reklama
A mi brzuszek opadać zaczął w środę a mam jeszcze ponad miesiąc do terminu. No ale nie czaruje się że urodzę przed terminem bo w pierwszej ciąży opadł mi 4 tygodnie przed terminem a małą i tak przenosiłam 14 dni Ale przynajmniej już jest z dnia na dzień bliżej
Czarodziejka
Fanka BB :)
AgusKula tak jak piszesz opadajacym brzuszKiem nie ma sie co sugerowac bo to jeszcze moze potrwac!
u mnie w obydwu sytuacjach porod zaczal sie po odejsciu czopa...przy czym drugi porod trwal 30 min z dojazdem do szpitala....dojechalam z rozwarciem na 8cm i w moment maly byl na swieci...
Dziewczyny zycze Wam szczesliwych i szybkich porodow)))
u mnie w obydwu sytuacjach porod zaczal sie po odejsciu czopa...przy czym drugi porod trwal 30 min z dojazdem do szpitala....dojechalam z rozwarciem na 8cm i w moment maly byl na swieci...
Dziewczyny zycze Wam szczesliwych i szybkich porodow)))
19ania90
Witam, mam pytanie odnośnie skurczy... Od wczoraj twardnieje mi brzuch a przy tym zaczyna mnie kłuć dół brzucha nawet tak po bokach i dolna część pleców. Mam tak co kilka minut po czym wszystko ustaje. Czy to są skurcze przepowiadające?? Czy takie kłucie przy twardnieniu to coś normalnego?
Liza
19ania90 no twardnienia na koniec ciazy są normalne, prawdopodobnie są to skurcze przepowiadajace jak piszesz, a na kiedy masz teraz wizyte? Jak masz wątpliwosci to moze zadzwon do swojego gina i on najlepiej doradzi badz powie by rzyjsc na wizyte skontrolowac co tam w brzusiu sie dzieje
edit. w sumie ciąza donoszona, jesli chcesz zobaczyc czy to przepowiadajace czy nie, to wez ciepłą kąpiel napij sie kawy, jesli po kąpieli ustanią to oki a jasli sie nasilą tz ze poród sie rozkreca jednak i prawdopodobnie kąpiel sprawi ze skurcze stana sie mocniejsze:-)
edit. w sumie ciąza donoszona, jesli chcesz zobaczyc czy to przepowiadajace czy nie, to wez ciepłą kąpiel napij sie kawy, jesli po kąpieli ustanią to oki a jasli sie nasilą tz ze poród sie rozkreca jednak i prawdopodobnie kąpiel sprawi ze skurcze stana sie mocniejsze:-)
Ostatnia edycja:
19ania90
Liza dziękuje bardzo za odpowiedź. Jutro ide na ktg więc na pewno o to zapytam mam nadzieje że wszystko jest ok
maaadziarka
witajcie
ja jestem dopiero w 34 tygodniu ale wydaje mi się że odszedł mi dzisiaj czop, ale nic poza tym się nie dzieje... tylko z brodawek mi się sączy przeźroczysty płyn od kilku dni. Któraś wie jak wygląda odejście czopu i czy długo potem rozpoczyna się poród? może się mylę i to tylko śluz się nazbierał, taki biały i gęsty...
ja jestem dopiero w 34 tygodniu ale wydaje mi się że odszedł mi dzisiaj czop, ale nic poza tym się nie dzieje... tylko z brodawek mi się sączy przeźroczysty płyn od kilku dni. Któraś wie jak wygląda odejście czopu i czy długo potem rozpoczyna się poród? może się mylę i to tylko śluz się nazbierał, taki biały i gęsty...
Witam serdecznie,
Jestem pierwszy raz w ciąży i chciałam się zapytać jak to jest z tym masażem szyjki... Już kilka postów przeczytałam o tym, że panie miały robiony masaż a potem były odsyłane do domu. Spotkałam się z opinią, że niby jest to bardzo bolesne. Koleżanka miała za małe rozwarcie i lekarz wykonywał jej masaż szyjki. Powiedziała, że to było gorsze niż cały poród. Jak to jest naprawdę?
Co prawda mam jeszcze czas do porodu (jestem w 28 tygodniu) ale to jest jedyna rzecz która mnie przeraża - nieznane. Z góry dziękuję za odpowiedź
Jestem pierwszy raz w ciąży i chciałam się zapytać jak to jest z tym masażem szyjki... Już kilka postów przeczytałam o tym, że panie miały robiony masaż a potem były odsyłane do domu. Spotkałam się z opinią, że niby jest to bardzo bolesne. Koleżanka miała za małe rozwarcie i lekarz wykonywał jej masaż szyjki. Powiedziała, że to było gorsze niż cały poród. Jak to jest naprawdę?
Co prawda mam jeszcze czas do porodu (jestem w 28 tygodniu) ale to jest jedyna rzecz która mnie przeraża - nieznane. Z góry dziękuję za odpowiedź
joanna nie przejmuj się na zapas ja miałam masaż szyjki, nacinanie szyjki, a po porodzie lekarka czyściła mnie i szyła na żywca, bez znieczulenia. I wierz mi, ja nic nie czułam, bo wiedziałam, że Gabryś nie oddycha i nie obchodziło mnie, co mi robią tylko nasłuchiwałam, czy z kącika noworodka słychać jakiś płacz dziecka. I teraz, jak wspominam poród, to mówię, że nie było źle, że mogą mi robić masaż szyjki, szyć i czyścić bez znieczulenia, że mogę rodzić choćby teraz, bo jedyne co pamiętam, to to okropne oczekiwanie - zapłacze czy nie. CAŁE SZCZĘŚCIE ZAPŁAKAŁ ból fizyczny jest niczym w porównaniu z bólem psychicznym zwłaszcza, kiedy wiesz, że od Ciebie nic nie zależy i możesz tylko czekać. POWODZENIA!!!
reklama
Nie wiem czy to już tutaj było, ale wklejam dla zainteresowanych: kalendarz ciąży – to jest naprawdę porządny tekst na ten temat.
Podziel się: