reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Szczepienia -pytania,obawy i niepokoje/reakcja dzieci na szczepienia

Ostatnio usłyszałam kilka opini na temat szczepień i bardzo zastanawiam się czy szczpieć swojego synka. Koleżanka obecnie ma już 7miesięcznego syna i jeszcze go nie zaszczepiła, bo jej lekarka odradziła , gdyz po co dziedku "ładować martwe wirusy, te choroby juz dawno wyginęły" i jej synek do tej pory nie zachorował Słyszałam również, że po szczepionce 6w1 i 3w1 dzieci często mają bezdech, autyzm lub adhd. Zaczynam powoli zastanawiać się co zrobić, bo termin szczepienia mamy na 22.01. Napiszcie proszę co o tym myślicie, jakie są wasze zdania.
Znalazłam info na temat szczpeień
Szczepić, nie szczepić ? - Forum 28dni

Czekam na wasze opinie na temat szczepionek skojarzonych, jak wasze dzieci po tych szczepieniach się zachowywaly, a moze macie podobny dylemat jak ja.?

reklama
Witam
Ja nie mialam zadnych watpliwosci co do szczepienia moich dzieci:tak:
Dziewczynki jednak ze zwzgledu na to ze zawsze byly malutkie i chudziutkie szczepilam szczepionkami acelularnymi(tak zreszta zalecila mi lekarka z Poradni Oceny Rozwoju jednak w moim wypadku nie byly one refundowane i za jedna dawke Infanrixu płaciłam 120 zł) i nie załuje:no:Nie było zadnych objawow po szczepieniu(przy czym profilaktycznie dawalam malym wieczorem przed spaniem 2,5 ml nurofenu).

Przyznam ze pierwszy raz spotkalam sie z czyms takim zeby lekarka odradzala szczepienia niemowlaka:crazy:

Sandra przepraszam ze pisze w taki sposob, ale nie wiem co za lekarke twoja kolezanka spotkala...tezec, krztusiec wyginal? zoltaczka wyginela? prosze cie...to gdzie ona zdobyla taka wiedze...jestem bardzo ciekawa. Bo na to sie szczepi przez kilka pierwszych szczepien. I na miejscu kolezanki przeszlabym sie jeszcze do innego pediatry jakbym cos takiego uslyszala...bo nie wydaje mi sie zeby kalendarz szczepien byl ulozony ot tak sobie, zeby sluzba zdrowia miala co robic. U niemowlakow to chwila moment zeby cos podlapac i zeby szybko to sie rozwinelo..wiec nigdy przenigdy nie przyszlo mi do glowy zeby w ogole nie szczepic...ale tez nie szczepie na wszystko co popadnie (np ospa). Tez kupuje szczepionki skojarzone zeby corcia raz byla ukluta. Po niej spi zazwyczaj dluuugo i to wszystko.

i jeszcze chcialam sie zapytac gdzie uslyszalas ze po szczepionkach skojarzonych dzieci CZESTO maja autyzm, adhd? bo wydaje mi sie to dosyc nieracjonalne...bo jesli faktycznie czesto by tak bylo to przeciez lekarze nie zalecaliby takich szczepien dzieciom prawda? dla mnie osobiscie takie stweirdzenie jest czysta glupota i niczym wiecej... chocby z racji tego ze adhd dopiero mozna wykryc jak dziecko ma juz troche latek wiec skad to powiazanie? ze to od szczepienia z czasow niemowlecych? bez komentarza...

Witam
Ja nie mialam zadnych watpliwosci co do szczepienia moich dzieci:tak:
Dziewczynki jednak ze zwzgledu na to ze zawsze byly malutkie i chudziutkie szczepilam szczepionkami acelularnymi(tak zreszta zalecila mi lekarka z Poradni Oceny Rozwoju jednak w moim wypadku nie byly one refundowane i za jedna dawke Infanrixu płaciłam 120 zł) i nie załuje:no:Nie było zadnych objawow po szczepieniu(przy czym profilaktycznie dawalam malym wieczorem przed spaniem 2,5 ml nurofenu).

