reklama
cześć,
mój synek chodzi do żłobka i zasczepiłam go na HiB i pneumokoki. Szczepionki na meningokoki nam odradzono. Jedna pediatra mówiła, że to już za dużo i skoro synek nie choruje zbyt często to można sobie odpuścić. A druga mówiła, że ta szczepionka jest na inne szczepy niż te, które obecnie występują w Polsce.
mój synek chodzi do żłobka i zasczepiłam go na HiB i pneumokoki. Szczepionki na meningokoki nam odradzono. Jedna pediatra mówiła, że to już za dużo i skoro synek nie choruje zbyt często to można sobie odpuścić. A druga mówiła, że ta szczepionka jest na inne szczepy niż te, które obecnie występują w Polsce.
MADZIA
mama majuni i groszka
witam . niestety nie pomoge . ale proponuje zadzwonic do przychodni bądz lekarza gdzie wykonują szczepienia oni powinnni wiedziec.Cześć!Jak możecie to powiedzcie jaki kolor i konsystencje miała szczepionka NeisVac C? Błagam bo mam ją ale nie wiem czy jest dobra...
pozdrawiam
A ja na HIB szczepiłam jeszcze przed ich rokiem życia w 3 dawkach. Na pneumokoki chcę zaszczepić jak tylko skończy się okres wylęgania infekcji, bo Kacperek bardzo mi je znosi z przedszkola. Zaszczepię jego i Olcię też, bo w końcu ona łapie od niego.
iwonka2006
Szczesliwa mamusia!
Witam! Taki9 sam watek chcialam zalozyc ale fajnie ze juz jest.Otoz ja bede szczepic jedna i druga szczepionka.Mialam czekac tez jak skonczy dziecko drugi rok ale nie czekam bo mimo tego ze nie chodzi do zlobka to z dziecmi innymi bedzie teraz wiekszy kontakt na placu zabaw czy w innych miejscach.Tak tez doradzila mi znajoma pediatra.
iwonka2006
Szczesliwa mamusia!
Jeszcze mi dwie rozne pediatry zalecily za szczepienie dziecka na ospe(bo podobno teraz dzieci gorzej ja przechodza niz my za swoich czasow) no i na WZW typu A ! Tez sa powiklania choroby tej grozne a szybciej mozna sie na bawic tego niz sepsy czy zapalenia opon.
J@god@
IV-V 2005, X 2009
a ja wiem ze ze szczepionkami nie mozna tez przesadzac zeby nie obciazyc zbytnio organizmu dziecka
nam pediatra powiedziala ze wzw a jak bedzie szedl do przedszkola to warto
a na ospe to jak nie zachoruje do 10 roku zycia, bo to dorosli przechodza trudniej niz dzieci, cos o tym wiem bo zachorowalam jako 22 latka
nam pediatra powiedziala ze wzw a jak bedzie szedl do przedszkola to warto
a na ospe to jak nie zachoruje do 10 roku zycia, bo to dorosli przechodza trudniej niz dzieci, cos o tym wiem bo zachorowalam jako 22 latka
Wiki_28
styczeń '02 lipiec '05
Ja postanowiłam zaszczepić dzieci na pneumokoki i się zastanawiam nad szczepionką, może Wy się orientujecie w tych szczepionkach
Córka ma skończone 5 lat więc będzie szczepiona Pneumo 23
A synka będę szczepić jak skończy 2 lata i mam do wyboru dwie szczepionki Pneumo 23 (ok 50 zł) i Prevenar ( ok 300 zł)
Różnica w cenie jest ogromna, więc warto się zastanowić
Córka ma skończone 5 lat więc będzie szczepiona Pneumo 23
A synka będę szczepić jak skończy 2 lata i mam do wyboru dwie szczepionki Pneumo 23 (ok 50 zł) i Prevenar ( ok 300 zł)
Różnica w cenie jest ogromna, więc warto się zastanowić
reklama
Wiki_28
styczeń '02 lipiec '05
Co do ospy to ja córkę szczepiłam i pewnie dzięki temu nie chorowała, bo wirus był w przedszkolu
No i mam zamiar szczepić synka
No i mam zamiar szczepić synka