak też się zaszczepimy...
OlaPio
Lipcówka'06 mama Olisia
reamonn,dzięki za tą informację! Może też się zdecydujemy...
Kociu i Kaju ta szczepionka przeciw rota wirusom to jest doustna tak? czytalam wlasnie i wyczytalam,ze jest to doustna szczepionka i trzeba ja podac w 2 dawkach w odstepstwie 4-8tygodni i powinna byc przyjeta przed ukonczeniem 24tyg zycia.
Dziewczyny te ktore sie orientuja mniej wiecej w tej szczepionce czy to oznacza,ze jak dziecko ukonczy 24tyg to juz nie szczepia?
Dziewczyny te ktore sie orientuja mniej wiecej w tej szczepionce czy to oznacza,ze jak dziecko ukonczy 24tyg to juz nie szczepia?
WIKI,podobno najbardziej narażóne na ten szczep bakterii są dzieci w wieku od 6-ciu miesięcy do 3 lat więc pewnie i po 24 tygodniu mogą przyjąć szczepionkę...Ale jak już wcześniej pisałam-u nas ta szczepionka podobno nie jest zbyt potrzebna...Zalecana jest raczej w krajach 3-go świata i u dzieci z rodzin patologicznych,tj.niezadbanych...A my tak niechcący,z rozpędu ją daliśmy...
reklama
Podziel się: