agnieszka272
Aktywna w BB
Sandra87, szczepienia podane w kalendarzu szczepień są obowiązkowe. Żeby nie szczepić dziecka musisz mieć bardzo poważne powody np. neurologiczne ale o tym decyduje lekarz. Wiem również że na osoby które celowo unikają szczepień Sanepid może nałożyć karę nawet w wysokości 5 tys zł. Doktorka która stwierdza że lepiej nie szczepić to dla mnie jest konował a nie lekarz. Przecież w ubiegłym roku bodajże na Pomorzu była epidemia krztuśca. Nie odważyłabym się nie szczepić dziecka. Czy zdajesz sobie sprawę jakie mogą być konsekwencje takiej decyzji? Np. świnka jest dla chłopców bardzo niebezpieczna, grozi licznymi powikłaniami.
Ja mojego pierwszego synka szczepiłam szczepionkami refundowanymi i wszystko było ok. Nigdy nie miał nawet lekkiej gorączki czy opuchlizny. Z drugim dzieckiem w najbliższym czasie również wybieram się do szczepienia i też wybiorę szczepionki refundowane.
Ja mojego pierwszego synka szczepiłam szczepionkami refundowanymi i wszystko było ok. Nigdy nie miał nawet lekkiej gorączki czy opuchlizny. Z drugim dzieckiem w najbliższym czasie również wybieram się do szczepienia i też wybiorę szczepionki refundowane.