reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

My z Mikołajkiem jesteśmy juz po dwóch szczepieniach skojarzonych, 5 w 1, te trzecie ostatnie mamy 3.01.07, potem dopiero po roku, dobrze, że mamy juz czasy "skojarzone" bo wogóle nie wyobrażam sobie, jakby mojego dziubelka-elemelka szczepili i w rączkę i w udko, i za każdym razem tyle razy, choć powiem Wam, że za każdym razem, nerw mam włączony na 5 biegu... :oo2: strasznie mi tak jakoś na serduchu, ale jak mus to mus. :-(

reklama
Kasiullka ja tez mam nerwa i na dokladke placze jak Wikunie szczepia,no ale to dla ich dobra wiec trzeba to przejsc:):-)
Norwegia nie jest w Unii wiec moze nie tylko stare karaje UE maja ta szczepionke..

Norwegia Wiki to nie kraj trzeciego świata, podejrzewam że tez mają takie szczepionki... Ja też płakałam za pierwszym razem teraz to jedynie denerwuje się tym kłuciem... szkoda, że u nas w Przychodni nie poinformowano Nas o skojarzonej szczepionce 6 w 1, zaoszczędziłabym mojemu Dziubelkowi dodatkowego kłucia przeciw WZW, a tak po tym trzecim skojarzonym, pójdziemy jeszcze raz za jakis czas na przypominajacy trzeci zastrzyk przeciw WZW bo tych musi być 3. A narazie mamy za sobą 2 zastrzyki przeciw żółtaczce, w szpitalu raz, przy pierwszym skojarzonym drugi raz, i teraz pod koniec stycznia trzeci.:baffled: :confused: :sick:

A ja sie mocno zastanawiam nad tymi Pneumokokami. :sick:
Rowniez biezemy 5w1, ale zaczynam sie bac i chyba becikowe pojdzie na Pneumokoki.
Nie orientujecie sie do kiedy powinnam wziac pierwsza szczepionke?

lekarz mi mowil, ze serie pierwszych 3 szczepionek w pierwszym roku zycia powinno sie zakonczyc do ukonczenia 6 miesiaca... Ale chyba nie trzeba

Pneumokokke szczepi sie dwa razy (u nas tez jest bezplatna, ale dopiero od miesiaca) i chyba nie koniecznie trzeba trzymac sie reguly "do szostego miesiaca", nic sie nie stanie jak trzecie szczepienie bedzie troche pozniej.
Ja sie nie zastanawialam, bo i tak szczepionka u nas darmowa, ale wydaje mi sie ze warto. Zwlasczcza ze u nas masa kleszczy (chyba najwiecej w Europie weslug danych statystycznych).

Moje dziecko wczoraj tak plakalo jak maz zdejmowal jej plasterki z nog (metoda "na szybko)...Jezu, obrazila sie na tate i dopiero wieczorem dala sie wziac na rece:) A przy samym szczepieniu tez bardzo plakala, a mnie wkurzyl fakt ze zapomnieli jej na te pneumokokke zaszczepic i musialam ja jeszcze raz rozbierac. Ale to chyba naprawde jest bolesne, bo szczepienie w miesien, a takie zastrzyki to nie pobieranie krwi (chyba, bo juz nie pamietam jak to bylo).

To prawda na Pneumokoka jest osobna szczepionka wiec Wiki miala dwa klocia,skojarzona i wlasnie ta na Pneumo....
Jagusiu pewnei,ze warto tym bardziej,ze jest bezplatna a dzidzia poplacze jak ja ukluja i zaraz przestanie i zapomni o bolu,a ochrone ma na cale zycie ..:-)

reklama
Rany, skad wy to wszystko wiecie. Ja o szczepieniach nie wiem nic, az mi wstyd:zawstydzona/y: Ide w wyznaczonym terminie i robie szczepienia ale na co to nie wiem:no: Teraz maly dostal tylko jedna szczepionke, ale w przyszlym tyg ma dostac jeszcze 3 to wezme informacje i w koncu sie bede mogla pochwalic jaka jestem madra;-) :-)

Do góry