jeszcze nie rodziłam,ale postraam się wyjaśnic ciut czop-nie zawsze musi być pobarwiony krwią
ciężko podpowiedzieć coś jeśli chodzi o skurcze przepowiadające,bo różnie to bywa,niektóre kobiety mają je dość intensywne niektóre słabe,ja mam termin na ...i tu jest problem bo mma wyliczone aż 3 w ciągu całej ciąży,ale najświeższy wypada na 24.10 i od niedawna mam ogromne parcie na pęcherz,czasami i dę do wc oddając kilka ml,maluszka czuje dość nisko.Ale co do ruchów dziecka to zaobserwowałam,że jest ich mniej,czuje maluszka prawie cały dzieć,ale to jest obracanie się,wiercenie-szukanie wygodnej pozycji,trochę szaleństw,ale niezbyt intensywnych-nie tak jak np.kilka tygodni temu.
To że brzuszek opadł to też jak mi to znajoma powiedziała "bujda na resorach" jeśli chodzi o to i to na ile tygodni później wybija godzina P ;-)
Ze skurczami bywa różnie,jedne mają je właśnie silne jak wspomniałam inne zwykłe twardnienia i tyle,chociaż tu też jest szukanie "dziury w całym" :-) bo ja mam w ostatnich 2 tygodniach inny rodzaj twardnienia,tzn tak mocno mi się brzuch napina,że jak uciśnie mi przepone to mam problemy z oddychaniem,bóle okresowe mam od jakiegoś tygodnia,pewnej nocy to nawet spać nie mogłam bo tak mnie to męczyło (gdy się obracałam na innym bok przechodziło,ale w zamian nich pojawiło się twardnienie)
zerknij tu:
http://isr.atspace.com/r2/p1/p1.htm
może bynajmniej u Ciebie coś się będzie zgadzać z tych objawów przepowiadajacych z tej stronki,bo mój maluch miał główke w ułożeniu "do wyjścia" w 28 tygodniu,ale wtedy to na patologi leżałam bo i szyjke miałam wtedy bardzo skróconą.
Zastanawia mnie też pewien przypadek o którym czytałam (oże było ich więcej) że pewna dziewczyna miała twardy brzuch przez kilka godzin ciągle jej się napinał i przy wizycie u lekarza dowiedziała się,że ma już duże rozwarcie i że poród się zaczął...
ale jak poczytasz po necie to się dowiesz,że wiele kobiet rodzących poraz pierwszy nie miały np.skurczy przepowiadających
http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,78905266,0,czy_zawsze_skurcze_przepowiadajace_.html?s=0