reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
kolejna wizyta jest 4 grudnia.
No, czyli pomyłka jest w obliczeniu dni (bo myślałam, że może lekarz miał napisać zw. do 3.12) Zanim wyślesz albo oddasz w pracy raczej będzie trzeba to poprawić. Zresztą dla pewności możesz zadzwonić i zapytać. Hmm nigdy nie sprawdzałam czy lekarz dobrze mi obliczył ilość dni.. mam nadzieję że ZUS patrzy na daty, a nie ilość dni:confused:

reklama
wpierw pomyslalam ze moze 11 listopada to swieto dlatego nie zostal ten dzien ujety w dniach zowlnienia ale chyba to akurat nie ma znaczenia ;/
mi lekarz powiedziala ze na wiecej dni zwolnienia wypisac nie moze. wiec nie wiem czemu w datach 4-4 jest ich 31 a takto 30.

Ups to tego ja już w ogóle nie rozumiem. Nie kumam kompletnie. Jak nie może na więcej wypisać, to rozumiem że wypisuje do 3.12 i wtedy wychodzi dni 30. Czemu do 4.12 i mimo to 30 dni???:confused::confused:
Mnie akurat liczba dni z datami się pokrywa... nie rozumiem. Następne zwolnienie wypisuje od dnia następnego. Niech się ktos bardziej biegły wypowie. Albo zapytaj po prostu lekarza, bo nie wiem jak to się ma do wypłacanych później pieniędzy.

11 listopad raczej nie ma znaczenia, bo tak samo podliczane są również niedziele- wolne od pracy. No chyba ze ten 11 jest tym dniem ustawowo wolnym od pracy..... sama już nie wiem

Ostatnia edycja:
witam
bylam dzis u lekarza. dostalam zwolnienie od 4 listopada do 4 grudnia. liczac jest to 31 dni. natomiast na zwolnieniu mam tych dni 30. czy to zwolnienie jest prawidlowo wypelnione ? pierwszy raz musialam wziac zwolnienie.

dziekuje :)
L4 może być wypisane na max 30 dni lub mniej

możliwe że masz pomyłke i powinnaś mieć wypisane od 4 listopada do 3 grudnia musisz iść poprawić kolejne możesz mieć od 4 grudnia

lekarz może wypisać je 3 dni do przodu lub 3 dni do tyłu :tak:

liczy się każdy dzień czy sobota czy niedziela czy święto

lekarz jest tylko w piatki. wczoraj byl piatek i teraz dopiero 13stego... szukam racjonalnego wyjasnienia ;)
Wszystko rozumiem, ale zwolnienie masz od środy (4.11). I jeżeli przyjmuje w piątki a na więcej niż 30 dni powiedzmy nie moze wypisać zwolnienia to wypisze do 3.12, a następne wypisze od dnia wizyty czyli 4.12. Też raz miałam taką sytuację.

L4 może być wypisane na max 30 dni lub mniej

możliwe że masz pomyłke i powinnaś mieć wypisane od 4 listopada do 3 grudnia musisz iść poprawić kolejne możesz mieć od 4 grudnia

lekarz może wypisać je 3 dni do przodu lub 3 dni do tyłu :tak:

liczy się każdy dzień czy sobota czy niedziela czy święto

O, to jest to. Bo inaczej to raczej nielogicznie. Ale skoro Nessi też się nie pokrywa ilość dni z datami??

reklama
Do góry