reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia na COVID a ciąża !

Zawsze śmieszy mnie jak ktoś zarzuca ateiście, że nie potrafi udowodnić, że bóg nie istnieje.
Szczepionki przeciwko Covid nie są pierwszymi szczepionkami w historii medycyny. Zbytni sceptycyzm nie jest uzasadniony. To tak powstają nowe modele samolotów, nowe rozwiązania architektoniczne, nowe technologie. Ulepszana jest metoda zapłodnienia pozaustrojowego, ale nie negujemy każdej nowej procedury w tym zakresie. Zmieniają się modele samochodów i o dziwo większość woli jeździć najnowszym modelem Golfa (mimo że ledwo wpuszczony na rynek) niż super sprawdzonym Golfem dwójką, który na rynku jest od dziesięcioleci i wypróbowało go parę pokoleń.
Ja raczej należę do tych co wolą Golfa 2. Sceptycyzm jak najbardziej jest uzasadniony. Ludzie mają prawo się wahać. Szczepionki mrna nie były wcześniej w ogóle testowane na ludziach. No więc chyba jest tutaj miejsce na wątpliwości.

reklama
Ja raczej należę do tych co wolą Golfa 2. Sceptycyzm jak najbardziej jest uzasadniony. Ludzie mają prawo się wahać. Szczepionki mrna nie były wcześniej w ogóle testowane na ludziach. No więc chyba jest tutaj miejsce na wątpliwości.

Ja uważam, że nikt nie powinien być atakowany za swoje poglądy 🤷‍♀️ i przekonywany na siłę. Bo jak wiadomo im bardziej chcesz przekonać o swojej racji - nawet jeśli faktycznie masz rację - tym bardziej ma to skutek odwrotny.

Tak jak pisałam wcześniej. Dla mnie najważniejsza w tej chwili jest obserwacja tego co się dzieje i danych.

No i tutaj możesz się zdziwić, bo już dawno szczepionki mrna są testowane na ludziach - były testowane jako szczepienia na nowotwory złośliwe, choroby genetyczne i inne wirusy. Jak znajdę artykuł, to Ci podrzucę.
Jeśli się nie mylę - to mniej więcej w 2005 roku odkryto, że zmiana fragmentu mRNA powoduje, że układ immunologiczny człowieka go toleruje (przy czym nie wpływa to na samo działanie mRNA). A pierwsze wstrzyknięcie mRNA miało miejsce w 2009 lub 2010 roku.

Miałabym pytanie, czy w Polsce oferuje się szczepionkę covidowa osobom, które już covid przeszły czy nie?

@DarkAsterR Tak - podaje się szczepionkę osobom, co covid przeszły. Nie wiem jakie obecnie są wytyczne - albo jest to miesiąc albo 3 od pozytywnego testu.

edit. Doczytałam - 30 dni po otrzymaniu dodatniego testu, wcześniej było 90 dni.

Po to, że po przechorowaniu organizm nie ma już przeciwciał nawet już po 3 miesiącach od przechorowania.

Tak naprawdę chodzi o odpowiedź organizmu. Jeśli wytworzy się odpowiednio dużo przeciwciał, to pozostawia trwałą pamięć o infekcji. Po przechorowaniu poziom przeciwciał wynosi średnio ok 60, a po szczepieniu 2500.

reklama
A co z ludźmi, którzy pomimo szczepienia nie wytworzą przeciwciał? Są takie przypadki. Nie każdy reaguje na szczepionkę tak samo.
Z tego co sie orientuje nie ma zakrojonego na szeroka skale programu badania poziomu przeciwciał.
Producent AstryZ twierdzi, ze szczepionka daje 60% skuteczności. Nie wdawajmy się w odmiany bo tutaj to już pewnie wolna amerykanka ale 60%..?
Myslisz, ze ta szczepionka pojdzie ta sama droga co szczepionka na grypę? Co rok będzie potrzebne szczepienie bo będą wyłazić różne odmiany?

Do góry