Przyznam ze pierwszy raz spotkalam sie z czyms takim zeby lekarka odradzala szczepienia niemowlaka:crazy:
Podzielam Twoje zdanie.
Poza tym nie wyobrażam sobie, żeby moja pani pediatra odradziła szczepienia. Zresztą, na jakiej podstawie?

Też uważam, że jesli szczepinia są zalecane to powinno sie je zrobić. Czytałam rózne fora odnosnie tych szczepien i powikłań w wieku póżniejszym. Waham się tylko nad szczepionką 6w1, ale wolałabym, żeby mój synek nie cierpiał tyle razy. Może rzeczywiście doradzę jej, żeby poszła na kosnultację z innym pediatra. Powiem szczerze, ze ona mnie troszke przerazila jak opowiedziala mi o tych powiklaniach itp. itd. i jeszcze podala linki do stronek np. wypowiedz lekarza: Szczepienia i powiklania poszczepienne - u niemowlat i malych dzieci >

No cóż, pogratulować "mądrości" tej pani doktor :dry:
My szczepiliśmy Oliwkę szczepionkami skojarzonymi 6w1 :tak: i nic jej nie było i nic jej nie jest :no: Raz tylko musieliśmy dać Nurofen, bo miała lekką temperaturę, ale poza tym żadnych dolegliwości :no:

No cóż, pogratulować "mądrości" tej pani doktor :dry:
My szczepiliśmy Oliwkę szczepionkami skojarzonymi 6w1 :tak: i nic jej nie było i nic jej nie jest :no: Raz tylko musieliśmy dać Nurofen, bo miała lekką temperaturę, ale poza tym żadnych dolegliwości :no:

5 tysiecy dzieci moze nie zareagowac na szczepienia, a to wlasnie 5001 moze spotkac KOSZMAR. Wasze wypowiedzi krytyczne nie opieraja sie na konkretnych danych. Ja mialam podobne watpliwosci i bliska bylam decyzji zeby nie szczepic, dltego ze szczepionki to STATYSTYKA, ktora nie uwzglednia paru tych przypadkow w ktorych wystepuja straszne powiklania. z punktu widzenia populacji sa wskazane bo rozwiazuja problem epidemii, ale niestety wystaepuja powiklania jak wstrzas analikatyczny itd. Co do szczepionek 6 w 1 (pewnie dostepny Infanrix) to raczej nie grozi autyzmem - to szczepionka MMR (odra, swinka rozyczka) sa podejrzane ze wzgledu na timerosal (utrwalacz ktory zawiera w sobie 50% rteci czyli bardzo szkodliwego metalu). JA niestety znam przypdaek chlopca ktory po szczepieniu zapadl na autyzm, bo nie kazdy organizm te rtec dobrze zniesie-zdarza sie to rzadko, ale wlasnie sie zdarza. JAk bylam w przychodni pytac o te szczepinia to pielegniarka ani lekarka (kliniczna!) nie wiedzialy co to timerosal - porazka. I argumetowaly ze pracuja iles lat z dziecmi i nie spotkamy sie zeby dziecko mialo autyzm po szczepionce. BZDURA-czy taka pielegniarka mogla zaszczepic 500 tys dzieci?I czy potem ktos wraca z reklamacja?Ponoc co 500-tysieczne dziecko zapada na te chorobe. ALe nikt tego nie udownil, ani nie obalil ze to na skutek szczepionki-Rzadow Panstw nie stac na takie badania, a inne, ktore sa, sa finansowane przez Koncerny farmaceutyczne-i nie wierze ze sa obiektywne, bo to sa niezwykle ogromne zyski ze sprzedazy tych szczepionek. A szczepionke wymyslil zdaje sie Pasteur w XIX wieku!!!NA potweirdzenie swoich slow ja proponuje lekture: AUTYZM i to: http://szczepienia.blogspot.com/2008_03_01_archive.html-tlyko trzeba sie przebic przez jezyk...Latwiej jest zaakceptowac to co "mowia wszyscy". Ja przed sczepieniami spedzila kilka nocy zeby czegos sie dowiedziec i uwazam ze takie bagatelizownaie i twierdzenie ze sczepionki sa "spoko" to ignorancja.

