reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

Hmm. To ja już nie wiem. Według wypowiedzi tej pani profesor może.
Ale ja się kłócić nie będę, bo tej wiedzy aż tak nie zgłębiałam :)
Ta profesor ma takie wypowiedzi😔 Niestety to jest mega szkodliwe, że w środowisku medyków zdarzają się takie przypadki. Strasznie to mąci ludziom w głowach.

Były pojedyncze przypadki odwracalnej nadostrej encefalopatii, po 3 dniach sterydowej terapii ustąpiła całkowicie. Jednak to są ekstremalnie rzadkie sytuacje, prawdopodobnie u osób z nierozpoznanymi poważnymi problemami z układem immunologicznym.

reklama
Dzięki dziewczyny, chyba tak zrobię, zbadam przeciwciała. Ale sama nie wiem. Mąż bardzo to przeżywa. Naczytał się w internecie jak kobiety w ciąży źle przechodzą covid, nastraszył mnie. Słowa że jesteśmy nieodpowiedzialni, że pandemia to najgorszy czas na dziecko.. Powiem Wam że teraz ja przeżywam taki silny stres.. Nie śpię w nocy, żołądek mam ściśnięty i nie jestem w stanie jeść. I to nie są dolegliwości ciążowe. Mam starsze dziecko i chyba dlatego tak bardzo się boję. Chciałabym się jak najszybciej zaszczepić żeby móc powiedzieć że zrobiłam co się dało żeby zabezpieczyć siebie i rodzinę..
Ja szczepiłam się dwoma dawkami przed ciąża. Zalecenie od dwóch lekarek mam różne. 15tydz albo 30 tydzień. Obecnie 20 tydz. Miałam iść ale jestem przeziębiona. Planuję się zaszczepić w ciągu miesiaca

Ja będąc w ciąży jak i w trakcie karmienia nie szczepiłam sie, chociaż moja dr rodzinna namawiała. Potem jeszcze przeczytałam gdzieś jakieś statystyki o dużym prawdopodobieństwie poronienia, o tym że statystyki są prowadzone w nieodpowiedni sposób i poronienia dzielą przez liczbę wszystkich kobiet a nie ciężarnych itp... Ile w tym prawdy nie wiem, ale bardzo balam się o dziecko, kto poniósł by wtedy odpowiedzialność? Oczywiście decyzja należy do Ciebie i w żaden sposób nie chce Cie zniechęcać, mowie tylko jak było u mnie. Szczerze mówiąc, to do tej pory się nie zaszczepiłam, cos mnie powstrzymuje.

Ja będąc w ciąży jak i w trakcie karmienia nie szczepiłam sie, chociaż moja dr rodzinna namawiała. Potem jeszcze przeczytałam gdzieś jakieś statystyki o dużym prawdopodobieństwie poronienia, o tym że statystyki są prowadzone w nieodpowiedni sposób i poronienia dzielą przez liczbę wszystkich kobiet a nie ciężarnych itp... Ile w tym prawdy nie wiem, ale bardzo balam się o dziecko, kto poniósł by wtedy odpowiedzialność? Oczywiście decyzja należy do Ciebie i w żaden sposób nie chce Cie zniechęcać, mowie tylko jak było u mnie. Szczerze mówiąc, to do tej pory się nie zaszczepiłam, cos mnie powstrzymuje.
Możesz podać jakieś źródło?

@DropKick jest już ogrom badań i wszystkie mają te same wnioski. Szczepienie nie wpływa na ciążę, nie powoduje większego ryzyka poronienia, a zabezpiecza matkę i dziecko przed ciężkim przebiegiem, do którego ciężarne mają tendencje niestety. Żadne dotychczasowe badania nie wskazują nawet, żeby przeciwskazane było szczepienie w I trymestrze, ale tu jeszcze różnie kraje podchodzą, pewnie niektóre czekają na większą liczbę badań w tym zakresie i np w Polsce zaleca się poczekać do II trymestru :)

@DropKick jest już ogrom badań i wszystkie mają te same wnioski. Szczepienie nie wpływa na ciążę, nie powoduje większego ryzyka poronienia, a zabezpiecza matkę i dziecko przed ciężkim przebiegiem, do którego ciężarne mają tendencje niestety. Żadne dotychczasowe badania nie wskazują nawet, żeby przeciwskazane było szczepienie w I trymestrze, ale tu jeszcze różnie kraje podchodzą, pewnie niektóre czekają na większą liczbę badań w tym zakresie i np w Polsce zaleca się poczekać do II trymestru :)
A jednak jest odnotowany nop, gdzie na pepowinie powstał zator i doszło do przedwczesnego porodu. Więc jednak może wpłynąć

Dzięki za info, ja w tamtym czasie znalazłam inne informacje, ale nie wiem do końca na ile były rzetelne. Tak czy inaczej, nadal jestem osobą niezaszczepioną

reklama
A jednak jest odnotowany nop, gdzie na pepowinie powstał zator i doszło do przedwczesnego porodu. Więc jednak może wpłynąć
To nie tak działa. Badania porównują zawsze dwie grupy kobiet, z których w jednej podano szczepienie, w drugiej nie. Jeśli liczba zdarzeń nieporządanych typu zakrzepy, poronienia, zgony wewnątrzmaciczne w grupie szczepionej jest niższa lub równa liczbie takich zdarzeń w grupie nieszczepionej uważa się, że szczepienie nie ma wpływu na przebieg ciąży. Musiałabyś mieć drugą grupę kontrolną, w której szczepienia nie podano i porównać ile zatorów w pępowinie powstało w tej grupie.

Po paracetamolu część osób umrze, część poroni w ciągu np 3 dni od zażycia paracetamolu, ale paracetamol jest uznawany za lek względnie bezpieczny do przyjmowania w ciąży. Nie ma substancji, którą wprowadzamy do organizmu, który nigdy nikomu nie zaszkodzi niestety.

Do góry