reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
reklama
No dobra, a co z kartą ciąży, bo moja ze względów obiektywnych ode mnie niezależnych (rejestrowałam się bardzo wcześnie) została założona znacznie później niż w 10 tyg.

No nie zgadzam sie z tym. Bo jeśli kobieta prowadziłą ciążę u gina za granicą a mieszka w Polsce to należy jej się becikowe. A lekarze za granicą nie mają kontraktów. I w rozporządzeniu wyraźnie jest zdefiniowane że lekarz podstawowej opieki medycznej z zakresu opieki nad płodem i zdrowiem ciężarnej. Cyzli wyklucza jedno drugie. Co za konowały mówią mi gdzi eja mam do gina chodzić!!!!! To wyglądałoby w takim razie na zmuszanie kobiet na usługi w ramach NFZ.

Dz. U. z dnia 1 października 2009 r. Nr 163, poz. 1305
Na podstawie art. 9 ust. 8 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa:
1) formę opieki medycznej nad kobietą nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka;
2) wzór zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającą do dodatku z tytułu urodzenia dziecka.
§ 2. 1. Formą opieki medycznej, o której mowa w § 1 pkt 1, są świadczenia zdrowotne udzielane w ramach:
1) podstawowej opieki zdrowotnej;
2) ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych;
3) leczenia szpitalnego.
2. Dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje, jeżeli jedno ze świadczeń, o którym mowa w ust. 1, było udzielone kobiecie co najmniej raz w każdym trymestrze ciąży.
3. Wzór zaświadczenia lekarskiego, o którym mowa w § 1 pkt 2, jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Więc jeśli zaświadczenie koniecznie musi być od lekarza z NFZ to wystarczy 3 razy iść do gina na NFZ po raz w każdym trymestrze i po bólu. Ja byłam w 7 tyg pierwszy raz, w 16 tc. leżałam w szpitalu. Pozostaje jeszcze raz iść do lekarza w 3 trymestrze.

No brawo, brawo, znów jakaś tęga głowa się namyśliła, no!
I jak każdy przepis i ten mozna obejść, problem mają tylko niezorientowani.
Jeżeli chodzi o ten nieszczęsny 10 tydz, to udało mi się trafić do gina w 9 tyg, jednak karta ciąży została założona na drugiej wizycie, ale to już chyba nie problem. Nie wytrzymałam nawet i byłam jeszcze wcześniej prywatnie, ale tu z kolei pani chciała mnie na dzień dobry potraktować dowcipnymi tabletkami zabronionymi w I trymestrze, więc już się tam nie pojawiłam, czekałam cierpliwie na wizytę w NFZ....

No nie zgadzam sie z tym. Bo jeśli kobieta prowadziłą ciążę u gina za granicą a mieszka w Polsce to należy jej się becikowe. A lekarze za granicą nie mają kontraktów. I w rozporządzeniu wyraźnie jest zdefiniowane że lekarz podstawowej opieki medycznej z zakresu opieki nad płodem i zdrowiem ciężarnej. Cyzli wyklucza jedno drugie. Co za konowały mówią mi gdzi eja mam do gina chodzić!!!!! To wyglądałoby w takim razie na zmuszanie kobiet na usługi w ramach NFZ.
Dokładnie, taki państwowy monopol ;-) Łaź do NFZ, guzik z tego będziesz miała, pięknie ci ciążę zaniedbamy, zbagatelizujemy twoje upławy, naczekasz się na wizyty że ho ho, ale damy ci za to kobla ;-) he he dobre!

Wiecie co jak przeczytałam to rozporządzenie to w zasadzie dochodzę do wniosku że to jednak nie wymierza w kobiety by nie dostawały becikowego tylko po prostu żeby odrazu zgłaszały się do ginekologa jeśli podejrzewają ciążę. W sumie jak ja chciałam iść do gina w 5 tyg bo źle się czułam i bolał minie brzuch to mnie przyjął (na NFZ byłam) bez zapisywania. Myślę więc że w każdym mieście znajdzie się poradnia, w której kobieta zostanie przyjęta przez gina. Pozostaje jednak jakość wizyty ale tu rozkładam ręce. No a w ostateczności po 18 można skorzystać z porady ambulatoryjnej gin. w szpitalu. Tylko takie rozwiązania mi przychodzą do głowy. W sumie już w tym 3 trymestrze można udać się do położnej środowiskowej. Starajcie się więc kobietki o to zeby mieć podstawę do becikowego. A ja myślę że z czasem to się wyjaśni i będzie można przedstawić zaświdczenie od pryatnego lekarza. Buźki :)

Przepis wchodzi w życie dnia 01.11.2009 czyli za jakies 2 tygodnie. I tak podstawowwa opieka jest bezpłatna.
Jeśli lekarz prywatny ppracuje tylkow szpitalu to klapa, ale jeśliteż w poradni to może wystawić zaś z pieczątką poradni np. przy szpitalnej i jak będzie trzeba to pewnie to zrobi ale za odpowiednią opłatą zapewne...kolejny przepis który pozwoli wzbogacić się lekarzą.

Skoro przepis wchodzi w zycie 01-11 to chyba powinien dotyczyc kobiet które zaszły w ciąze po tym terminie ? Przeciez prawo nie działa wstecz

Dziewczyny powiedzcie mi czy nalezy mi sie cos jakis urlop czy jak??? jestem teraz na stazu do konca grudnia z urzedu pracy. Z tego co wiem na zwolnienie moge pojsc w kazdej chwili i ono bedzie normalnie platne tak??A Co po porodzie w styczniu??Prosze o pomoc bo wogole sie nie orientuje..:-:)-:)-(

reklama
Do góry