reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

szczepienia i badania kontrolne

dziewczyny mój maluch na początku też lubiał prawą stronę, ale w kojcu ustawialiśmy sie po lewej na tapczanie jak kłade to też gadałam z lewej i zabawki też układałam i teraz sam sie kładzie na obu bez większej różnicy - więc może waszym pociechom też to przejdzie

reklama
my dzis mielismy szczepienie 6 w 1 (195zl u nas) Malutka nie zdazyla zaplakac :-) zaczela sie krzywic i juz prawie prawie ryk... wiec ja hop do cycka i po sprawie :-) nawet nie zdazyla... ale bolalo ja na bank :-(
Spi mi po tej szczepionce ciagle.... Otworzy oczy (szczepienie na 12.00 bylo) naje sie i dalej kima... i jak nigdy na sen nocny juz poszla o 19.00 :eek: masakra nigdy tak szybko nie zasypiala mi na dobranoc... Po 21.00 -22.00 przewaznie a tu prosze...

Larvuniu, mój Edgarek przespał prawie cały dzień po szczepionce ;-)

Co do tego, że dzieciaki mają swoją ulubioną stronę do układania, to u nas, oczywiście, też tak jest. Co kilka dni przekładamy małego w łóżeczku, żeby stymulować równo obie strony. Woli lewą, ale widać poprawę.

Mój Mateusz też oparł się na prawą stronę. Jak leżał w łóżeczku normalnie wzdłuż to tylko głowę obracał w prawo i nie chciałam go układać na lewy bok bo wtedy widziałabym tylko jego plecy a ja mam manię obserwowania młodego :sorry: Dziś położyłam go w poprzek łóżka i pod główkę ułożyłam pieluszkę a na wysokości jego wzroku zabawki i karuzelkę. Zobaczymy jakie będą efekty bo on straszny uparciuch jest:-) Neurolog mi mówiła, że nie zna dziecka, które nie preferowało by jednej strony więc trzeba tylko pilnować i dbać żeby układał główkę również na lewą stronę.

Mam do Was pytanie dziewczęta, kiedy Wasze maleństwa zaczęły dłużej przesypiać noce?? Nasz łobuz budzi się co 2,5-3 godziny a raz spał 5 ale to jakiś cud.

My po szczepieniacz, Mały przy zastrzykach darł sie jak na zdrowego bobasa przystało :-) ale szybko dal sie uspokoić i odrazu zasnoł. Ok. 18 troche marudzil ale jak narazie oki.
A co do szyjki to jestem juz wogóle glupia bo pediatra powiedziała, ze jej to niewyglada na krecz szyji i by tylko na boku go układać. A o tej metodzie rehabilitacji tez lepszego zdania nie ma, bo podobno dzieci to zle znosza i potem sa niespokojne i nawet agresywne, ale przyznaje ze jest skuteczna.
Sama nie wiem co mam robic :-(

mgordon moją 12-letnią córkę rehabilitowałam metodą Voyty od 2 m-ca życia. Metoda rzeczywiście skuteczna, ale tak jak piszesz ze skutkami ubocznymi. Na początku przy ćwiczeniach darła się w niebogłosy. Rozwijała się dużo szybciej, m.in. zaczęła chodzić, jak miała 10 m-cy. Ale teraz jako panienka ma lęk przed kontaktami z ludźmi, w grupie boi się wybić, jest skryta i zamknięta w sobie. O agresywności nie słyszałam, ale chodzi od 6-ego roku na judo, może dlatego jest ok.
Teraz z Nelą też chodzę do rehabilitantki, ale od razu postanowiłyśmy, że nie będziemy stosować Voyty.

moja nie miała żadnej różnicy w zachowaniu po szczepieniu.
a co do ustawiania głowy na jedną stronę,to dobre jest np.jak nosicie do odbicia,to róbcie to na drugą stronę i głowę układajcie im do waszej głowy,znaczy w kierunku odwrotnym niż trzymają do tej pory ,powinny się odzwyczaić.

Pytanie do dziewczyn, które robiły powtórne badanie bioderek. Robiłyście je u tego samego lekarza i na tym samym sprzęcie? Nam lekarz zlecił powtórne po 6-8 tygodniach. Fakt trochę przegapiłam, żeby się od razu zarejestrować. Są terminy w innej przychodni, ale babka w rejestracji mi powiedziała, że powtórne badanie powinno się robić na tym samym sprzęcie. A termin w tej przychodni jest dopiero na 12 października. Oczywiście zaklepałam, choć to późno, ale najwyżej odwołam. Co radzicie?

reklama
blusia moja Hania miała robione usg bioderek na nfz w 2 tyg życia i wyszło że jest wszytsko ok, ale cała wizyta trwała chyba 2 minuty, wiec mieliśmy mieszane uczucia. Pare dni temu tj. 9 tydzień, byliśmy prywatnie na usg i całe szczęście wszystko ok, wizyta trwała 5 minut :wściekła/y: (150zł :szok: ). Kontrolnie z nfz idziemy w to samo miejsce w 15tyg.

Do góry