reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
ja jestem na L4 od początku ciąży i otrzymuję 100% wynagrodzenia, które jest na umowie o pracę, oczywiście kwotę netto, tak jak przy normalnej wypłacie

reklama
Napiszcie mi prosze jak wygląda wynagrodzenie miesięczne przy l4 gdy jestem w ciaży?pracuje na caly etat mam umowe o prace na czas określony.Moja miesięczna pensja wynosi 1200zł brutto + wszselkiego rodzaju premie za sprzedaż.No i wlaśnie jak to jest liczone.Miesiecznie mniej wiecej wychodze 1400,1500 zależy od danego miesiąca.Czy będe rozliczana tylko z tej podstawy?1200?:confused:

Napiszcie mi prosze jak wygląda wynagrodzenie miesięczne przy l4 gdy jestem w ciaży?pracuje na caly etat mam umowe o prace na czas określony.Moja miesięczna pensja wynosi 1200zł brutto + wszselkiego rodzaju premie za sprzedaż.No i wlaśnie jak to jest liczone.Miesiecznie mniej wiecej wychodze 1400,1500 zależy od danego miesiąca.Czy będe rozliczana tylko z tej podstawy?1200?:confused:

Powinno to być rozliczane jako średnia z ostatnich 12 miesięcy pracy.

"Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu."- ZUS

Ja też pracuję z podstawą i systemem prowizyjnym ...na zwolnieniu wypłacano mi średnią wynikającą z tych dwóch składników.

nie do końca, że z 12 miesięcy.
ja do września pracowałam na 1/4 etatu na najniższej krajowej, a od września na cały etat i pensja średnia.
od konca października jestem na L4 i dostaję narmalne wynagrodzenie- takie, które mam na aneksie do umowy- od września.
a jeśli chodzi o premie to nie mogę się wypowiedzieć, bo nie wiem

agus bo tu chodzi o umowe ktora aktualnie masz podpisana, jezeli teraz masz caly etat to rozliczaja cie z calego etatu, a ze okres jest krotszy niz 12 miesiecy to rozliczaja cie tylko z tego okresu ktory przepracowalas na tej umowie przed l4, a ze nie mialas premii to sredni zarobek jest taki sam jak podany na umowie jako ten podstawowy :)... tyle tylko wiem........ :)

Ostatnia edycja:
A ja mam inne pytanko - byłam na zwolnieniu przez 6 miesięcy z powodu choroby, dostawałam wtedy 80% pensji. Pod koniec tego zwolnienia zaszłam w ciąże i jestem teraz nadal na zwolnieniu. To czy jest szansa że będą mi wypłacać 100 % mojej podstawowej pensji?

Ahne będąc w ciąży na druczku ZLA wpisuje się kod B to automatycznie oznacza ciążę i zwolnienie jest teraz płatne w 100%

reklama
Do góry