reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia -pytania,obawy i niepokoje/reakcja dzieci na szczepienia

Ja powiem szczerze nie sprawdzałam jaką serią został mały zaszczepiony i chyba nie będę sprawdzać, zeby się nie denerwować. Po szczepionce żadnych objawów nie było, więc mam nadzieję, że szczepionka była OK. Synek bardzo ładnie na nią zareagował, nawet nie zapłakał przy jej wprowadzaniu, trzecią serię też mam zamiar zaszczepić Infanrixem.
A co do świnki, to kolega "dzięki" powikłaniom pochorobowym nie może mieć dzieci, więc tak źle, tak niedobrze, a nie chciałabym skazać synka na bezpłodność.

reklama
To skandal, na szcescie moja corka nie dostala tej szczepionki!!!Wspolczuje wszystkim rodzicom , ktorzy nie mieli szczescia a zwlaszcza tym u ktorych dzieci byly tego nastepstwa! !Pytanie co teraz? Czy ta szczepionka bedzie musiala byc powtorzona, czy bedzie platna?( bo zdaje sie , ze za nia placilysmy ok 110zl)Ktos odpowiedzialny za ta sytuacje powinien zaplacic za swoje bledy i poczuc sie w obowiazku poinformowac rodzicow dzieci , ktore byly zaszczepione co dalej...Przeciez kazda przychodnia ma dane tych rodzin! Trzeba cos z tym zrobic, inaczej rozejdzie sie po kosciach i ujdzie to firmie produkujacej plazem

cześć, jestem nowa na tym forum. Ale proszę o pomoc. Miałyśmy we wtorek iść z moją córcią na szczepienie ale w domku mam właśnie tą szczepionkę z wadliwej serii co muszę zrobić??
Czy w aptece wymienią mi na dobrą?
Czy któraś z Mam ma podobny problem. Prosze o podpowiedź co zrobić.
Dzięki.

betka17 ... dzięki za link !!! Wysłałam właśnie przed chwilą zgłoszenie zdarzenia niepożądanego ... zobaczymy, czy ktoś zareaguje ...

Przypominam , że chodzi o JEDNA SERIE a nie wszystkie szczepionki GSK Infarix
DTPa-IPV 0,5ml , fiolka z proszkiem HIB
o numerze serii A20CA334B

Kurcze moja Oliwka została zaszczepiona tym świństwem dwa razy. Pierwszy raz 05.07.07r. i wtedy na szczęście nic jej nie było pomimo tego, że to była ta wadliwa seria. Póżniej było szczepienie 16.08.07r. i po tym szczepieniu Niuńka gorączkowała i płakała - a ona w ogóle nie płacze :no:
Teraz mamy ostatnie szczepienie z tej serii 27.09.07r. i strasznie się boję i nie wiem co robić.
CHOLERKA TAKIE RZECZY NIE POWINNY MIEĆ MIEJSCA!!!!!!!

Aniu Lodz, nie wie - moim zdaniem powinni zaszczepic Twoje dziecko czyms innym oczywiscie bezplatnie, ktos tez powiniem zwrocic Ci pieniadze za wadliwa szczepionke! to przeciez nie kosztowalo 20zl! tylko problem w tym -kto?Idz do miejscas gdzie kupilas jesli to nie da efektu zglos sie do producenta- gdyby o mnie chodzilo jesli to by nie pomoglo to bym im akcje z Tvn Uwaga urzadzila wraz z rodzicami , ktorych dzieci sa poszkodowane powiedzmy szczerze.....Bo wlasciwie nie wiem i nie ma info na ten temat nigdzie; czy jesli podano zla szczepionke -wiadomo , ze nie dziala, wiec czy przepadlo i czym nalezy zaszczepic w zastepstwie i czy w ogole trzeba.....Jakos malo informacji- chyba chca zeby to samo ucichlo

reklama
Jeżeli ktoś ma szczepionkę z serii, którą wycofano, to powinien oczywiście dostać produkt z innej serii.

Wszystkie martwimy się o nasze dzieciaczki, i to bardzo, ale prawdą jest że każda mama czytająca ulotki zdaje sobie sprawę z tego, że po każdym szczepieniu (produktem nie-wadliwym) istnieje ryzyko reakcji poszczepiennych i to poważnych... :-(
Sama byłam kiedyś szczepiona szczepionkami przeciwalergicznymi, w których lista możliwych skutków ubocznych rozpoczynała się od hasła "obrzęk i zaczerwienienie wokół miejsca podania" a kończyła na "zgon" :szok::eek:

Nie wiem jaką serią Infanrixu moj syn był szczepiony (w książeczce mam tylko daty szczepień), i nie miał żadnych objawów niepożądanych, na szczęście.

Jestem bardzo ciekawa, co wykażą badania jakościowe tej serii szczepionki, której dotyczy wątek. Może się przecież okazać, że po prostu opakowania szczepionki, które znajdowały się w przychodni, w której odkryto nieprawidłowy wygląd (bo w piśmie znajdującym się na początku wątku mowa jest o zauważonych nieprawidłowościach w jednej przychodni) były przechowywane w niewłasciwych warunkach (np. pozostawały zbyt długo poza lodówką albo np. była przerwa w dostawie prądu, lub w aptece ktoś nie dopilnował itp.). Ja się pocieszam tym, że pielęgniarka w mojej przychodni, gdyby zauważyła nieprawidłowy wygląd szczepionki, na pewno by małego nią nie zaszczepiła, i mam nadzieję, że tak jest i u Was.
Naprawdę baaaaardzo mnie interesują wyniki badań. Z drugiej strony uważam to jednak za pocieszające (trochę paradoksalnie, bo wiadomo że martwią mnie wszelkie przypadki nieprawidłowości w prod. farmaceutycznych), że w sytuacji zauważenia nieprawidłowego wyglądu cała partia jest wycofywana z rynku. Producent na pewno ma odpowiednie próbki tej partii (regulują to ścisłe procedury) i mam nadzieję, że ich badania wykażą, że nie były nieprawidłowe i nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia dzieciaczków!!!!
Objawy zaobserwowane przez niektóre z mam po podaniu szczepionki mogły być niestety "możliwymi skutkami ubocznymi" nawet w przypadku podania nie wadliwej szczepionki..... Z drugiej strony choroby przed którymi chronimy w ten sposób dzieci mogą mieć baaardzo poważne skutki. I teraz bądź tu człowieku mądry i decyduj szczepić czy nie. Ja jak na razie szczepię przeciw róznym chorobom i jest ok.
W każdym razie na pewno wszelkie zdarzenia niepożądane trzeba zgłosić do producenta!

Do góry