reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

Zaszczepiłam się drugą dawką zaraz po rozpoczęciu drugiego trymestru po przyzwoleniu mojego prowadzącego. Dziś wszyscy obwiniają mnie, że przez to że się zaszczepiłam moje dziecko jest niedosłyszące. Jak tam Wasze dzieciątka ?

Moja córka jest zdrowa. Obie dawki w ciąży.

reklama
Zaszczepiłam się drugą dawką zaraz po rozpoczęciu drugiego trymestru po przyzwoleniu mojego prowadzącego. Dziś wszyscy obwiniają mnie, że przez to że się zaszczepiłam moje dziecko jest niedosłyszące. Jak tam Wasze dzieciątka ?
Trzecia dawka w 3 trymestrze. Córka zupełnie zdrowa 😉

Tak naprawdę szczepionki mogą mieć wpływ na rozwój neurologiczny. O ile ja byłam mega przeciwna, tak uważam że nie masz co się obwiniac, takie rzeczy się dzieją i nie jest to jakaś ogromna dysfunkcja.
Nie przejmuj się opiniami osób trzecich.

Coś w tym jest :) ja rodziłam styczeń 2021 i wtedy ciężarne i karmiące miały absolutnie się nie szczepić.
bo zawsze z ciężarnymi i karmiącymi wolą bardziej uważać, co jest jak najbardziej słuszne. Jak już przeprowadzili badania to zaczęli zalecać szczepienie, bo okazało się że jest bezpieczne. Ot, cała tajemnica.
Wiele leków ma na ulorkach ostrzeżenie, bo jest mało chętnych kobiet żeby je w ciąży testować, więc nie ma oficjalnych badań. I wtedy piszą, żeby nie stosować. Słusznie.
Ja 2 dawki w ciąży i dziecko słyszy.

Mój syn ma poltoroku, urodził się kiedy szczepionki weszły w życie, żeby zaobserwować uboczne skutki szczepionek, dziecko musi mieć ok 3 lata.
Więc czy były bezpieczne czy nie dopiero się dowiemy.
a podasz mi źródło wytycznych, że trzeba czekać 3 lata?

Tak naprawdę szczepionki mogą mieć wpływ na rozwój neurologiczny. O ile ja byłam mega przeciwna, tak uważam że nie masz co się obwiniac, takie rzeczy się dzieją i nie jest to jakaś ogromna dysfunkcja.
Nie przejmuj się opiniami osób trzecich.

Coś w tym jest :) ja rodziłam styczeń 2021 i wtedy ciężarne i karmiące miały absolutnie się nie szczepić.
pierwsze słyszę. Szczepiłam się w lutym 2021 karmiąc. Lekarz powiedział, że karmienie nie jest przeciwskazaniem.

A ilu ludzi zmarlo lub ma powikłania po szczepionce? Pamiętam jeszcze jak wchodziły szczepionki to było nawet zalecenie żeby nie brać szczepionki na 3 miesiące przed zajściem w ciążę, potem nagle zmienili ze wszystkich biorą jak leci. Akurat śledziłam trochę ten temat bo sama się zastanawiałam czy nie Wziąć ale od kiedy było zalecenie dla kobiet w ciąży, stwierdziłam że nie. Kobieta w ciąży nie może czasami nawet niektórych herbat pić, a tu zalecają preparat o którym nic nie wiedzą. I nie było badań na początku na kobietach ciężarnych, to wy wszystkie wzielyscie dopiero w nich udzial.
To co piszesz jest opinią czy faktem. Jeśli faktem - poproszę o badania

To co piszesz jest opinią czy faktem. Jeśli faktem - poproszę o badania
Oczywiście prosze bardzo, nie musialam.dlugo szukać, oficjalne stanowisko Oeggg z początku 2021 roku. Ja mieszkam w Niemczech I od początku opieram się na niemieckojęzycznych publikacjach, to jest znalezione na szybko i musiałabym poszukać dłużej, ponieważ oczywiście juz tych publikacji tak łatwo nie znajdziesz , gdyż od pewnego czasu jest nagonka na szczepionki dla każdego:)

W skrócie Oeggg nie poleca szczepionki w ciąży gdyż nie były one testowane na ciężarnych, nie są w stanie z tego względu wystawić pozytywnej albo jednoznacznej opinii o szkodliwości lub jej braku na ciężarnych. Co do planujących ciążę polecają żeby przyjąć 2 dawke max miesiąc przed staraniami. I chcesz mi powiedzieć że w rok czasu uwineli się z badaniami, wnioskami i analiza szkodliwości? To szybko, szkoda że na inne szczepionki potrzebują 8 lat. Jest nawet napisane ze były w styczniu 2021 niedopuszczone dla ciężarnych. Ale niestety, jak się człowiekowi samemu nie chce szukać to przez przypadek staje się szczurem doświadczalnym 😉

Załączniki

• Screenshot_20220718-194946_Office.jpg
    Screenshot_20220718-194946_Office.jpg
    884,4 KB · Wyświetleń: 43
  • Screenshot_20220718-194844_Office.jpg
    Screenshot_20220718-194844_Office.jpg
    853,4 KB · Wyświetleń: 39
Jeszcze może dla ogólnego przestawienia sytuacji, nie jestem antyszczepionkowcem, sama jestem na wszystko zaszczepiona i moje dziecko też będzie, jednak ja jestem z tych osób które zawsze musza doczytać, doinformować się. To nie jest tak że nie wierzę w korone, wiem że istnieje, sama ją przeszłam i wielu z mojej rodziny, znajomi. Miałam też duży respekt przed tą chorobą, jednak bardziej boję się szczepionki i tego jak zareaguje organizm. Dlatego śledziłam ten temat i niestety nie zostałam przekonana

reklama
Do tego wieku zazwyczaj pokazują się różnego rodzaju wady w rozwoju psychofizycznym.

Widzisz, msc wcześniej były inne zaleceniA
ale miesiąc wcześniej to chyba tylko służba medyczna mogła się szczepić. Ja i tak byłam w grupie, która szczepiła się w szybciej niż reszta.

Do góry