reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia -pytania,obawy i niepokoje/reakcja dzieci na szczepienia

Tak, za szczepionkę trzeba zapłacić z własnej kieszeni. Ok 300zł za jedną, zależy od apteki. Nie wiem, jak to jest po 6 miesiącu życia, ale moja Hania była szczepiona już 3 razy, pierwszą dawkę miała po 6 tygodniach od urodzenia i później kolejne co 6 tygodni. 4 dawka przypominająca jest po roku od ostatniej. Wiem, że starsze dzieci, w wieku przedszkolnem, szczepi się chyba tylko raz. Nie wiem, jak to jest z półroczniakiem, musiałabyś zapytać pediatry.

reklama
ania_zywa ty przypadkiem nie muwisz o szczepionce na rotawirusy??
a jesli chodzi o pneumokoki to możesz zaszczepić kiedy chcesz tylko że do 1 roku są 3 dawki po 1 roku 2 dawki a jak dziecko kończy 2 latka to jest tylko jedna dawka

pierwsza dawka powinna byc podana jak dziecko skonczy 6 tygodni slyszalam ze jest jedna dawka tylko jak dziecko ma 2 latka ja nie szczepilam doktor mi odradzil

ania_zywa ty przypadkiem nie muwisz o szczepionce na rotawirusy??

Nie, wiem na co szczepię moje dziecko:-p:-D. Na pneumokoki 3 dawki w pierwszym roku życia a 4 przypominająca po roku od ostatniej. Szczepionka nazywa się prevenar.
Masz rację, że po pierwszym roku 2 dawki a później już jedna. Wiedziałam, ale nie pamiętałam dokładnie.

Pytam dlatego ze ja z takimi odstępami szczepiłam swoją córeczke na rotawirusy i stąd moje pytanie;-)

Na rotawirusy szczepi się raz na pół roku (jedna dawka 300 zł). A na pneumokoki tak jak pisały dziewczyny wyżej (jedna dawka ok 70-150 zł za dawkę zależy od apteki). U nas niemowlaczki mają szczepienia za darmo;-) - prezydent miasta kupił :tak: Więc i my się załapiemy na tą szczepionkę :tak:

Niestety ale wiem jak się szczepi na rotawirusy bo dzieki bogu zaszczepiłąm swoją corkę i szczepi się nią że pierwsza dawka do 2 miesięcy i później nastepne dwie dawki w odstępie 6 tygodni a ostatnia uodparniająca około 2 latek

Niestety ale wiem jak się szczepi na rotawirusy bo dzieki bogu zaszczepiłąm swoją corkę i szczepi się nią że pierwsza dawka do 2 miesięcy i później nastepne dwie dawki w odstępie 6 tygodni a ostatnia uodparniająca około 2 latek

Czyli tak samo jak na pneumokoki:-p.
Shiraaine, fajnie macie, że prezydent wykupił szczepionki:tak:. Dla mnie koszt 4 dawek to 1200zł:szok:.

reklama
dzięki dziewczyny za wiadomości,:-)
ale mam pytanko co to są te Rotawirusy? :szok: nic mi o tym nie mówiła p. pediatra:crazy:
czy też jest na to płatna szczepionka czy nie?

na pneumokoki szczepi się maleństwo jak najwcześniej?
czy można to sobie odłożyć? nie mam zbytnio teraz kasy:-(
mój mały 28 maja będzie miał szczepienie na WZW i od tej szczeponki za 6 tyg. mogę już szczepić na pneumokoki, ale może poczekać ?

MAM DYLEMAT dziewczyny pomóżcie -nie wiem co robić?

Do góry