Sandra, ja ostatecznie nie odwazylam sie "nie szczepic" i moja Mala przeszla szczepienia obowiazkowe (DTP, Hib i Polio, zoltaczka i gruzlica) dobrze (choc jak moze doczytasz, skutki mog sie ujawnic po latach, tego nikt nie wie). I wiecej jej nie szczepie az nie urosnie, czli zadne rotawirusy, swinki itd.
Trzymam kciuki

Sandra, ja ostatecznie nie odwazylam sie "nie szczepic" i moja Mala przeszla szczepienia obowiazkowe (DTP, Hib i Polio, zoltaczka i gruzlica) dobrze (choc jak moze doczytasz, skutki mog sie ujawnic po latach, tego nikt nie wie). I wiecej jej nie szczepie az nie urosnie, czli zadne rotawirusy, swinki itd.
Trzymam kciuki

A jak po nich reagowała? I ile razy chodziłas na szczepienia? Podałaś tylko jedna dawkę, czy wszystkie z kalendarza szczepień?

Jak juz zaczelam to kontynuowalam...1 dawka jest chyba bez sensu, bo meczysz dziecko a wcale go nie uodparnia (zrestza wszystkie tez wcale nie musza uodparniac, u nas w rodzinie byla dziewczyna szczepiona na gruzlice, a potem na nia zachorowala...)
Wiec bylo tak: w szpitalu gruzlica i pierwsza zoltaczka, wiadomo. Potem 6 w 1 Infanrix, potem chcialam kombiowac, bo jak sie zdecydujesz na skojarzone to zauwazysz ze Polio podasz 3 razy, a wystarczy z medycznego punktu widzenia podac 2 razy (to wyniaka z kalendarza szczepien,a le kogo to obchodzi)-niestety koncerny nie wymyslily szczepionek skojarzonych bez polio. A kwestia jest tez zeby te szczepienia jak juz sie je robi robic w miare mozliwoscio tym samym prepearatem, czyli jak robisz infanrix o infanrix dalej. Zreszta u nas w aptekach i hurtowniach jest tylko ta szczepionka, inych nie ma!Dziwne co?Juz tu widac jaka to walka na rynku...Glaxo to monopilista. Ja nie chcialam jejk faszerowac tym polio, bo i po co, ale nie dalio sie inaczj. Wiec potem 5 w 1 i na koncu mialam zrobic 5 w 1 i osobno, po miesiacu zoltaczke....Ale nam nie wyszlo, bo mialysmy zly posiew moczu i trzeba bylo szczepienie przesunac, i potem juz przyszedl czas na te zoltaczke wiec w efekcie stanelo na 6 w 1. Gdybym miala to wszystko powtarzac to jednak zdecydowalambym sie na osobne wklucia-to jest oczywiscie stres, ale bez przesady. Przy nstepnym szczepimy BEZPLATNIE i scisle wg kalendarza.
Swoja droga to panstwo narzuca nam szczepienia, po czym musisz kloc dziecko wiele razy, a jak nie chcesz kluc to plac. SUPOER-profilaktyka a ktora place podatki a potem musze jeszcze wykladac mnostwo pieniedzy na szczepienia skojarzone, ech...
Mala wszystkie rpzeszla bez goraczki nawet..no moz epo 1 infanfixie byla bardziej spiaca....
PS. sorry ze niesklanie ale prasuje...:)

Ostatnia edycja:
reklama
Ja szczepiłam 6w1 do tego pneumokoki i rotawirus , na rota ja byłam chora i mąż złapał , mały nie więc dla mnie dobrze wydana kasa , nie mieliśmy zadnych problemów po szczepieniu.

Do góry